„Suprantame, kad Serbija turi ilgą kultūrinę ir ekonominę istoriją su Rusija“, – sakė senatorius demokratas Chrisas Murphy, trijų narių delegacijai, sudarytai iš abiejų pagrindinių JAV partijų atstovų, susitikus su Serbijos prezidentu Aleksandru Vučičiumi.

„Tačiau šiuo momentu yra didelė rizika, jei mes, kaip demokratinė bendruomenė, nepasiųsime vieningos žinios apie Rusijos elgesio Ukrainoje pasekmes, – reporteriams sakė jis. – Mes viliamės, kad artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais galėsime su Serbija vieningai pasiųsti tokią aiškią žinią Rusijai.“

Nors Serbija balsavo už tris Jungtinių Tautų rezoliucijas, kuriomis smerkiama Rusijos agresija prieš Ukrainą, Belgradas neprisidėjo prie tarptautinių sankcijų Maskvai.

Serbija, oficialiai siekianti narystės Europos Sąjungoje, beveik visiškai priklauso nuo energijos tiekimo iš Rusijos. A. Vučičius yra sakęs, kad Serbijai būtų pražūtinga skelbti sankcijas tradiciniams sąjungininkams slavams Maskvoje.

„Mes argumentavome, kad, kaip sakė prezidentas [A. Vučičius], Serbijos ateitis yra likusioje Europos dalyje, Vakaruose, ir jis juda ta kryptimi pagal prekybos ryšius, verslo investicijas“, – sakė JAV senatorė demokratė Jeanne Shaheen.

„Kaip pažymėjome, jei ketinimas yra toks, tuomet tikrai labai svarbu žvelgti į dabartinę ES užsienio politiką“, – sakė ji.

Senatoriai taip pat teigė, kad jei Serbija išties nori įstoti į ES, ji turėtų persvarstyti spartų ginklavimąsi rusiškais ir kiniškais ginklais.

„Galiausia kiekvienai šaliai reikia priimti sprendimą dėl to, ar jos saugumo interesai geriausiai siejasi su Kinija, – sakė Ch. Murphy. – Jei Serbija ketina būti Europos Sąjungos narė, tuomet santykiai su Kinija saugumo srityje turbūt neatitinka ilgalaikių interesų.“

Spartus Serbijos karinės galios didinimas 10-ajame dešimtmetyje kariavusiame regione kelia nerimą kaimynėms ir Vakarams dėl naujo galimo kraujo praliejimo Balkanuose.

Kinija šį mėnesį pristatė Belgradui modernią oro gynybos sistemą, nors JAV anksčiau įspėjo, kad jei Serbija nori prisidėti prie Vakarų integracijos, ji turėtų taikyti savo kariuomenę prie Vakarų standartų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją