Vis dėlto, nors preliminarūs rezultatai rodo jį pasiekus aiškią pergalę rugsėjo 28-osios rinkimuose, pagrindinis jo varžovas, faktinis premjeras Abdullah Abdullah pareiškė, kad ginčys rezultatus.

Kaip paskelbė Nepriklausoma rinkimų komisija, A. Ghani rugsėjo 28-ąją surinko 50,64 proc. balsų ir užtikrintai aplenkė A. Abdullah, gavusį 39,52 proc. balsų.

Dabar kandidatai iki galutinių rezultatų, kurių tikimasi po kelių savaičių, paskelbimo turi teisę teikti skundus.

Iškart po rinkimų komisijos sekmadienio pranešimo A. Abdullah biuras paskelbė, kad ginčys rezultatus.

„Norime dar kartą aiškiai pasakyti savo žmonėms, šalininkams, rinkimų komisijai ir tarptautiniams sąjungininkams, kad mūsų komanda nesutiks su šio nesąžiningo balsavimo rezultatais, jei nebus atsižvelgta į mūsų teisėtus reikalavimus“, – sakoma pareiškime.

Preliminarius rezultatus iš pradžių planuota paskelbti spalio 19 dieną, bet paskelbimas buvo kelis kartus atidėtas dėl techninių priežasčių ir kandidatų, ypač A. Abdullah, reikštų įtarimų sukčiavimu.

Delsimas skelbti preliminarius rezultatus padidino nežinią Afganistane, taip pat nekantriai laukusiame JAV ir Talibano derybų rezultatų.

Šie rinkimai turėjo būti „švariausi“ jaunai Afganistano demokratijai; viena vokiečių firma tiekė biometrines mašinas, turėjusias užtikrinti, kad žmonės nebalsuotų daugiau kaip vieną kartą.

Tačiau beveik milijonas iš 2,7 mln. pradinių balsų buvo ištrinti dėl pažeidimų, tad rinkėjų aktyvumas per šiuos rinkimus yra mažiausias per šalies istoriją.