Bendrijos 27 vyriausybių ministrai antradienį susitiko Briuselyje, kur pasirašė ES derybininkų komandos įgaliojimus.

Šie įgaliojimai yra kompromisas, dėl kurio turi sutarti visos ES vyriausybės prieš prasidedant deryboms su Jungtine Karalyste dėl būsimų abiejų pusių santykių. Derybininkams skubant pasiekti susitarimą iki 2020 metų pabaigos, dokumente išdėstomi kriterijai rengiant bloko poziciją tokiais klausimais kaip prekyba, saugumas ir finansinės paslaugos. Prancūzija reikalauja griežtesnės retorikos siekiant priversti Jungtinę Karalystę ateityje laikytis ES taisyklių ar bendrų standartų, - JK vyriausybę tokią sąlygą atmeta.

Prancūzijos Europos reikalų ministrė , Amelie de Montchalin, viena iš pareigūnių, kuri turės pasirašyti antradienį, perspėjo „Twitter“ paskyroje Jungtinę Karalystę, jog ši nesitenkintų netinkama sutartimi.

„Vien dėl to, kad Borisas Johnsonas bet kokia kaina siekia pasiekti susitarimo“ iki gruodžio 31 dienos, sakė ji, „nereiškia, kad mes, spaudžiami šantažo ar laiko rėmų, pasirašysime netinkamą Prancūzijai sutartį.“

Premjero Boriso Johnsono oficialus atstovas spaudai pirmadienį paneigė, esą Jungtinė Karalystė bando šantažuoti Prancūziją.

Nors Europos Sąjunga išliko didžiąja dalimi vieninga per derybas su Jungtine Karalyste dėl jos pasitraukimo iš ES, Jungtinė Karalystė supranta vis dar galinti pasitelkti bet kokį susiskaidymą savo naudai, kol abi pusės nuodugniai nagrinėja būsimos prekybos ir bendradarbiavimo sąlygas.

Savaitgalį JK vyriausybė pasinaudojo tuo, kad 27 ES narėms ilgokai nepavyksta susitarti dėl bendros pozicijos, ir pažėrė ES kaltinimų, esą jai „trukdo neryžtingumas ir vilkinimas dėl skirtingų narių-valstybių interesų priešpriešos.“

Anot vieno ES pareigūno, nenorėjusio įvardinti savo tapatybės dėl privataus pobūdžio diskusijų, panašu, kad blokui vis dėlto pavyks parengti savo įgaliojimus iki antradienio, kaip ir planuota. Europos Sąjungos šalių vyriausybių ambasadoriai, susitikę Briuselyje pirmadienį, siekė iki dienos pabaigos parengti galutinį dokumento tekstą.

Jungtinė Karalystė planuoja savo pačios derybų įgaliojimus paskelbti ketvirtadienį, prieš kitą savaitę pirmadienį prasidedant deryboms dėl JK būsimų santykių su bloku.