Naujai išrinktas Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pėsčiomis išėjo į Aukščiausiąją Radą, kurioje vyko jo inauguracija, informuoja UNN.

Parke buvo jo šalininkų, kurie irgi pasuko į Aukščiausiąją Radą.


Prieš pat inauguraciją V. Zelenskis feisbuke publikavo savo ir žmonos nuotrauką su užrašu „Mes pasiruošę“:

Tamsų kostiumą ir kaklaraištį dėvėjęs V. Zelenskis pasielgė netradiciškai, pėsčiomis atėjęs į inauguracijos ceremoniją iš netoliese esančių savo namų. Jis sakė norįs, kad iškilmės būtų mažiau pompastiškos.

Savo neformalų stilių jis taip pat pabrėžė pliaukštelėdamas delnais su savo šalininkais, laukusiais prie Aukščiausiosios Rados, ir pasidaręs su jais asmenukių.

Kol kas neaišku, kokią politiką V. Zelenskis imsis vykdyti po prezidento rinkimų kampanijos, per kurią jis stengėsi išnaudoti visuomenės nusivylimą politiniu isteblišmentu ir žadėjo „sulaužyti sistemą“.

V. Zelenskis prisiekė Ukrainos žmonėms ir oficialiai pradėjo eiti Ukrainos prezidento pareigas.

Prisiekti V. Zelenskį palydėjo Konstitucinio Teismo pirmininkė Natalija Šaptala. Paskui jam įteikė Ukrainos prezidento atributus – prezidento grandinę, herbinį antspaudą ir valdžią.

Inauguraciją stebėjo parlamento nariai, 50-ies užsienio delegacijų atstovai, buvę Ukrainos prezidentai Leonidas Kravčiukas, Leonidas Kučma, Viktoras Juščenka, Petro Porošenka, religinių organizacijų atstovai ir kiti asmenys.



Per ceremoniją Ukrainos parlamente priesaiką duodamas V. Zelenskis žadėjo ginti Ukrainos suverenumą ir nepriklausomybę, rūpintis Tėvynės ir Ukrainos žmonių gerove, ginti piliečių teises ir laisves, laikytis Ukrainos Konstitucijos ir įstatymų.



„Po pergalės rinkimuose mano šešiametis sūnus pasakė: „Girdėjau, kad Zelenskis – prezidentas. Ar tai reiškia, kad aš irgi prezidentas?“ Tai, kas iš pradžių atrodė tarsi pokštas, pasirodė tiesa: kiekvienas iš mūsų – prezidentas“, – savo kalbą pradėjo naujai inauguruotas Ukrainos prezidentas.

„Tai ne mano, o visų mūsų pergalė, mūsų bendras šansas. Ne tik aš prisiekiau, kiekvienas iš mūsų padėjo ranką ant Konstitucijos ir prisiekė ištikimybę Ukrainai. Pasirinkome kelią į Europą, bet ji – ne kažkur toli, o čia (rodo į galvą – DELFI). Ir kai ji bus ten, ji bus ir Ukrainoje. Mes visi – ukrainiečiai, turime būti vieningi, nes tik tada esame stiprūs“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Visiems, kurie pasirengę kurti naują, stiprią Ukrainą, su džiaugsmu suteikiu Ukrainos pilietybę. Turite važiuoti į Ukrainą ne svečiuotis, o namo. Nereikia suvenyrų, atvežkite žinias, patirtį ir protines vertybes.

Pirma mūsų užduotis – nutraukti ugnį Donbase (salėje ilgai girdisi plojimai, parlamentarai atsistoja savo vietose – DELFI).

Manęs dažnai klausia, kam esate pasirengę vardan ugnies nutraukimo. Keistas klausimas. O kam jūs, ukrainiečiai, esate pasirengę vardan savo artimųjų gyvybių? Aš pasirengęs priimti nepopuliarius sprendimus, pasirengęs prarasti reitingus. Esu pasirengęs prarasti savo pareigas, kad tik įsivyrautų taika (ilgi plojimai – DELFI). Neprarandant mūsų teritorijų! Niekada! (atsistoja absoliučiai visi – DELFI)“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Naujasis Ukrainos prezidentas savo inauguracijos kalboje perėjo prie rusų kalbos, sakydamas, kad būtinas dialogas dėl pasikeitimo belaisviais.

„Esu įsitikinęs – šio dialogo pradžia taps apsikeitimas visais ukrainiečių belaisviais“, – rusiškai pasakė jis.

Toliau jis vėl kalbėjo ukrainietiškai: „Kitas mūsų iššūkis – mūsų teritorijų susigrąžinimas. Ir Krymas, ir Donbasas – mūsų ukrainietiška žemė“.

Vėl rusų kalba jis pasakė, kad „šiandien reikia sugrąžinti sąmoningumą“ pietrytinių teritorijų gyventojams.

„Jie ne svetimi, jie – mūsų“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Radikaliosios partijos lyderis Olehas Liaško šūktelėjo: „Jie supranta ukrainietiškai.“

V. Zelenskis: „Ačiū, kad toliau skaldote žmones. Ukrainietis – ne pase, o čia – širdyje.“

V. Zelenskis paskelbė, kad paleidžia Aukščiausiąją Radą.

„Paleidžiu 8-ojo šaukimo Aukščiausiąją Radą“, – V. Zelenskis pareiškė per inauguracijos ceremoniją parlamento rūmuose Kijeve.

Be to, jis pareikalavo, kad Rada grąžintų baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą praturtėjimą ir įneštų pokyčių į rinkimų įstatymus.

Volodymyro Zelenskio inauguracija

Tačiau jis pridūrė, kad deputatai galės dirbti dar du mėnesius ir per šį laikotarpį priimti virtinę neatidėliotinų įstatymų bei atstatydinti Ukrainos saugumo tarnybos, Generalinės prokuratūros, Gynybos ministerijos bei kitus aukšto rango pareigūnus.

Ministrų kabinetui jis patarė rašyti pareiškimus, o iš Rados pareikalavo atleisti iš pareigų Ukrainos saugumo tarnybos vadovą, generalinį prokurorą ir gynybos ministrą. „Tam turite du mėnesius“, - pasakė naujai išrinktas prezidentas.

„Labai prašau jus priimti įstatymą dėl deputatų [teisinės] neliečiamybės panaikinimo, įstatymą dėl baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, daug iškentėjusį Rinkimų įstatymą ir, prašau, padarykite [partijų] sąrašus atvirus“, - kalbėjo V. Zelenskis.

„Taip pat prašau atleisti iš pareigų Ukrainos saugumo tarnybos vadovą, Ukrainos generalinį prokurorą, Ukrainos gynybos ministrą“, – sakė naujasis lyderis.

„Padarykite tai ir užsikabinkit medalius – tai neblogi balai pirmalaikiams parlamento rinkimams“, – sakė V. Zelenskis.

Tuojau po šio paraginimo gynybos ministras Stepanas Poltorakas per „Facebook“ informavo, kad traukiasi iš pareigų.

„Pone Ukrainos prezidente, ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vade, gerbiu jūsų konstitucinę teisę spręsti dėl Ukrainos gynybos ministro ir skirti tvirtinti jo kandidatūrą Aukščiausiajai Radai, – rašo jis. - Prašau jus nustatyta tvarka išnagrinėti mano atleidimo iš Ukrainos gynybos ministro pareigų klausimą.“

S. Poltorakas gynybos ministru dirbo nuo 2014 metų spalio.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas ir visi jo pavaduotojai atsistatydinimo prašymus pateikė anksčiau pirmadienį, prieš prasidedant inauguracijos ceremonijai.

Jis taip pat pasiūlė atsistatydinti ir šalies vyriausybei.

„Noriu pacituoti amerikiečių aktorių, tapusį klasišku Amerikos prezidentu: „Vyriausybė nesprendžia mūsų problemų – vyriausybė ir yra mūsų problema“, – kalbėjo V. Zelenskis. – Nesuprantu mūsų vyriausybės, tik skėsčiojančios rankomis ir sakančios man, kad negalime nieko padaryti. Tai netiesa – galite paimti popieriaus, rašiklių ir užleisti savo vietas tiems, kas galvos apie ateinančias kartas, o ne apie ateinančius rinkimus.“

Įprasti parlamento rinkimai turėjo vykti spalį.

V. Zelenskis neturi daugumos palaikymo dabartinės sudėties Aukščiausiojoje Radoje ir nesutarė su priešiškai nusiteikusiais deputatais, kaltinusiais jį sąmoningai atidėliojant savo inauguraciją.

Prieš savo prisaikdinimą V. Zelenskis jau buvo pagrasinęs pradėti itin sudėtingą parlamento paleidimo procedūrą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis pasinaudoti savo dabartiniu populiarumu.

Penktadienį jo komandos paskelbtame pranešime sakoma, kad šaliai reikia „veikiančio parlamento“.

Atėjusieji pažiūrėti ceremonijos prie Aukščiausiosios Rados ir sutikti naująjį prezidentą džiaugsmingai išklausė pranešimą apie Rados paleidimą.

Volodymyro Zelenskio inauguracija

„Šaunuolis!“, – šaukė jie V. Zelenskiui.

Jei įsakymas dėl parlamento paleidimo bus išleistas šios dienos data, pirmalaikiai parlamento rinkimai įvyks liepos 14-ąją – 60-ies dienų laikotarpio nuo įsakymo pasirašymo paskutinį sekmadienį.

V. Zelenskis uždraudė valdininkams kabinti savo kabinetuose jo portretą.

„Noriu, kad jūsų kabinetuose nebūtų mano portretų, nes prezidentas – ne ikona, ne stabas, ne portretas. Pasikabinkite savo vaikų nuotraukas ir prieš priimdami kiekvieną sprendimą žiūrėkite jiems į akis“, – sakė V. Zelenskis.

Pildoma

Naujas vaidmuo

V. Zelenskis pirmadienį pradėjo visiškai naują vaidmenį, kai buvo prisaikdintas naujuoju Ukrainos prezidentu ir atvertė naują puslapį šalyje, nukentėjusioje nuo karo ir ekonomikos sunkumų.

Praėjus mėnesiui po triuškinamos pergalės prieš ligšiolinį valstybės vadovą Petro Porošenką šis 41 metų aktorius tapo jauniausiu Ukrainos prezidentu nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Jis davė prezidento priesaiką per iškilmingą ceremoniją Aukščiausiojoje Radoje, prasidėjusioje 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Laikantis tradicijos, V. Zelenskis priesaikos žodžius tarė padėjęs ranką ant konstitucijos tomo.

Vėliau jis paskelbė kreipimąsi į tautą. Ši kalba bus atidžiai analizuojama, stengiantis nuspėti, koks bus naujojo lyderio būsimas kursas.

Kol kas mažai žinoma, kokią politiką ketina vykdyti V. Zelenskis. Per rinkimų kampaniją jis stengėsi išnaudoti visuomenės nusivylimą tradicine politine sistema ir žadėjo ją „sulaužyti“.

Planuota, kad prezidento inauguracijoje dalyvaus atstovų iš daugiau kaip 50 šalių - valstybių vadovų, įskaitant Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę, parlamentų pirmininkų, ministrų ir tarptautinių organizacijų atstovų.

Kijevą palaikančioms Jungtinėms Valstijoms atstovaus penki aukšto rango pareigūnai, įskaitant energetikos sekretorių Ricką Perry. Europos Sąjungai atstovaus Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, o NATO – generalinio sekretoriaus pavaduotojas politikos ir saugumo klausimams.

Rusija į šias iškilmes nebuvo pakviesta.

Nors V. Zelenskis prezidentu išrinktas pirmąkart, jam prezidento vaidmuo nėra naujiena: komikas populiariame televizijos seriale „Tautos tarnas“ (Sluha narodu) vaidino istorijos mokytoją, netikėtai tapusį valstybės vadovu.

Prieš kelis mėnesius mintis, kad V. Zelenskis iš tikrųjų bus inauguruotas, atrodė ne ką daugiau tikėtina.

Kai jis gruodžio 31-ąją paskelbė kandidatuosiantis, tik nedaugelis tai įvertino rimtai. Vis dėlto po beprecedentės kampanijos, daugiausiai vykdytos per socialinius tinklus, jis balandžio 21-ąją, per antrąjį rinkimų ratą, gavo daugiau kaip 73 proc. balsų ir sutriuškino P. Porošenką.

P. Porošenka Ukrainai vadovavo penkerius metus. Į valdžią jis atėjo po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Ukrainos rytuose įsiplieskus konfliktui tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, iki šiol jau nusinešusio apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

P. Porošenkai pavyko išvengti visiško šalies kracho; jis pradėjo virtinę svarbių reformų, bet buvo kritikuojamas, kad nesugebėjo pagerinti gyvenimo sąlygų paprastiems ukrainiečiams ir veiksmingai kovoti su išsikerojusia korupcija.

„Šaliai reikia permainų“

V. Zelenskis žadėjo, kad šalis toliau laikysis provakarietiško kurso. Tačiau kitos jo programinės nuostatos gana padrikos, taip pat turima nedaug informacijos apie jo komandos narius. V. Zelenskio kritikai kelia klausimą, kaip jis spręs milžiniškus iššūkius, susijusius su separatistų konfliktu ir ekonominiais sunkumais.

Vieno iš prorusiškų separatistų šalies rytuose įkurtų darinių – vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) – lyderis Denisas Pušilinas penktadienį Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad yra „pasirengęs dialogui“ su naująja valdžia Kijeve, „suprantama, atsižvelgiant į Donbaso interesus“.

Visgi jis pasmerkė „destruktyvius“ V. Zelenskio komandos pareiškimus ir apkaltino Kijevą, esą šis „blokuoja“ seniai į aklavietę patekusį taikos procesą.

Taip pat keliamas klausimas, kaip V. Zelenskis vadovaus šaliai neturėdamas parlamente daugumos.

Netgi dėl jo inauguracijos datos prireikė kelių savaičių derybų, per kurias įširdęs V. Zelenskis ne kartą pavadino įstatymų leidėjus „smulkiais sukčiais“.

V. Zelenskis grasino paleisti parlamentą ir skelbti pirmalaikius rinkimus, vildamasis, kad jo dabartinis populiarumas garantuos jam naudingus rezultatus. Tačiau įstatymų leidėjai ryžtinai nusiteikę sužlugdyti šiuos prezidento ketinimus. Įprasti parlamento rinkimai Ukrainoje turėtų vykti spalį.

„Šaliai reikia permainų ir esminių reformų“, – rašoma penktadienį išrinktojo prezidento komandos išplatintame pareiškime.

„Tai Ukrainos žmonių reikalavimas. Jam įgyvendinti mums reikia funkcionuojančio parlamento“, – pažymima jame.

Ukrainos sąjungininkės šiltai pasveikino V. Zelenskį su išrinkimu. Tačiau apie tarptautinius reikalus rašantis ukrainiečių portalas „Jevropeiska Pravda“ daro prielaidą, jog tai yra strategija, kuria siekiama, kad V. Zelenskis tęstų suartėjimo su Vakarais politiką.

Naujajam prezidentui teks iš karto imtis virtinės opių tarptautinių problemų, parodysiančių, kokie rimti iššūkiai jo laukia.

Trys dienos po V. Zelenskio pergalės rinkimuose Kremlius paskelbė, kad supaprastina Rusijos pilietybės suteikimo tvarką Ukrainos rytuose separatistų įkurtų vadinamųjų liaudies respublikų gyventojams. Daugelis apžvalgininkų Kijeve šį žingsnį įvertino kaip Kremliaus iššūkį V. Zelenskiui, pasmerkusiam tokius Maskvos veiksmus.

Šį mėnesį JAV prezidento Donaldo Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani atšaukė vizitą į Ukrainą, pareiškęs, kad V. Zelenskį „supa žmonės, kurie yra (JAV) prezidento priešai“.

Po šio politinio antausio provakarietiškų pažiūrų įstatymų leidėjas Serhijus Vysockis įspėjo V. Zelenskį, kad inauguracija „nėra jūsų nuotykių pabaiga, tai – tik pradžia“.