Stephenas Biegunas pažymėjo, kad parengiamosios derybos buvo produktyvios, tačiau prieš aukščiausiojo lygio susitikimą, kuris vasario pabaigoje įvyks Vietname, dar reikia daug ką aptarti.

Šeštadienį S. Biegunas Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrę Kang Kyung-wha informavo apie savo vizitą Pchenjane.

„Iki susitikimo kartu su Šiaurės Korėja dar turėsime atlikti tam tikrų sunkių darbų“, – pareiškė jis ministrei ir pridūrė: „Esu tikras, jog tuo atveju, jeigu to norės abi šalys, galėsime tikrai pažengti į priekį.“

Kiek anksčiau D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad jo susitikimas su Kim Jong Unu įvyks Hanojuje.

„Susitikimas įvyks Hanojuje, Vietname, vasario 27–28 dienomis“, – parašė JAV valstybės vadovas tviteryje.

„Nekantriai laukiu susitikimo su pirmininku Kimu [Kim Jong Unu], kad kartu galėtume pasistūmėti į priekį siekdami taikos“, – pridūrė jis.

D. Trumpas pažymėjo, jog kiek anksčiau Pchenjane įvykęs JAV specialiojo pasiuntinio Šiaurės Korėjai S. Bieguno susitikimas su Šiaurės Korėjos atstovais buvo „labai sėkmingas“.

JAV valstybės departamentas anksčiau pranešė, jog S. Biegunas su Šiaurės Korėjos pareigūnais „svarstė klausimus“, susijusius su D. Trumpo ir Kim Jong Uno „įsipareigojimais siekti visiškos denuklearizacijos, pokyčių JAV ir Šiaurės Korėjos santykiuose ir ilgalaikės taikos Korėjos pusiasalyje“.

Departamentas taip pat patvirtino, jog S. Biegunas sutiko prieš aukščiausiojo lygio susitikimą vėl susitikti su savo kolega iš Šiaurės Korėjos Kim Hyok Cholu.

Šiaurės Korėja susitikimo su JAV valstybės vadovu oficialiai dar nepatvirtino, o Kim Jong Unas per penktadienį įvykusį susitikimą su šalies kariuomenės vadais apie tai, regis, net neužsiminė.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, jog per tą susitikimą buvo kalbėta apie būtinybę modernizuoti karines pajėgas ir kartu jose palaikyti partijos drausmę.

Bus užbaigtas Korėjos karas?

Stebėtojus visų pirma domina, ar JAV delegacija Šiaurės Korėjos derybininkams buvo pasiūliusi panaikinti kai kurias ekonomines sankcijas mainais už konkrečius Pchenjano žingsnius siekiant denuklearizacijos.

Jie taip pat spėja, kad Pchenjane galėjo būti kalbama apie oficialų 1950–1953 metų Korėjos karo užbaigimą, nes S. Biegunas praėjusią savaitę pareiškė, kad D. Trumpas yra „pasirengęs užbaigti šį karą“.

1950-1953 metų Korėjos karas baigėsi tik paliaubomis, o ne formalia taikos sutartimi, todėl abi pusiasalio valstybės, skiriamos smarkiai įtvirtintos sienos, techniškai tebekariauja.

Ekspertai sako, jog pagal labiausiai tikėtiną scenarijų susijusios šalys – Šiaurės ir Pietų Korėjos, Jungtinės Valstijos ir Kinija – apie oficialų karo užbaigimą Vietname paskelbs politiniame pareiškime.

Pernai Singapūre įvykusiame istoriniame pirmajame susitikime JAV ir Šiaurės Korėjos lyderiai pasirašė miglotą dokumentą, kuriame Kim Jong Unas pažadėjo, jog bus siekiama „Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Tačiau nuo tada derybose faktiškai nebuvo pasiekta pažangos, nes Pchenjanas ir Vašingtonas, turintis 28,5 tūkst. karių Pietų Korėjoje, nesutaria, ką tai turėtų reikšti.

Ekspertai sako, kad antrajame susitikime lyderiai turės pasiekti apčiuopiamą pažangą Pchenjano branduolinių ginklų klausimu, kad jų susitikimas nebūtų palaikytas „televizijos realybės šou“.

D. Trumpas penktadienį tviteryje parašė, kad, vadovaujant Kim Jong Unui, Šiaurės Korėja taps „tikra ekonomine galiūne“.

„Kai ką jis [Kim Jong Unas] gali stebinti, bet manęs jis nestebina, nes, su juo susipažinęs, puikiai suprantu, koks jis gabus“, – pareiškė JAV valstybės vadovas.

Tačiau Pietų Korėjos Handongo universiteto profesorius Park Won-gonas pažymėjo, kad D. Trumpo pastabos „gali neatitikti dabartinės Pchenjano darbotvarkės“.

„Pchenjanas dabar nori, labiau už viską, kad būtų panaikintos galiojančios sankcijos“, – pareiškė jis agentūrai AFP.

„Idėja tapti ekonomine galiūne jiems šiuo metu gali atrodyti pernelyg miglota ir net nereali.“

Šiaurės Korėja, kuriai priklauso didžioji dalis pusiasalio mineralinių išteklių, kadaise buvo turtingesnė už savo pietų kaimynę, tačiau dešimtmečiai prasto valdymo ir buvusios iždininkės – Sovietų Sąjungos – žlugimas nuskurdino šalį.

2017 metais Jungtinių Tautų Saugumo Taryba dėl Pchenjano branduolinių ginklų ir balistinių raketų programos uždraudė pirkti pagrindines Šiaurės Korėjos eksporto prekes – anglis ir kitus mineralinius išteklius, žuvininkystės ir tekstilės produktus, kad šalis negalėtų gauti pajamų konvertuojama valiuta.