„Tikrai nenorime išvykti į Iraką ir liksime čia, kol būsime įleisti į ES“, – naujienų agentūrai dpa antradienį sakė 25-erių migrantas, prisistatęs Gashtjaro vardu.

Tuo metu Vidaus reikalų ministerija Minske pranešė, kad namo savanoriškai išvyko dar 188 migrantai.

Pasienyje susitelkę migrantai yra daugiausiai Irako kurdai ir sirai. Kai kurie jų kalba vokiškai ar Vokietijoje turi giminaičių, tačiau dėl pandemijos jiems nepavyko gauti vizų. Daugelis jų primygtinai tvirtina norintys patekti į ES, Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos Migracijos departamento vadovą Aleksejų Beguną citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Anot jo, Baltarusijoje dar niekas nesikreipė dėl pabėgėlio statuso. „Jie taip pat atmeta visus siūlymus grįžti į savo gimtąsias šalis“, – teigė jis. Dėl migrantų likimo dabar sprendžiama bendradarbiaujant su tarptautinėmis pabėgėlių organizacijomis, o galutinis tikslas yra repatriacija, pridūrė A. Begunas.

Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka anksčiau paragino atidaryti humanitarinį koridorių į ES pasienyje esantiems migrantams. Briuselis kaltina jį sąmoningai priviliojus migrantus į savo šalį ir nusiuntus juos prie išorinių ES sienų, taip siekiant destabilizuoti bloką.

Paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A. Lukašenka yra kelis kartus pakartojęs, kad, reaguodamas į ES Baltarusijai paskelbtas sankcijas, nebetrukdys jo šalį kertantiems žmonėms pasiekti ES.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)