Žaliojo Kyšulio prezidentas Jorge Carlosas Fonseca, kurio salynas Atlanto vandenyne vadinamas Afrikos demokratijos pavyzdžiu, per sekmadienio rinkimus, vykusius be pagrindinio opozicijos kandidato, gavo beveik tris ketvirtadalius balsų, rodo pirmadienį paskelbti beveik galutiniai rezultatai.

Suskaičiavus daugiau kaip 90 proc. balsų taip pat buvo paskelbta, kad nepriklausomi kandidatai Albertino Graca ir Joaquimas Monteiro gavo atitinkamai 22,6 ir 3,4 proc. balsų.

Laimėjęs tokia didele persvara, 66 metų J. C. Fonseca savo antrą kadenciją pradės be antrojo rinkimų rato.

Už J. C . Fonsecą balsavo ir visų devynių gyvenamų Žaliojo Kyšulio salų gyventojai, ir svarbi išeivių bendruomenė.

Dėl to rezultatas yra „istorinė pergalė“, sekmadienį vakare savo feisbuko puslapyje parašė prezidentas.

„Visada galvojau, kad galiu laimėti šiuos rinkimus, bet žinau, kad demokratijoje nebūna išankstinių pergalių. Ir toliau būsiu prezidentas kiekvienam, kas jis bebūtų“, – pridūrė jis.

J. C. Fonsecos pergalė nėra netikėta, nes jo liberalus Judėjimas už demokratiją (MFD) anksčiau šiais metais pasiekė virtinę triuškinamų pergalių.

J. C. Fonseca ragino šalininkus „pasakyti „taip“ laisvei, teisingumui ir Žaliajam Kyšuliui“, nepasiduoti nuovargiui po ankstesnių rinkimų ir perrinkti jį dar vienai penkerių metų kadencijai.

Tačiau nedalyvavimas šį kartą buvo gerokai didesnis ir pasiekė 64,1 procento.

MFD pergalės kovą įvykusiuose visuotiniuose rinkimuose ir rugsėjo municipaliniuose rinkimuose sudavė stiprius smūgius „Afrikos partijai už Žaliojo Kyšulio nepriklausomybę“ (PAICV), kuri po to nusprendė nekelti savo kandidato į prezidentus.

Du J. C. Fonsecos varžovai buvo politikos aktyvistas veteranas J. Monteiro, kuriam yra 76 metai ir kuris suvaidino svarbų vaidmenį šaliai kovojant už nepriklausomybę nuo Portugalijos, ir 57 metų universiteto rektorius A. Graca.

2011 metais J. C. Foseca antrajame rinkimų rate gavęs 54 proc. balsų įveikė PAICV kandidatą Manuelį Inocencio Sousawoną.