Tai – kasmetinės lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių ir kitų seksualinių tapatybių asmenų (LGBT) eitynės „Budapest Pride“. Gausaus policijos būrio saugomi eitynių dalyviai galbūt nė nesužinos, kad kai kuriose vietose šimtais metrų ir dvigubos tvoros atskirti ant jų niršo kraštutinės dešinės atsakomųjų protestų dalyviai, kurių kai kurie bandė peštis su policija, laidė petardas.

„Budapest Pride“ eitynės vyksta nuo 1997 metų. Tuo metu, kai Vengrija garsėjo neramumais ir nestabilumu, 2007-2008 m., eitynėms buvo iškilusi grėsmė, nes sulaukta daugiau nei įprasta pasipriešinimo ir bandymų smurtauti (buvo sužeistų, apgadinta įranga). Kaip žinia, tais pačiais metais Lietuvoje įvyko kraštutinių dešiniųjų eitynės, kurių dalyviai skandavo antisemitinius ir rusofobiškus šūkius, o visame pasaulyje įsisiautėjo ekonominė krizė. Tačiau, nors Vengrijoje pasikeitė valdžia ir sustiprėjo kraštutinė dešinė, nuo 2009 m., galbūt dėl gerėjančio policijos pasirengimo, eitynių dalyviai galėjo mėgautis saugumo sala nuo parlamento per dalį Budapešto centro, visą Andrassy prospektą (senamiesčio arteriją) iki pat Herojų aikštės.

Šiemet dalyvių saugumui taip pat buvo sutelkti gausūs ginkluoti policijos būriai. Į eitynes buvo galima patekti per keturis punktus, kur policija tikrino krepšius, o tų, kas nešėsi didesnes skysčių talpas, prašė skysčių gurkštelėti, kad nebūtų įnešta toksinių medžiagų. Kad smurtautojai neprasibrautų, buvo užtvertos aplinkinės gatvės, tarp eitynių ir atsakomųjų protestų dalyvių plytėjo ilgos tuščios policijos saugomos zonos. Tačiau siaurose senamiesčio gatvelėse namų gyventojai, biurų darbuotojai ir parduotuvių lankytojai galėjo praktiškai paliesti eitynių dalyvius. Daugelis fotografavo, filmavo eitynes, mojavo dalyviams.

Prie parlamento, kur prasidėjo eitynės, būrelis atsakomųjų protestų dalyvių laikė beveik tokius pat plakatus, kaip pernai Vilniuje, be partijų ar visuomenės judėjimų ženklų. Jie skundėsi blogėjančia Vengrijos demografine padėtimi, savivaldybės išlaidomis eitynėms apsaugoti. Kelyje pasitaikė ir ekscentriškesnių protestuotojų prieš eitynes. Tuo tarpu patriotiškai nusiteikę jaunuoliai, tarp kurių ir keletas agresyvių, susibūrė galutiniame eitynių taške – Herojų aikštėje (į pačią aikštę eitynių dalyviai neįžengė – renginys baigėsi gretimame parke). Patriotinių judėjimų mėgstama dryžuota Arpado vėliava pasipuošę protestuotojai švilpė, šaukė, vienu metu pasklido dūmai, pasirodė ugnis. Pasinaudojęs sumaištimi, vienas jaunuolis (be kraštutiniams dešiniesiems būdingos atributikos) pabandė peršokti tvorą. Jo sulaikyti mobilizavosi per dvidešimt policininkų.

LGBT eitynėse nebuvo pamiršti ir kiti Vengrijos visuomenei aktualūs klausimai – organizatoriai pasisakė prieš ksenofobiją, ant vienos iš judančių scenų kabojo romų vėliava, fotografams pozavo savanoriai su negalia. Eitynėse buvo nešamos Vengrijos socialistų partijos, NVO „Miestas – visiems“, įvairių verslų ir valstybių, kurių ambasados parėmė eitynes, vėliavos. Savo ženkliukus dalijo įmonės, kurios prieš praėjusių metų eitynes susibūrė į judėjimą „Mes atviri“, vadovaujamą „Google“, pateikčių formato kūrėjų „Prezi“ ir vertimų įmonės „Espell“.

Šių metų birželį Vengrijos valstybės kontrolė pareikalavo kelių NVO, tarp jų ir LGBT eitynių organizatorių, pateikti išsamias ataskaitas apie gautas Europos ekonominės erdvės fondų lėšas ir jų panaudojimą, grindžiant tai tariamu Norvegijos kišimusi į kitų šalių politiką. NVO atstovai teigia, kad Valstybės kontrolė turi teisę tikrinti tik Vengrijos biudžeto lėšų panaudojimą. Fondo valdyba pasmerkė Vengrijos valdžios veiksmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1304)