Skelbiama, kad sulaikymai atlikti prie kolonijos, kur kalinamas opozicionierius Aleksejus Navalnas.

Prie 2-osios kolonijos Vladimirsko srities Pokrovo mieste, kur kalinamas opozicionierius, vyksta gydytojų akcija. Anastasija Vasiljeva jau anksčiau pateikė prašymą įleisti ją pas politiką, bet jis nebuvo patenkintas.

Nevyriausybinė medicinos darbuotojų sąjunga „Gydytojų aljansas“ pranešė, kad antradienį prie Pokrovo pataisos kolonijos surengs protesto akciją, per kurią bus reikalaujama užtikrinti A. Navalnui tinkamą gydymą.

„Gydytojų aljansui“, kurį Teisingumo ministerija praėjusį mėnesį įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą, vadovauja A. Navalno asmeninė gydytoja A. Vasiljeva.


„Einame ten, kad išgirstume, kas po velnių vyksta toje siaubingoje kolonijoje“, – parašė ji tviteryje.

A. Navalnas pirmadienį sakė, kad jį vargina smarkus kosulys ir aukšta temperatūra, tačiau jis tęs bado streiką, kurį paskelbė praėjusią savaitę, reikalaudamas užtikrinti tinkamą medicininę priežiūrą.

Tarp sulaikytųjų yra A. Navalno asmeninė gydytoja ir vyriausybę kritikuojančios medicinos darbuotojų sąjungos „Gydytojų aljansas“ vadovė Anastasija Vasiljeva, pranešė sąjunga ir naujienų agentūros AFP žurnalistai įvykio vietoje.

Be to, sulaikytas vienas CNN žurnalistas.

44 metų A. Navalnas praėjusį trečiadienį paskelbė bado streiką, skųsdamasis, kad jį kankina dideli nugaros skausmai ir tirpsta kojos, tačiau kalėjimo gydytojas jam skyrė tik skausmą malšinančių vaistų.

Pirmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ A. Navalnas pranešė, kad jį taip pat vargina smarkus kosulys ir aukšta temperatūra, o trys žmonės iš jo kalėjimo buvo hospitalizuoti dėl tuberkuliozės.

Kolonijoje A. Navalnas, kurį pernai vasarą kėsintasi nunuodyti, iš viso neteko 13 kg, iš jų 5 kg – per praėjusią savaitę, pranešė jo advokatė Olga Michailova.

Jau kitą dieną jo komanda pranešė, kad opozicionierius dar prieš bado streiką dėl miego trūkumo neteko 8 kilogramų svorio. Prieš atvykdamas į pataisos koloniją jis svėrė 93 kilogramus.

Pirmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ A. Navalnas pranešė apie naujus negalavimus.

„Cituoju oficialius šios dienos temperatūros matavimo duomenis: Navalnas A. A., smarkus kosulys, temperatūra – 38,1 laipsnio“, – rašė jis.

„P.S.: aš, žinoma, tęsiu savo bado streiką“, – pridūrė jis.

A. Navalno gydytoja A. Vasiljeva antradienį apkaltino valdžią, atsisakančią suteikti jam tinkamą medicininę pagalbą, pažeidžiant opozicionieriaus teises.

„Žinoma, aš bijau“ dėl jo sveikatos, žurnalistams šalia kolonijos sakė A. Vasiļjeva.

„Mes esame gydytojai – todėl ir esame čia šiandien. Sveikata turėtų būti prioritetas“, – sakė ji ir pabrėžė, kad A. Navalnas turi būti perkeltas į „įprastą“ ligoninę.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard pirmadienį pranešė parašiusi laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir paraginusi jį užtikrinti, kad A. Navalnas „gautų medicininę pagalbą iš sveikatos specialisto, kuriuo jis pasitiki“.

„Esama realios perspektyvos, kad Rusija jį pavergia lėtai mirčiai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Callamard.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį savo ruožtu pareiškė nieko nežinantis apie A. Callamard laišką, bet pridūrė, kad A. Navalnas nesulauks jokio ypatingo elgesio.

„Natūralu, kad negalime kalbėti apie kažkokias ypatingas sąlygas vienam iš nuteistųjų“, – sakė D. Peskovas.

Vėliau prokremliškas laikraštis „Izvestija“ pranešė, kad opozicionierius dėl kvėpavimo problemų ir karščiavimo buvo perkeltas į kolonijos medicinos skyrių stebėti.

Dienraštis nurodė, kad A. Navalnui buvo atlikti visi būtini tyrimai, įskaitant koronaviruso testą.

Opozicionieriaus bendražygiai informacijos apie jo perkėlimą kol kas netvirtino.

A. Navalnas atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo pataisos kolonijoje, esančioje už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Sausį vos sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po bandymo pernai vasarą jį nunuodyti, opozicionierius buvo suimtas ir netrukus nuteistas už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Praėjusį penktadienį prokremliška žiniasklaida surengė puolimą, siekdama paneigti A. Navalno skundus dėl netinkamo elgesio ir neužtikrinamos medicininės priežiūros.

Dvi prokremliškos žiniasklaidos priemonės savo pranešimuose tvirtino, kad A. Navalnas atrodo „visiškai normaliai“ ir atlieka bausmę „praktiškai pavyzdinėje“ kolonijoje.

Pirmadienį paskelbtoje žinutėje A. Navalnas rašė, kad šiuose pranešimuose „nėra nė žodžio tiesos“.

Anot opozicionieriaus, nuo vasario, kai jis atvyko į koloniją, iš 15-os jo sektoriuje kalinčių nuteistųjų jau trečias kalinys buvo hospitalizuotas dėl tuberkuliozės.

„Stebiuosi, kad čia nėra Ebolos viruso“, – rašė jis ir pridūrė: „Štai tokia mūsų ideali, pavyzdinė kolonija.“

Anksčiau šį mėnesį A. Navalnas, pareigūnų laikomas galinčiu mėginti pabėgti nuteistuoju, pateikė du skundus prieš kolonijos administraciją, tvirtindamas, kad yra žadinamas aštuonis kartus per naktį kalėjimo prižiūrėtojų, raportuojančių, kad jis tebėra savo kameroje.

„Lėta mirtis“

A. Navalno žmona Julija antradienį socialiniame tinkle „Instagram“ teigė gavusi Pokrovo kolonijos vadovo laišką, kuriame teigiama, kad kalėjimo pareigūnai neturi opozicijos veikėjo paso, todėl jo negalima hospitalizuoti ar išleisti anksčiau laiko.

Ji taip pat apkaltino kolonijos vadovą, kad jis kepė vištieną kolonijos patalpose, bandydamas pasityčioti iš bado streiką paskelbusio vyro.

„Nepamirškit, ponas viršininke, kad jei Aleksejui nutiktų kažkas baisaus, jo mirtis kris ant Putino ir jūsų sąžinės, bet jūsų Putinas jus... padarys atpirkimo ožiu“, – rašė J. Navalnaja, kreipdamasi į kolonijos viršininką.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard (Anjes Kalamar) pirmadienį pranešė parašiusi laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir paraginusi jį užtikrinti, kad A. Navalnas „gautų medicininę pagalbą iš sveikatos specialisto, kuriuo jis pasitiki“.

„Esama realios perspektyvos, kad Rusija jį pavergia lėtai mirčiai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Callamard.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį savo ruožtu pareiškė nieko nežinantis apie A. Callamard laišką, bet pridūrė, kad A. Navalnas nesulauks jokio ypatingo elgesio.

„Natūralu, kad negalime kalbėti apie kažkokias ypatingas sąlygas vienam iš nuteistųjų“, – sakė D. Peskovas.

A. Navalnas dar nėra visiškai atsigavęs po pasikėsinimo jį nunuodyti praėjusį rugpjūtį, kai blogai pasijuto ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Lėktuvas buvo priverstas nusileisti Omske.

Keletą dienų jį gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, nors Rusijos valdžios pareigūnai ne kartą neigė kaip nors prisidėję prie šio apnuodijimo.

Ilgus mėnesius A. Navalnas buvo gydomas Vokietijoje, jam buvo taikomos fizioterapinės procedūros, jam vėl teko mokytis vaikščioti ar pakelti stiklinę vandens.

Opozicionierius atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo kolonijoje. Vos sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po bandymo jį nunuodyti, jis buvo suimtas ir netrukus nuteistas už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi užsienyje.

A. Navalnas pirmadienį sakė, kad jis tęs bado streiką, kurį paskelbė praėjusią savaitę, reikalaudamas užtikrinti tinkamą medicininę priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)