Šarvuotųjų transporterių kolonos važiavo į Simferopolį plentais nuo šiaurinio Ukromnojės priemiesčio ir pietvakarinio Čistenkojės priemiesčio, šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Jie tikriausiai išvažiavo palaikyti asmenų, užėmusių administracinius pastatus Simferopolyje“, – pridūrė agentūros pašnekovas.

Pasak jos, šiuo metu Ukrainos teisėsaugos struktūros ruošiasi užkirsti kelią šarvuočiams įvažiuoti į miestą.

Rusijos naikintuvai patruliuoja kovinės padėties režimu

Rusijos naikintuvams prie šalies vakarinių sienų buvo nurodyta patruliuoti koviniu režimu, naujienų agentūra „Interfax“ ketvirtadienį citavo Gynybos ministerijos pranešimą.

„Naikintuvai nuolat patruliuoja pasienio regionų oro erdvėje, – sakoma pranešime. – Nuo pat momento, kai buvo gautas aukščiausio lygio karinės padėties signalas, Vakarų karinės apygardos aviacija persidislokavo į operatyvinius aerodromus.“

Perspėja Rusiją nepradėti „karinės agresijos“ Kryme

Ukrainos laikinasis lyderis ketvirtadienį perspėjo Kryme bazuojamas Rusijos karines jūrų pajėgas likti savo bazėse, kai prorusiški ginkluoti aktyvistai užėmė administracinius pastatus to autonominio regiono sostinėje Simferopolyje.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas paragino Rusijos kariškius nesiųsti savo karių už karinių bazių ribų, nustatytų atitinkamomis sutartimis.

„Bet koks kariškių judėjimas už tų teritorijų ribų bus laikomas karine agresija“, – O.Turčynovas sakė parlamentui.

Krymo uostamiestyje Sevastopolyje įsikūrusi pagrindinė Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė.

„Kreipiuosi į Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno vadovybę, reikalaudamas, kad visi kariškiai turi likti teritorijose, kurių ribos yra apibrėžtos sutartyse“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.

Jis pridūrė davęs nurodymą saugumo pajėgoms panaudoti visas priemones, kad būtų apsaugoti Krymo gyventojai ir išvaduoti ginkluotų užpuolikų užimti pastatai Simferopolyje.

Užimtas parlamentas ir vyriausybės pastatai

Pranešama, kad ginkluoti asmenys, vilkintys uniformas be atpažinimo ženklų, užėmė Krymo vyriausybės ir parlamento pastatus, tačiau kol kas jokių reikalavimų neišsakė, skelbia liga.net.

Krymo totorių Medžliso lyderis Refatas Čubarovas pranešė, kad ketvirtadienį, vasario 27 dieną, apie 5 valandą 50 minučių nežinomi asmenys užėmė Krymo vyriausybės ir parlamento pastatus.

„Pranešė, kad Krymo Aukščiausiosios Rados ir Krymo Ministrų tarybos pastatus užėmė ginkluoti žmonės, vilkintys uniformas be atpažinimo ženklų. Reikalavimai kol kas nepateikti“, - sakė R. Čubarovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Medžlisas ragina Krymo gyventojus nesiartinti prie vyriausybinių pastatų.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas iš „Batkivščinos“ frakcijos Andrejus Senčenka pridūrė, kad teisėsaugininkai šiuo metu aiškinasi, kokie tai žmonės ir kokie jų veiksmų motyvai. Tiesa, teisėsaugininkai kol kas paties pastatų užėmimo fakto nepatvirtino.

Priminsime, kad anksčiau R. Čubarovas sakė, jog totoriai pasirengę atremti ketinimus Krymą atskirti nuo Ukrainos.

Krymo Aukščiausiosios Tarybos prezidiumas vasario 4 dieną nusprendė „į valdžią braunantis nacionalfašistinio pobūdžio grupėms“ visame Kryme inicijuoti apklausą apie pusiasalio statusą. Deputatai taip pat svarstė galimybę kreiptis į Rusijos prezidentą ir Valstybės Dūmą bei paraginti juos garantuoti Krymo autonomijos statuso neliečiamumą.

Ukrainos saugumo tarnyba, reaguodama į įvykius Krymo parlamente, pradėjo baudžiamąją bylą dėl ruošimosi pasikėsinti į teritorinį Ukrainos vientisumą.

Pastatus užėmė rusakalbių „savigynos“ atstovai

Krymo parlamento ir vyriausybės pastatus kontroliuoja šio pietinio Ukrainos regiono rusakalbių gyventojų „savigynos“ nariai, pranešė vietos šaltiniai.

Kaip nurodo naujienų agentūra „Interfax“, visame Krymo pusiasalyje prorusiški savanoriai formuoja savigynos būrius, kurie vyksta į šio autonominio regiono sostinę Simferopolį.

Anksčiau buvo pranešta, kad Krymo regioninio parlamento ir vyriausybės pastatus ketvirtadienį paryčiais užėmė nežinomi ginkluoti asmenys.

Vienas parlamento spaudos centro darbuotojas sakė „Interfax“, kad užpuolikai įsiveržė į pastatą ir neutralizavo apsaugą.

Ten esantis „Interfax“ korespondentas sakė, kad šiuo metu ant abiejų pastatų iškeltos Rusijos Federacijos vėliavos.

Prie įėjimo į parlamento pastatą buvo pastatyta barikada iš įvairių daiktų – medinių padėklų, šiukšlių konteinerių ir kitokių medžiagų. Aukščiausiosios Rados pastatas buvo apsuptas milicijos.

Krymo vyriausybės pastatą ketvirtadienį apie 4 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku užėmė apie 30 žmonių grupė, regiono premjero atstovė spaudai Violeta Lisina sakė „Interfax“.

Pasak jos, pastatą užėmę asmenys išvedė į lauką parlamentą saugojusius milicininkus, tačiau atidavė jiems tarnybinius ginklus ir pažymėjimus. Tai pat buvo išvestas budintysis, kuris buvo vyriausybės pirmininko priimamajame.

„Per užėmimą niekas nenukentėjo“, – teigė V.Lisina.

A. Avakovas: Kryme ant kojų sukelta vidaus kariuomenė ir milicija

Laikinasis Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos vadovas Arsenas Avakovas pranešė, kad automatais ginkluotas nežinomų asmenų būrys užėmė Krymo Aukščiausiosios Rados pastatą Simferopolyje, skelbia liga.net.

Šią žinią savo „Facebook“ paskyroje patvirtino laikinasis Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas: „Paryčiais automatais ir kulkosvaidžiais ginkluotas nežinomų asmenų būrys užėmė Krymo Aukščiausiosios Rados pastatą Simferopolyje. Kilus pavojui pakeltos vidaus kariuomenės pajėgos ir visa milicija“.

Jo teigimu, siekiant išvengti piliečių kraujo praliejimo, apjuostas visas kvartalas, kur įsikūrusi Krymo Aukščiausioji Rada. „Imtasi dar visos eilės priemonių, siekiant užkirsti kelią ekstremistinių veiksmų rutuliojimuisi bei neleisti situacijai išsiplėtoti iki ginkluoto susirėmimo miesto centre. Provokatoriai ėmėsi veiksmų. Šalto proto, sveikų jėgų ir tikslių veiksmų konsolidavimo laikas“, - rašė laikinasis Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos vadovas.

Savo ruožtu, Medžliso vadovas Refatas Čubarovas paragino Krymo gyventojus išsaugoti ramybę ir nesiimti iniciatyvos. „Užimtų pastatų išlaisvinimas – tai profesionalų ir teisėsaugos institucijų kompetencija“, - pažymėjo R. Čubarovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2159)