„Turime problemų mūsų ligoninių tinkle – vis daugiau ir daugiau žmonių atsiduria ligoninėse“, – sakė K. Kallas. Ji pridūrė, kad dauguma asmenų, kuriems reikia hospitalizacijos, yra nepasiskiepiję.

Todėl vyriausybė nusprendė imtis naujų priemonių. Viena iš jų – neigiamo testo dėl COVID-19 atsakymo daugiau neužteks norint patekti į tas vietas, kur anksčiau buvo reikalaujama neigiamo testo rezultato, COVID-19 pažymėjimo arba įrodymo, kad asmuo yra persirgęs koronavirusu.

Nuo spalio 25 dienos neigiamas testo rezultatas tokios galimybės nesuteiks ir tokia tvarka galios bent jau iki kitų metų spalio 10 dienos.

Tose vietose, kur COVID-19 pažymėjimų tikrinimas yra privalomas, žmonėms griežtai rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes.

Taip pat pasikeis testavimo tvarka formaliojo ir neformaliojo ugdymo įstaigose. Visi moksleiviai ir studentai, turėję kontaktą su COVID-19 sergančiu asmeniu, privalės likti namuose, kol jiems bus atlikti molekuliniai (PGR) testai ir jų atsakymai bus neigiami.

Norėdama paspartinti vakcinacijos tempus valstybė taip pat motyvuos medicinos centrus ir savivaldas.

Estijos sveikatos tarybai bus suteikti įgaliojimai uždaryti tas įstaigas, kurios nesilaiko nustatytų suvaržymų.

Ypač griežtos priemonės Latvijoje

Latvijoje COVID-19 naujų atvejų per savaitę padaugėjus net 49 proc., šalis vėl grįžta į karantiną. Dabar Latvija yra pirmoje vietoje pasaulyje pagal sergamumo COVID-19 augimą. Pirmadienio vakarą premjeras Krišjanis Karinis pranešė, kad Latvijoje nuo ketvirtadienio keturioms savaitėms – iki lapkričio 15-osios – įvedamas karantinas.

Pagrindinės priemonės, turinčios įsigalioti nuo spalio 21 d.:

Latvijoje karantinas įvedamas nuo spalio 21 iki lapkričio 15 d.
Komendanto valanda galios nuo 20 iki 5 val.
Mokyklose savaitei planuojama pratęsti jau prasidėjusias rudens atostogas, o po jų visi moksleiviai, išskyrus 1–3 klasių mokinius, iki lapkričio 15 dienos mokysis nuotoliniu būdu
Darželiai (budinčios grupės) ir toliau dirbs
Mokslas universitetuose ir profesinėse mokymo įstaigose bus vykdomas nuotoliniu būdu
Visos parduotuvės bus uždarytos, išskyrus tas, kuriose prekiaujama būtiniausiomis prekėmis
Paslaugų teikimas bus ribojamas (uždaromos kirpyklos, grožio salonai ir maitinimo įstaigos)
Draudžiami sporto, pramogų ir kultūros renginiai (kinas, teatras, koncertai ir pan.)
Bus ribojamas susitikti galinčių žmonių skaičius, taip pat ribojamas žmonių iš skirtingų namų ūkių judėjimas tame pačiame automobilyje
Kelionių ribojimai neįvedami. Pasak premjero K. Karinio, dabar Latvijos gyventojai yra pavojingesni kitoms šalims nei užsieniečiai latviams.
K. Karinis sakė, kad toks sprendimas priimtas dėl to, kad Latvijoje paskiepytų nuo koronaviruso gyventojų dalis yra pernelyg maža.

Koronavirusas Latvijoje, Rygos rytų klinikinėje universitetinėje ligoninėje

„Daugeliui gali atrodyti nesuprantama, kodėl pas mus yra taip, o Danijoje ir Airijoje – kitaip. Priežastis ta, kad skiepijimo procesas vyko netinkamai“, – sakė premjeras.

„Mūsų sveikatos priežiūros sistema pavojuje. Vienintelis būdas įveikti šią krizę – skiepytis“, – po skubaus vyriausybės posėdžio sakė Latvijos ministras pirmininkas K. Karinis, kaltę dėl išaugusio hospitalizacijų skaičiaus suvertęs žemiems vakcinacijos rodikliams.

„Turiu atsiprašyti pasiskiepijusių žmonių“, – kalbėjo K. Karinis ir pranešė, kad bus uždarytos parduotuvės, restoranai, mokyklos ir pramogų įstaigos. Bus teikiamos tik būtinosios paslaugos, o nuo 20 val. iki 5 val. galios komendanto valanda.

Dabartinės moksleivių atostogos bus pailgintos viena savaite, bet po atostogų visi mokiniai, išskyrus 1–3 klasių, pereis prie nuotolinio mokymosi. Į klases jie turėtų sugrįžti lapkričio 15 d.

Taip pat iki lapkričio 15 d. draudžiama visa užklasinė veikla. Aukštųjų ir profesinių mokyklų studentai irgi mokysis nuotoliniu būdu.


Tik svarbiausių profesijų atstovai galės toliau eiti į darbą.

Klientus asmeniškai aptarnaujantys darbuotojai turės pateikti dokumentą, įrodantį, kad pasiskiepijo nuo COVID-19, neseniai persirgo koronavirusu arba kad COVID-19 testo rezultatas yra neigiamas.

Vyriausybės kanceliarijos atstovai pripažino, kad Latvijos sveikatos priežiūros įstaigos atsidūrė ties žlugimo riba, ir paragino gyventojus solidarizuotis su medikais ir laikytis griežtų karantino taisyklių.

Lapkričio 15 d. pasibaigus karantinui, kontaktinė mažmeninė prekyba, paslaugų teikimas, švietimas bei privatūs ir vieši renginiai bus atnaujinti „žaliuoju režimu“, t. y. minėtosios paslaugos ir pramogos bus prieinamos tik visiškai paskiepytiems ar COVID-19 persirgusiems žmonėms, turintiems tai patvirtinantį dokumentą.

Artėja katastrofos link

Tolydžio augantis COVID-19 sergančių pacientų skaičius jau po savaitės gali sukelti tikrą katastrofą Latvijos sveikatos priežiūros sistemoje. Apie šią grėsmę, dalyvaudamas rytinėje Latvijos televizijos naujienų laidoje, pirmadienį perspėjo „Veselibas centrs 4“ tarybos pirmininkas Maris Revalds.

Pasak M. Revaldso, katastrofą gali sukelti ligoninių perpildymas: kai taip nutiks, nebus įmanoma priimti COVID-19 nesergančių pacientų, todėl nepavyks laiku diagnozuoti ligų, taigi, gydytojų dėmesio nesulaukiančių žmonių gyvybės atsidurs pavojuje.

„Gal Dievas mums padės ir mes pajėgsime suteikti bent pačią būtiniausią pagalbą“, – sakė M. Revalds.

Skubios medicininės pagalbos tarnybai (NMPD) vadovaujanti Liene Cipule, savo ruožtu, įsitikinusi, kad jeigu nebus įvesta papildomų apribojimų, gali nukentėti ir NMPD darbo procesas. Remiantis jos žodžiais, jei nepavyks pristabdyti COVID-19 plitimo ir nesumažės į ligonines guldomų sergančiųjų skaičius, teks apriboti ir skubios pagalbos teikimą.

Šaltinis
Temos
BNS
Dalintis
Nuomonės