CNN praneša, kad lėktuvas galimai galėjo būti numuštas iš Rusijos pusės. Lėktuve buvo 280 keleivių ir 15 įgulos narių, visi žuvo. Ukrainos pareigūnų duomenimis, žuvo daugiau nei 300 žmonių.

Malaizijos oro linijų lėktuvas „Boeing-777“ nukrito į Ukrainos teritoriją netoli Rusijos sienos prie Šachtiorsko Donecko srityje, pranešė naujienų agentūrai „Interfax“ šaltinis aviacijos tarnyboje.

„Malaizijos lėktuvas „Boeing-777“ skridęs, iš Amsterdamo į Kvala Lumpurą, likus apie 50 kilometrų iki Rusijos oro erdvės, ėmė leistis, ir kiek vėliau jis buvo aptiktas degantis Ukrainos teritorijoje“, – sakė pašnekovas.

Katastrofos vietoje - degančios nuolaužos ir dešimtys lavonų

Ukrainoje nukrito Malaizijos oro linijų lėktuvas
Rytų Ukrainoje, kur ketvirtadienį sudužo keleivinis Malaizijos lėktuvas, matyti smilkstančios nuolaužos ir dešimtys lavonų, pranešė reporteriai. Vienas gelbėjimo tarnybos darbuotojas sakė, kad kol kas katastrofos vietoje netoli Hrabovės kaimo rasta mažiausiai 100 lavonų ir kad lėktuvo nuolaužos išsimėčiusios maždaug 15 km skersmens plote, o lavonai - bent 4 km spinduliu. Ant sparnų nuolaužų matyti mėlyni ir raudoni dažai – Malaizijos oro linijų lėktuvo spalvos.

Aiškėja aukų tapatybės

Iš paviešinto vaizdo įrašo aiškėja kai kurių keleivių tapatybės - rasta daug pasų. Iš katastrofos vietos nufilmuotuose kadruose matyti Olandijos, Malaizijos piliečių pasai. Įspėjame, kad vaizdo įraše matyti šiurpūs vaizdai:

Šipolio oro uoste vakare surengtoje spaudos konferencijoje buvo pranešta, kad daugiausiai katastrofos aukų - olandai, jų lėktuve buvo net 154. 23 keleiviai iš Malaizijos ir visas personalas - dar 15 malaiziečių. Dar 27 - australai, 11 žmonių iš Indonezijos, 6 britai, 4 vokiečiai ir 4 belgai, 3 filipiniečiai ir 1 Kanados pilietis. Kitų aukų pilietybės dar nepaaiškėjo.

Anksčiau pasirodė informacija, kad tarp jų buvo 23 JAV piliečiai. Taip nurodė Ukrainos vidaus reikalų ministro padėjėjas. „Daugiau kaip 300 nekaltų žmonių buvo užmušta ... žinoma, kad buvo užmušti 23 JAV piliečiai“, - citavo Zorianą Škyriaką naujienų agentūra „Interfax“.

Pasak spaudos konferenciją dėl įvykusios katastrofos surengusio JAV prezidento Baracko Obamos, JAV pareigūnai siekia išsiaiškinti, kiek amerikiečių skrido sudužusiu lėktuvu.

Lėktuve buvo ir mažiausiai keturi Prancūzijos piliečiai, pranešė šalies diplomatijos vadovas Laurent'as Fabiusas. „Turi būti nedelsiant pradėtas tyrimas dėl šios didelės tragedijos“, - pridūrė jis.

Taip pat pranešama, kad tarp lėktuvo aukų - apie 80 vaikų.

Liudininkų pasakojimai

„Dirbau lauke savo traktoriumi, kai išgirdau lėktuvo garsą, o tada – sprogimą ir šūvius. Tada pamačiau, kaip lėktuvas rėžėsi į žemę ir perlūžo į dvi dalis. Kilo tiršti juodi dūmai“, – sakė įvykį matęs žmogus vardu Vladimiras.

Vienas separatistų sukilėlis iš netoliese esančio Krasnyj Lučo kaimo, prisistatęs tik Sergejaus vardu, sakė: „Iš savo balkono mačiau, kaip lėktuvas iš didelio aukščio ima leistis, o tada išgirdau du sprogimus“.

Jis neigė, kad sukilėliai numušė lėktuvą. „Taip galėtų įvykti, jei jį (numuštų) koks naikintuvas ar raketa žemė-oras“, – sakė jis ir pridūrė, kad sukilėliai neturi ginklų, kuriais būtų galima numušti tokiame aukštyje skrendantį lėktuvą.

Šaltiniai: lėktuvas buvo numuštas iš BUK-M1

Malaizijos oro linijų „Boeing“ buvo numuštas virš Ukrainos teritorijos apie 10 kilometrų aukštyje, pareiškė naujienų agentūrai „Interfax“ informuotas šaltinis aviacijos tarnyboje.

Zenitinis raketinis kompleksas (ZRK) BUK-M1. vpk-news.ru nuotr.
Antonas Heraščenka pridūrė, kad į lėktuvą pataikė raketa „žemė-oras“: „Civilinis laineris, skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, ką tik buvo numuštas iš priešlėktuvinės sistemos „Buk“ ...“. Šaltinių duomenimis, tai buvo zenitinis raketinis kompleksas (ZRK) BUK-M1.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, Donecko separatistai turi šį kompleksą. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ žurnalistas Dmitrijus Tymčiukas socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad Donecko apylinkėse buvo pastebėta separatistų kolona būtent su kompleksu BUK.

Kitų šio pranešimo patvirtinimų nėra, bet Ukrainos pareigūnai sakė, kad vietos gyventojai rado nuolaužų.

Ukraina kaltina du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnus

Ukrainos valstybės saugumo (SBU) vadovas apkaltino du Rusijos karinės žvalgybos pareigūnus prisidėjus prie Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimo rytinėje Ukrainoje ir sakė,kad jie turi būti nubausti už savo „nusikaltimą.“

SBU vadovas Valentynas Nalivaičenka nurodė, jog savo kaltinimus jis grindžia perimtais šių pareigūnų telefoniniais pokalbiais.

„Dabar žinote, kas įvykdė šį nusikaltimą. Mes padarysime viską, kad Rusijos kariškiai, kurie įvykdė šį nusikaltimą, būtų nubausti“, - pridūrė jis žurnalistams.

Ukrainos pareigūnai surengtame brifinge anglų kalba aiškino, kad jų tarnybos užfiksavo telefoninių pokalbių įrašus, kuriuose girdėti separatistų pokalbiai apie numuštą lėktuvą ir žinios iš įvykio vietos, kad, pasirodo, tai buvo keleivinis lėktuvas. Netrukus internete išplito neva užfiksuoto telefoninio pokalbio įrašas: 
„Malaysia Airlines“ savo „Twitter“ paskyroje pranešė, kad prarado ryšį su reisu MH-17 iš Amsterdamo skridusiu savo lėktuvu. „Paskutinė žinoma vieta buvo virš Ukrainos“, – sakoma pranešime.

Anksčiau Ukrainos teisėsaugos organų šaltinis pranešė, kad Malaizijos lėktuvas „Boeing-777“ skridęs, iš Amsterdamo į Kvala Lumpurą, dingo iš radarų 10 kilometrų aukštyje, o vėliau nukrito prie Šachtarsko miesto Donecko srityje Hrabovės vietovėje.

Šachtarskas yra maždaug 50 kilometrų į rytus nuo Donecko prie sienos tarp Donecko ir Luhansko. Šią teritoriją kontroliuoja Donecko liaudies respublikos apsišaukėliai.

Tuo tarpu pasak www.newsru.com, lėktuvas nukrito 80 kilometrų nuo Donecko, šalia Snežno gyvenvietės. „Orlaivis nukrito netoli nuo Snežno gyvenvietės, Donecko srityje, kur vyksta kovos“, - pranešė šaltinis.

Kaip praneša „Ukrainskaja pravda“, remdamasi šaltinio pateikta informacija, Malaizijos lėktuvas buvo numuštas. „16:20 val. ryšys su Malaizijos keleiviniu lėktuvu nutrūko. Šis lėktuvas skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą 10 kilometrų aukštyje virš Ukrainos teritorijos“, - teigiama pranešime. „Jis nukrito šalia gyvenvietės Grabovo“, - teigė šaltinis.

Rusijos sieną jis turėjo kirsti apie 17 val. 25 min. Maskvos (16 val. 25 min. Lietuvos) laiku. Į nelaimė vietą skuba Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnybos grupė.

UNIAN skelbia, kad tai yra nukritusio lėktuvo vaizdo įrašas:

Rusų žiniasklaida pateikė savo versiją: ukrainiečiai taikėsi į V. Putino lėktuvą

Tuo metu, kai sepratistai neigia Ukrainos kaltinimus, kad būtent rusai arba prorusiški separatistai numušė Malaizijos keleivinį lėktuvą, Rusijos žiniasklaidoje pasirodė versija, kad lėktuvą numušė į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nusitaikę ukrainiečiai.

„Interfaks“ šaltiniai Rusijos aviacijos tarnyboje teigia, kad tokia versija tikėtina, nes Malaizijos lėktuvas ir Rusijos prezidento lėktuvas skrido per tą patį. tašką. „Interfaks“ žinią perduodanti „Komsomolskaja pravda“ pateikia žinią, kaip faktą, kad lėktuvą numušė Ukrainos paleista raketa.

Ukrainos prezidentas: kariuomenė nešaudė į jokius taikinius

P. Porošenko pasisakė apie Ukrainoje nukritusį Malaizijos oro linijų lėktuvą
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį sakė, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvas, kuris sudužo sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje, galėjo būti numuštas.

Jis mano, kad Malaizijos lainerio katastrofos priežastis yra „teroristinis aktas“, pareiškė jo atstovas spaudai. „Porošenka mano, kad lėktuvas buvo numuštas: tai ne incidentas, ne katastrofa, bet teroristinis aktas“, - nurodė Sviatoslavas Ceholka.

„Neatmetame (galimybės), kad lėktuvas buvo numuštas, ir patvirtiname, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nešaudė į jokius taikinius danguje“, – sakoma P.Porošenkos pareiškime, kuris buvo paskelbtas prezidento interneto svetainėje.

„Donecko liaudies respublika“ neigia prisidėjusi prie katastrofos

Donecko liaudies respublikos“ (DLR) apsišaukėlių vadovybė neigia, kad jie prisidėjo prie atakos, per kurią prie Torezo sudužo Malaizijos oro linijų lėktuvas „Boeing“ su 280-čia keleivių ir 15 įgulos narių.

DLR premjeras Aleksandras Borodajus šią nelaimę vadina Ukrainos kariškių provokacija.

„Mes patvirtiname, kad keleivinis lėktuvas nukrito netoli Donecko. DLR atstovai išvažiavo į katastrofos vietą“, – sakė A.Borodajus, kuris pridūrė, kad šis incidentas „ne kas kita, o Ukrainos kariškių provokacija“.

Nors buvo pasirodžiusi informacija, kad separatistai trukdo avarinėms tarnyboms ir ukrainiečių pareigūnams atvykti į įvykio vietą, jie neigia, kad turi lėktuvo juodąsias dėžes. Po kurio laiko pasirodė informacija, kad juodąsias dėžes, kuriose yra užfiksuojama paskutinė informacija prieš avariją, separatistai nori perduoti Maskvai.

Separatistai: lėktuvą numušė Ukrainos naikintuvas

„Lėktuvą numušė ukrainiečiai. Mes paprasčiausiai neturime tokių priešlėktuvinės gynybos priemonių, mūsų nešiojamųjų zenitinių raketų kompleksų šaudymo nuotolis yra 3-4 tūkst. metrų, o „boingai“ skraido daug didesniame aukštyje“, – pareiškė DLR premjero specialusis atstovas, jos Saugumo tarybos narys Sergejus Kavtaradzė.

Tuo pačiu S.Kavtaradzė išreiškė „respublikos“ vadovybės užuojautą žuvusiųjų šeimoms.

„Akivaizdu, kad žuvo žmonės. Tai labai baisi žinia. Respublikos vadovybės vardu reiškiu užuojautą žuvusiųjų šeimoms“, – sakė jis.

Prieš Kijevo valdžią kovojantys prorusiški separatistai ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos rytuose sudužusį lėktuvą numušė Ukrainos naikintuvas.

„Liudininkai ,stebėję keleivinio lėktuvo „Boeing-777“ skrydį, matė, kaip jį atakavo Ukrainos pajėgų kovos lėktuvas“, – sakoma apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos (LLR) vyriausybės pareiškime. „Skilęs į dvi dalis keleivinis lėktuvas nukrito Donecko liaudies respublikos teritorijoje“, – pažymima pareiškime ir priduriama, kad po atakos Ukrainos naikintuvas buvo numuštas ir nukrito LLR teritorijoje prie sienos su Donecko respublika.

I. Strelkovas: „Įspėjome, kad neskraidytų mūsų danguje“

Ukrainoje nukrito Malaizijos oro linijų lėktuvas
Remiantis separatistų vado Donecke Igorio Strelkovo įrašu socialiniame tinkle „Twitter“, buvo numušta ir daugiau lėktuvų. Arba I. Strelkovas apsiriko ir tikėjosi, kad jo kovotojai numušė karinį ukrainiečių lėktuvą, kuris, pasirodo, buvo keleivinis Malaizijos oro linijų lėktuvas.

„Šalia Torezo ką tik buvo numuštas lėktuvas „An-26“, voliojasi kažkur šalia šachtos „Progress“. Juk įspėjome, kad neskaidytų „mūsų danguje“. O štai ir „krentančių paukštelių“ vaizdo įrašas. „Paukštelis“ nukrito laukuose, gyvenamųjų kvartalų nekliudė. Taikūs gyventojai nenukentėjo. Taip pat turime informacijos, kad numuštas dar vienas lėktuvas, atrodo „Su“ modelio“, - rašo jis.

Sukilėlių svetainė perša mintį, kad separatistai galėjo numušti Malaizijos lainerį per klaidą

Viena socialinių tinklų svetainė, priskiriama aukšto rango sukilėlių vadui, pranešė, kad sukilėliai numušė Ukrainos armijos krovininį lėktuvą toje pačioje vietoje, kur ketvirtadienį netoli Rusijos sienos sudužo Malaizijos laineris.

Aukšto rango savavališkai pasiskelbusios vadinamosios Donecko liaudies respublikos vado komentarai perša mintį, kad separatistai numušė Malaizijos lainerį per klaidą, palaikę jį didžiuliu Ukrainos armijos krovininiu lėktuvu.

„Torezo rajone ką tik numušė lėktuvą „An-26“, mėtosi kažkur už šachtos „Progress“, - buvo pareikšta VK puslapyje, priskiriamame Igoriui Strelkovui, kurį dažnai cituoja Ukrainos žiniasklaida.

Pirmadienį, birželio 14 dieną, sukilėliai numušė kitą An-26 sukilėlių kontroliuojamoje rytinės Ukrainos teritorijoje. Per šią ataką žuvo 49 Ukrainos pajėgų kariai.

Svetainėje nebuvo nurodyta, kokiu ginklu buvo numuštas lėktuvas, kuris, pasak Ukrainos pareigūnų, skrido maždaug 10 tūkst. metrų aukštyje.

Bet oficialioje „Donecko liaudies respublikos“ socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje, kuri vėliau buvo pašalinta, buvo paskelbta, kad separatistai anksčiau ketvirtadienį iš Ukrainos armijos užgrobė raketinę sistemą „Buk“, kuri gali numušti lėktuvus tokiame aukštyje.

„@dnrpress: DLR užgrobė iš (ukrainiečių) „žemė-oras“ zenitinio pulko A1402 savaeigę „žemė-oras“ raketinę sistemą „Buk“, - buvo sakoma paskyroje.

Rusijos bendrovė „Almaz-Altei“, gaminanti zenitinius raketinius kompleksus „Buk“, teigia, kad jo raketomis galima numušti taikinius, pakilusius iki 25 km aukščio.

Paskyroje, priskiriamoje I.Strelkovui, buvo pažymėta, kad separatistų kovotojai „perspėjo (Ukrainos ginkluotąsias pajėgas) neskraidyti „mūsų danguje.“

„Perspėjome juk – neskraidykite mūsų danguje, – buvo rašoma paskyroje su nuoroda į numušimo faktą patvirtinančią vaizdo medžiagą. – Paukštelis nukrito už terikono, gyvenamojo sektoriaus nekliudė. Taikūs žmonės nenukentėjo“.

Ukrainos ir Malaizijos premjerai nurodė atlikti katastrofos tyrimą

Ukrainos ministras pirmininkas
nurodė pradėti „lėktuvo katastrofos“ Ukrainos rytuose tyrimą,pranešė premjero atstovė Olha Lappo ketvirtadienį.

Ukraina pastarosiomis dienomis kaltina Rusiją aktyvia parama separatistams per šį jau keturis mėnesius nesiliaujantį konfliktą, o ketvirtadienio rytą apkaltino Rusijos pajėgas numušus Ukrainos karinio transporto lėktuvą, bet Maskva tai kategoriškai neigia.

Malaizijos premjeras Najibas Razakas paskelbė, kad tuoj pat pradeda tyrimą dėl pranešimų, jog Ukrainoje sudužo Malaizijos oro linijų lėktuvas.

„Esu sukrėstas pranešimų apie „Malaysia Airlines“ lėktuvo sudužimą. Mes nedelsdami pradedame tyrimą“, – parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Gynybos ministras Hishamuddinas Husseinas „Twitter“ parašė, jog nėra patvirtinimo, kad lėktuvas buvo numuštas. Jis sakė nurodęs šalies kariškiams patikrinti ir gauti patvirtinimą.

Oro bendrovei ir Malaizijos vyriausybei vis dar sunku pateikti atsakymus dėl kito lėktuvo paslaptingo dingimo kovo 8 dieną. Tame lėktuve, kuris skrido reisu MH370, buvo 239 keleiviai ir įgulos nariai. Dabar manoma, kad lėktuvas nukrypo nuo numatyto maršruto ir nukrito atokiame Indijos vandenyno rajone. Jokių to lėktuvo pėdsakų nerasta iki šiol.