Dar vienas kritiškai sužeistas asmuo gydomas ligoninėje.

Kaip rašo laikraštis „Le Parisien“, užpuolikas buvo policijos žvalgybos skyriaus darbuotojas.

Incidentas įvyko apie vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) policijos skyriuje, esančiame netoli Švč. Dievo Motinos katedros ir kitų turistų traukos centrų, sakė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Dėl šio įvykio buvo uždaryta mažiausiai viena šalimais esanti metropoliteno stotis.

Į įvykio vietą atvyko vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras, atšaukęs planuotą kelionę į Turkiją.

Paryžiaus prokuroras Remy Heitzas sakė, kad 45 metų užpuolikas buvo policijos žvalgybos skyriaus IT darbuotojas. Jis nužudė tris vyrus ir moterį, o vėliau pats buvo nušautas prefektūros pastato, esančio Sitė saloje, kieme.

Trys iš nužudytųjų buvo policijos pareigūnai, o ketvirtasis – administracijos asistentas, žurnalistams įvykio vietoje sakė prokuroras.

Prezidentas Emmanuelis Macronas po šio išpuolio irgi aplankė policijos būstinę. Ch. Casteneras dėl incidento atidėjo planuotą kelionę į Graikiją ir Turkiją.

R. Heitzas patvirtino, kad pradėtas tyrimas dėl žmogžudystės ir kad užpuoliko namuose buvo atlikta krata.

Vienas šaltinis teigė, kad šis darbuotojas buvo neįgalusis, bet nepatvirtino pranešimų, jog jis buvo kurčnebylys.

Kovos su terorizmu agentūros į šį tyrimą kol kas neįtrauktos.

Tyrėjai įtaria, kad pražūtingiausią per daug metų išpuolį prieš Prancūzijos policiją išprovokavo koks nors konfliktas darbe, sakė šaltiniai, bet išsamesnės informacijos kol kas neskelbiama.

Prancūzijos žiniasklaida pranešė, kad keraminiu peiliu ginkluotas personalo narys užpuolimą įvykdė toje prefektūros dalyje, į kurią paprastiems žmonėms draudžiama patekti.

Incidentas įvyko praėjus dienai po to, kai tūkstančiai pareigūnų žingsniavo Paryžiaus gatvėmis, protestuodami prieš mažus atlyginimus, ilgas darbo valandas ir išaugusį savižudybių skaičių tarp policininkų.

Tirdama užpuolimą, policija atliko kratas. Šalies vidaus reikalų ministras kol kas nepakomentavo šio įvykio ir nenurodė užpuoliko motyvo. Prancūzijos žiniasklaida citavo vyresniuosius policijos pareigūnus, kurie mano, kad užpuolimo priežastys – asmeninės.

Panikos scenos

„Visur bėgiojo žmonės, visur girdėjosi šūksniai“, – pasakojo vertėjas Emery Siamandi, išpuolio metu buvęs pastate.

„Išgirdau šūvį – supratau, kad jis buvo paleistas viduje, – vyras sakė AFP. – Po kelių akimirkų pamačiau verkiančius policijos pareigūnus. Jie buvo apimti panikos.“

Tyrėjai įtaria, kad pražūtingiausią per daug metų išpuolį prieš Prancūzijos policiją išprovokavo koks nors konfliktas darbe, sakė šaltiniai, bet išsamesnės informacijos kol kas neskelbiama.

Įvykio vietoje dirbo Paryžiaus prokuroras, bet kovos su terorizmu agentūros į šį tyrimą kol kas neįtrauktos.

„Ar jį ištiko lūžis, ar buvo kokia nors kita priežastis? Kol kas dar per anksti į tai atsakyti, – sakė televizijai BFM Paryžiaus regiono Policijos profesinių sąjungų asociacijos vadovas Loicas Traversas.

Jokie galimi išpuolio motyvai kol kas nebuvo įvardyti.

Prancūziją nuo 2015 metų supurtė virtinė išpuolių, dėl kurių kaltinami džihadistai. Per šias atakas, tarp kurių buvo gerai organizuotų didelio masto išpuolių ir incidentų su pavieniais užpuolikais, žuvo daugiau kaip 250 žmonių.

Dėl šių atakų šalies saugumo tarnybos tebesilaiko aukšto lygio parengties.

Tačiau tarp policijos pareigūnų taip pat didėjo nepasitenkinimas dėl didžiulio darbo krūvio, ypač mėginant užtikrinti viešąją tvarką per vadinamojo „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestus prieš prezidentą Emmanuelį Macroną. Patys pareigūnai irgi neretai kaltinami pernelyg šiurkščiais veiksmais.

Trečiadienį Paryžiuje tūkstančiai policininkų dalyvavo demonstracijoje, reikalaudami geresnių darbo sąlygų.

Organizatorių vertinimais, šioje protesto akcijoje dalyvavo 27 tūkst. policijos pareigūnų, kurių šalyje yra iš viso apie 150 000. Nepriklausomų aktyvumo vertinimų nebuvo paskelbta.