Tačiau niekas negalėjo pagalvoti, kad šalies politikas, greičiausiai pats to nenorėdamas, pasisakys taip skandalingai.

Kaip skelbia businessinsider.com, reaguodamas į Vakarų neva vykdomą „specialaus sabotažo žiniasklaidoje“ kampaniją, Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas pareiškė: „Turime vaizdo stebėjimo kamerų įrašų iš viešbučių, kuriuose aiškiai matoma, kaip žmonės paleidžia vandenį, dušo galvutę nusuka į sieną ir visai dienai išeina“.

Toks pasisakymas dar labiau sustiprino baimes dėl sekimo priemonių Sočyje.

Pasimetęs vicepremjero padėjėjas politiką skubiai išsivedė – kol jis nespėjo atsakyti į daugiau klausimų ir pateikti dar daugiau nemalonios tiesos apie tai, kas iš tikrųjų galbūt vyksta Sočyje.

Vėliau Rusijos vicepremjero atstovai susisiekė su „The Wall Street Journal“ žurnalistais ir paaiškino, ką iš tikrųjų norėjo pasakyti D. Kozakas.

Ketvirtadienio vakarą jo atstovas patikino, jog viešbučiuose ar jų vonios kambariuose svečių niekas neseka. Esą vicepremjeras tenorėjo pasakyti, jog stebėjimo darbai buvo vykdomi statybų metu, prižiūrint teritoriją.

Vienas iš bendrovės, vykdžiusios ne vieno Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms skirto viešbučio įrengimo darbus, vadovų taip pat patikino, jog niekas kambariuose svečių neseka.

Su „Business Insider“ bendradarbiaujantis buvęs JAV nacionalinio saugumo agentūros darbuotojas Johnas Schindleris turi ką patarti tiems, kam teks Sočyje praustis po dušu.

„Rusijos federalinė saugumo tarnyba jus seka viešbučio vonios kambaryje? Uždarykite duris ir 10 minučių paleiskite karštą vandenį. Neaprasojęs taškelis veidrodyje – kamera“, - socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Schindleris.

Sekimo problema Rusijoje pastaruoju metu atsidūrė antrame plane dėl vis viešinamos informacijos apie nebaigtus įrengti viešbučius ir juose svečių laukiančius nemalonius siurprizus.

NBC žurnalistas Richardas Engelis savo kailiu pademonstravo, kaip greitai Rusijos programišiai vienoje Sočio kavinėje užvaldė jo išmanųjį telefoną ir du naujutėlaičius kompiuterius.

„Beveik tą pačią akimirką į telefoną bandyta įsilaužti. Pakenkti skirta programinė įranga iš karto užgrobė išmanųjį telefoną – mes net nebaigėme gerti kavos. Pavogta visa telefone buvusi informacija, programišiai galėjo klausytis arba įrašinėti mano pokalbius“, - pasakoja R. Engelis.

Rusijos pareigūnai Sočio teritorijoje pernelyg ir nesistengia nuslėpti plataus masto elektroninio sekimo fakto. 2013 metų pabaigoje Rusijos tiriamosios žurnalistikos profesionalai Andrejus Soldatovas ir Irina Borogan atskleidė, jog šalis ketina vykdyti itin plataus masto sekimo programą, kurios metu bus stebimos „visos komunikacijos priemonės“.

„Manau, jog tai neteisėta. Visi iki vieno gali tikėtis, jog bus sekamos visos komunikacijos priemonės – visi elektroniniai prietaisai, pavyzdžiui, išmanieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai“, - piktinasi A. Soldatovas.

Be to, Rusija apsirūpino ir stebėjimo misijoms skirtais bepiločiais, bet kada imtis veiksmų pasiruošę specialiųjų pajėgų vyrai, patruliuoja kariai. Pareigūnai visą Sočį ir jo apylinkes pavertė ypatingo saugumo zona.