Tęsiantis vakarui bare rinkosi vis didesnė kompanija, leidome laiką tarp kolegų iš Jungtinių Valstijų, Lenkijos, Nigerijos ir Norvegijos, aptarinėjome besibaigiančią konferenciją. Šiek tiek po 1 val. nakties vietos laiku (po 2 val. nakties Lietuvos laiku) bare buvę norvegai iš faktisk.no susijaudinę pradėjo pasakoti girdėję, kad kažkur netoli yra šaulys, kad nušauti du žmonės. Dauguma vietinių paliko lauko staliukus ir subėgo į baro vidų. Daug informacijos tuo metu nežinojome. Kolega iš Jungtinių Valstijų patarė netikėti visa tuo metu sklidusia informacija, nes jo žiniomis dažniausiai pirmi pasirodę pranešimai būna netikslūs, pranešami netikslūs aukų skaičiai. Netrukus norvegai išsiskirstė namo, kolegos iš kitų šalių dar nutarė pabūti bare.

Šaudynės Osle

Vėliau, apie 3 val. nakties, einant link viešbučio, prie vieno klubo pamatėme išsirikiavusius greitosios pagalbos ir policijos automobilius. Iš žiniasklaidos reportažų sužinojome, kad šaulys šaudė prie „London Pub“ – žymiausios LGBTQ+ bendruomenės susirinkimo vietos mieste. Šis baras buvo už 500 metrų nuo vietos, kurioje laiką leidome mes.

Improvizuotas „Pride“ renginys po to, kai po šaudynių buvo atšauktas tikrasis paradas Osle.

Šiandien, šeštadienį, Oslas gerokai tylesnis, nei buvo numatyta. Policijos prašymu, visi turėję įvykti „Pride“ koncertai ir didžiulis paradas buvo atšaukti. „Facebook“ socialiniame tinkle parade ketinę dalyvauti žmonės pasidalino į dvi aikšteles – vieni tvirtina, kad toks policijos sprendimas teisingas ir verčiau „Pride“ dieną pažymėti namuose, nei rizikuoti savo gyvybe, jei pasitaikytų daugiau panašių išpuolių, kiti, atvirkščiai, tikina, kad toks sprendimas rodo baimę prieš agresorius ir žeidžia LGBTQ+ bendruomenę. Kol kas policija pranešė, kad nėra įtarimų jog šis išpuolis galėtų būti didesnio teroro akto dalis, tačiau šaudymas siejamas su teroro išpuoliu. Įtariamas šaulys buvo sulaikytas per kelias minutes nuo tada, kai pranešta apie tragiškus įvykius. Per tas kelias minutes jis spėjo mirtinai nušauti 2 žmones, trys patyrė rimtus sužalojimus, dar keli išvežti į ligoninę.

Šaudynės Osle

Šis įvykis sukrėtė Oslo gyventojus. Faktisk.no redaktoriaus iš žurnalisto Kristofferio Egebergo, išplatinusio laišką „Global Fact“ konferencijos dalyviams, toks įvykis miesto istorijoje pasitaiko pirmą kartą. Anksčiau jokių panašių incidentų „Pride“ metu nėra buvę. Oslas garsėja savo toleranciją ir visa „Pride“ savaitė tai puikiai atskleidė. Kas vakarą miesto parke vyko dideli koncertai, kuriuose linksminosi labai įvairaus amžiaus žmonės – nuo vaikų iki senelių. Mieste buvo daug žmonių su LGBTQ+ atributika, visi džiaugėsi didele švente. Šiandien, šeštadienį, miestas atrodo praradęs šį džiaugsmą. Vietinės įrašų parduotuvės, į kurią užsukau, pardavėjas iš karto pasiteiravo, ar girdėjau apie įvykius, paragino saugotis. Patikino, kad naujienos jį, kaip turbūt ir daugelį norvegų, šokiravo.

Laiške faktų tikrintojams Kristofferis Egebergas rašė: „Man taip liūdna, kad tai įvyko per „Global Fact“ konferenciją, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai miesto rotušėje su Oslo mere šventėme savo laisves. Prieš atvykstant į „Global Fact“ pažadėjau jums, kad Oslas yra saugus miestas, o Norvegija yra saugi šalis. Tai – vis dar tiesa. Tačiau praėjusi naktis parodė, kokia trapi yra taika ir saugumas, koks svarbus mūsų darbas išaiškinant melus ir netiesą, sąmokslo teorija ir klaidinančius teiginius, kurie kuria neapykantą ir nepasitikėjimą vienas kitu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)