Savo pirmame išsamiame pranešime po atakos F. Nyusi nurodė, kad „teroristai buvo išvaryti iš Palmos“.

„Mes neskelbiame pergalės, nes mes kovojame su terorizmu“, – pridūrė jis.

F. Nyusi, kalbėjęs dėl krizės rengiamo regiono viršūnių susitikimo išvakarėse, sakė, kad jo vyriausybė kreipėsi pagalbos. Daugiau detalių jis nepateikė.

„Mūsų vyriausybė jau išsakė savo poreikius kovojant su terorizmu tarptautinei bendruomenei. Tarptautinė pagalba... yra svarstoma“, – sakė jis kalboje, pasakytoje Mozambikui minint nacionalinę moters dieną.

„Tie, kas atvyks iš užsienio, neatvyks mūsų pakeisti, – pridūrė jis. – Jie atvyks mūsų palaikyti. Tai nėra tuščias pasididžiavimas. Kalbama apie suverenumą.“

Islamistų kovotojai perėmė Palmos, esančios netoli Prancūzijos naftos milžinės „Total“ ir kitų tarptautinių energetikos bendrovių vykdomo didžiulio dujų projekto, kontrolę po koordinuotos atakos kovo 24 dieną.

Kovotojai nusiaubė miesto ligoninę, padegė bankus ir prokuratūrą, savaitgalį pranešė valstybinė televizija TVM.

Parodytame vaizdo reportaže buvo matyti gatves saugantys kariai, po griuvėsius besikapstantys keli miesto nepalikę gyventojai. Taip pat buvo matyti, kaip vienas karys juodu plastikiniu uždangalu uždengia ant grindų gulintį negyvo žmogaus kūną.

Per džihadistų ataką žuvo dešimtys žmonių, skelbia pareigūnai. Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros (UNHCR) duomenimis, daugiau nei 11 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Daugelis jų ištisas dienas, stokodami maisto ir vandens, ėjo per mišką, kol pasiekė kaimyninius rajonus, kur pagalbos grupės teikė humanitarinę pagalbą atvykėliams.

Dar šimtai žmonių persikėlė į Pietų Tanzaniją, iš kur buvo sugrąžinti jėga, nurodė UNHCR.

Tuo metu Prancūzijos energetikos milžinė „Total“ išvežė visus savo darbuotojus iš dujų perdirbimo įmonės Afunžio pusiasalyje, laikomos vienu svarbiausių projektų Mozambiko ekonomikai.

JT taip pat sustabdė žmonių evakuacijos skrydžius iš Afunžio, kur ieškoti prieglobsčio susirinko tūkstančiai pabėgėlių, susirūpinusių savo saugumu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)