„Dabar esame suradę septynis mirusius ir tris gyvus likusius asmenis“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kanados jungtinio gelbėjimo koordinavimo centro atstovas Brianas Owensas. Jis pridūrė, kad nepaisant nepalankių orų paieškos tęsiamos netoli Niufaundlando, kur rasta nuolaužų.

Anksčiau vienas Ispanijos susisiekimo ministerijos atstovas AFP sakė, kad gelbėtojai išgelbėjo tris įgulos narius maždaug už 250 jūrmylių (463 km) nuo Niufaundlando ir tebeieško gyvų likusių žmonių.

Ministerija pranešė, kad laive buvo iš viso 24 įgulos nariai – 16 Ispanijos, penki Peru ir trys Ganos piliečiai. Anksčiau buvo skelbta, kad laive buvo 22 jūrininkai.

Ministerija pridūrė, kad 50 metrų ilgio traleris „Villa de Pitanxo“, registruotas Ispanijos šiaurės vakariniame Galisijos regione, pasiuntė du prašymus suteikti pagalbą, kurie Madride buvo priimti 17 val. 24 min. vietos (18 val. 24 min. Lietuvos) laiku.

Po kelių valandų kitas tame rajone buvęs Ispanijos žvejybos laivas pranešė pastebėjęs du gelbėjimosi plaustus. Viename jų buvo trys gyvi likę jūrininkai ir keli lavonai, nurodė ministerija.

„Viename buvo tik trys gyvi likę žmonės. Jie patyrė hipoterminį šoką, nes vandens temperatūra šiuo metu yra baisi, labai žema“, – visuomeniniam radijui sakė Maica Larriba (Maika Lariba), Ispanijos centrinės vyriausybės atstovė Galisijos regione.

Kanados gelbėtojai sakė turintys vilčių rasti daugiau gyvų likusių žmonių.

„Faktas, kad jau radome tris išgyvenusius žmones gelbėjimosi plauste, teikia mums vilties, kad kiti sugebėjo apsivilkti gelbėjimosi kostiumus arba įlipti į gelbėjimosi plaustus ir palikti laivą“, – sakė B. Owensas.

Kanadiečiai pasiuntė į paieškų operaciją sraigtasparnį, kariuomenės lėktuvą, pakrančių apsaugos laivą ir dar kelis laivus, pridūrė jis.

„Šiuo metu oras paieškoms nepalankus. Bangų aukštis – apie keturi metrai, o matomumas tesiekia ketvirtadalį jūrmylės (500 m)", – aiškino B. Owensas.

Kol kas neaišku, kodėl laivas nuskendo.

„Liūdniausia diena“

„Be abejo, kalbame apie vieną liūdniausių dienų Galisijos žvejybai per jos visą istoriją“, – visuomeniniam radijui sakė Ispanijos šiaurės vakariniame Vigo uostamiestyje sakė Laivų savininkų kooperatyvo vadovas Javieras Touza.

Nuskendęs traleris šaldytuvas buvo įregistruotas 2004 metais Marino uoste netoli Pontavedros miesto Galisijoje ir priklausė bendrovei „Manuel Nores“.

Ši 1950 metais įkurta įmonė valdo aštuonis tralerius šaldytuvus ir turi apie 300 darbuotojų, sakoma jos tinklalapyje. Jos laivai žvejoje prie Kanados krantų, Atlanto vandenyno pietuose ir prie Afrikos vakarinių krantų.

„Su nerimu stebime Niufaundlando vandenyse nuskendusio Galisijos laivo įgulos paieškų ir gelbėjimo operaciją, – per tviterį parašė Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas. – Vyriausybė nuolat palaiko ryšį su gelbėjimo tarnybomis.“

Darbo ministrė Yolanda Diaz, kilusi iš Galisijos, sakė esanti sukrėsta žinių apie nelaimę.

„Blogos naujienos pasiekia mus iš kitapus Atlanto, – sakoma jos „Twitter“ žinutėje. – Visa mano meilė ir palaikymas – įgulos narių šeimoms, apimtoms skausmo šiuo netikrumo laikotarpiu.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją