Remiantis vietos žiniasklaida, protesto dalyviai į teisėsaugos pareigūnus mėto fejerverkus ir kitus savadarbius sprogmenis bei viską, ką randa po ranka.

Pranešama apie Aukščiausiosios Rados pastate juntamą degėsių kvapą.
Policijos pareigūnai ir apsaugos darbuotojai bando nustumti protesto dalyvius toliau nuo metalinių parlamento rūmų užtvarų. Žmonės nepasiduoda, tačiau savas pozicijas jiems išlaikyti labai sunku. Jau turima informacijos apie per susirėmimus nukentėjusius žmones.

Parlamentaras Antonas Geraščenka teigia turįs informacijos apie nukentėjusius teisėsaugos pareigūnus ir sulaikytuosius „nusikalstamo“ judėjimo „Naujų jėgų judėjimas“ narius.

„Štai ką tik prie Aukščiausiosios Rados nusikalstama Saakašvilio organizacija „Naujų jėgų judėjimas“ surengė provokaciją. Mus bandė padegti. Policijai bebandant tam sutrukdyti, į pareigūnus ėmė skraidyti akmenys. Du policijos pareigūnai prieš 15 minučių buvo sužeisti, vienam lūžo kaklo slankstelis“, – iš Rados tribūnos kalbėjo deputatas.

Jis protesto dalyvių veiksmus įvertino kaip provokaciją ir neatmetė galimybės, kad už visa tai atsakinga Rusijos Federacija.

„Devyni žmonės, įvykdę šią provokaciją, neatmetu tokios galimybės, tai daro už rusų pinigus, jie buvo sulaikyti ir privalės atsakyti prieš teismą“, – pridūrė A. Geraščenka.

Sužeisti 8 policininkai

Kijevo policijos viršininkas Andrijus Kriščenka sakė, kad ryte per susirėmimus prie Aukščiausiosios Rados nukentėjo aštuoni teisėsaugos pareigūnai, 10 žmonių buvo sulaikyta. Šiuo metu padėtis yra rami, sakė jis.

„Jie (demonstrantai), pasigirdus reikalavimams, kad pas juos ateitų Aukščiausiosios Rados vadovas, bandė prasiveržti į Aukščiausiąją Radą, deginti padangas. Policijos darbuotojai tam sutrukdė, todėl susirėmimuose jau nukentėjo aštuoni policininkai. Vienam sulaužytas raktikaulis, kitų traumos dar vertinamos... Sulaikėme devynis asmenis; priimsime juridinį sprendimą, įvertinsime jų veiksmus“, – sakė A. Kriščenka televizijos kanalui „112 Ukraina“.

Pasak jo, jeigu sulaikytųjų veiksmai bus prilyginti policijos pareigūnų užpuolimui arba pasipriešinimui pareigūnams, sulaikytieji turės atsakyti pagal Baudžiamąjį arba administracinių nusižengimų kodeksą.

A. Kriščenka pabrėžė, kad minioje girdėjosi įvairių raginimų: ir raginimas prasiveržti, ir reikalavimas Rados pirmininkui išeiti pas demonstracijos dalyvius.

„Pasakysiu dar kartą: šie raginimai neturi nieko bendra su kokia nors politine kova. Tai buvo gerai suplanuota (provokacija), ir vakar feisbuke mes pamatėme, kad šios akcijos vadovai sukūrė tokią situaciją. Dabar ramu. Vyksta apsižodžiavimas, į policininkus svaidomi akmenys, bet šiuo metu padėtis valdoma“, – pasakojo Kijevo policijos viršininkas.

M. Saakašvilis, anksčiau šį mėnesį deportuotas iš šalies ir išvykęs Nyderlandus, atmetė A. Heraščenkos kaltinimus, esą antradienio akciją organizavo jo judėjimas.

„Nei aš, nei „Naujųjų jėgų judėjimas“ nesame niekaip susiję su šios dienos akcija prie Rados“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė politikas.

„Naujųjų jėgų judėjimas“ (NJJ) taip pat pareiškė, kad nedalyvavo vasario 27-osios akcijos organizavime ir jo atstovų palapinių miestelyje nėra.

„NJJ atstovų jau daugiau kaip mėnuo nėra palapinių miestelyje. Mūsų protestas išėjo už palapinių miestelio prie parlamento ribų. Mūsų kovos kelias – masinis taikus protestas“, – sakoma šios partijos pareiškime, kuris taip pat paskelbtas feisbuke.

NJJ taip pat pabrėžė, kad pasisako už taikius protestus prieš oligarchinį režimą.

„Mūsų nuomone, jų sėkmė priklauso nuo tikslaus veiksmų derinimo su politiniais partneriais ir organizatorių sugebėjimo išvengti valdžios provokacijų“, – rašoma komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)