Nyderlandų vadovaujamo tyrimo išvados turėtų būti oficialiai paskelbtos vėliau antradienį.

Bendrovės „Almaz-Antej“ vadovas Janas Novikovas per spaudos konferenciją nepasakė, koks yra tos ataskaitos turinys ir ar jam buvo leista iš anksto susipažinti su tuo dokumentu.

Jis nurodė, kad du eksperimentai, tikroviškai imituojantys 2014 metų liepos 17 dieną įvykusią tragediją, kai virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos laineris „Boeing 777“, visiškai paneigia olandų komisijos išvadas apie panaudotos raketos tipą ir jos paleidimo vietą.

„Šiandien galim vienareikšmiškai pasakyti, ir pristatyme tai parodysime, kad tuo atveju, jeigu „Malaysia Airlines“ „Boeing 777“ buvo numuštas zenitinių raketų kompleksu „Buk“, tuomet jam smogė raketa 9М38, paleista iš Zaroščinskos gyvenvietės“, – pabrėžė J.Novikovas.

Kaip rodo separatistų pateikta informacija, ta gyvenvietė praeitų metų liepos 17 dieną buvo kontroliuojama Ukrainos vyriausybės pajėgų.

J.Novikovas pažymėjo, kad „pirmojo eksperimento duomenis rugpjūčio pradžioje mes perdavėme olandų komisijai“.

„Pagal mūsų informaciją, į tą medžiagą nebuvo atsižvelgta, todėl koncernas priėmė sprendimą atlikti antrą, didesnio masto natūrinį eksperimentą“, – sakė koncerno vadovas.

Pasak jo, „neturint nurašytų lėktuvų „Boeing 777“, per eksperimentą buvo naudojamas lėktuvas Il-86, kuris pagal fiuzelažo konstrukciją ir pagrindinius parametrus analogiškas lėktuvo „Boeing 777“ fiuzeliažui“.

„Eksperimentas buvo atliktas šių metų spalio 7 dieną. Jo sąlygos atitiko išvadas, pateiktas olandų komisijos galutinės ataskaitos projekte – tai yra, buvo panaudota raketa 9М38М1 su dvitėjiniais (šrapnelio elementais, imituojant) paleidimą iš Snižnės gyvenvietės“, – aiškino J.Novikovas.

„Eksperimento rezultatai visiškai paneigė Olandijos komisijos išvadas apie raketos tipą ir paleidimo vietą“, – pabrėžė jis.

Žiniasklaida: tyrėjai nustatė, kad Malaizijos MH17 laineris Ukrainoje buvo numuštas „Buk“ raketa

Tarptautinė tyrėjų grupė nustatė, kad oro bendrovės „Malaysian Airlines“ reiso MH17 lėktuvas buvo numuštas Rusijoje pagaminto zenitinio komplekso „Buk“ raketa, paleista iš separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje, antradienį paskelbė vienas Nyderlandų dienraštis.

Galutinė šio 15 mėnesių vykdyto tyrimo ataskaita bus oficialiai paskelbta vėliau antradienį. Tačiau autoritetingas laikraštis „Volkskrant“, cituodamas tris su Olandijos vadovaujamu tyrimu susijusius šaltinius, pranešė, jog buvo nustatyta, jog lėktuvas, 2014 metų liepos 17 dieną skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo numuštas raketa „žemė–oras“, paleista iš „Buk“ komplekso.

Laikraščio pranešime pateikti katastrofos vietos žemėlapiai rodo, kad lainerio nuolaužos pažiro laukuose prie Hrabovės kaimo karo krečiamoje Donecko srityje, kuriose didžiąją dalį kontroliuoja prorusiški separatistai.

„Volkskrant“ nurodė, kad ataskaitoje atmetami Maskvos pareiškimai, esą tas lėktuvas buvo numuštas Ukrainos pajėgų paleistos raketos, kai skrido 10 km aukštyje virš tos teritorijos.

Olandijos saugumo taryba, vadovavusi tarptautinei tyrėjų grupei, pabrėžė neturinti mandato nustatyti, kas paleido tą raketą ir kad tą klausimą tiria atskira olandų prokurorų grupė.

Tačiau du šaltiniai sakė „Volkskrant“, kad „raketos „Buk“ yra sukurtos ir gaminamos Rusijoje“.

„Galima manyti, kad separatistai nebūtų sugebėję valdyti tokio įrenginio. Įtariu buvusių Rusijos kariuomenės pareigūnų įsikišimą“, – vienas šaltinis sakė laikraščiui.