Narai Lamanšo sąsiauryje už maždaug 20 mylių nuo Cornwallio grafystės pakrantės aptiko ir ištraukė inkarą, kuris gulėjo jūros dugne apie 90 metrų gylyje. Jis ištrauktas į krantą ir detaliai apžiūrėtas.

Spėjama, jog inkaras priklausė lobį gabenusiam ir nuskendusiam laivui „Merchant Royal“. Jis 1641 metais iš dabartinės Meksikos teritorijos į Angliją gabeno apie 45 tonas aukso, 400 luitų sidabro, apie pusę milijonų ispaniškų sidabrinių monetų ir kitų ano meto pinigų.

Deja, jis kranto nepasiekė: istoriniai įrašai rodo, kad prekybinis laivas 1641 metų rugsėjo 23-iąją kilus smarkiai audrai jūroje netoli Anglijos krantų sudužo ir nuskendo. Kapitoną ir dalį įgulos pavyko išgelbėti, teigia istoriniai šaltiniai.

Ši tragedija laikoma didžiausią nuostolį istorijoje atnešusiu laivo sudužimu – šiandien „Merchant Royal“ krovinys vertinamas mažiausiai milijardu svarų sterlingų.

Todėl rastas inkaras kelia ne tik džiaugsmą, bet ir nerimą: manoma, kad radinio teritorijoje dabar prasidės tikra aukso karštligė, lemsianti nuotykių bei pinigų ieškotojų antplūdį.

Mokslininkai spėja, kad medinio laivo konstrukcijos per puspenkto amžiaus visiškai sudūlėjo, o tragedijos vietoje liko tik metalinės detalės ir vertingasis krovinys.