Pirmame vaizdo įraše jis pasisveikino su socialinio tinklo „Twitter“ naudotojais ir paaiškino, kad atsakinės į sekėjų klausimus.

Vėliau R. Pratasevičius patikslino esą naująją paskyrą administruoja pats be niekieno priežiūros.

Taip pat žurnalistas pažymėjo, kad senoji paskyra yra neprieinama. Kodėl taip nutiko, jis neatsakė. R. Pratasevičius pridūrė, jog palaiko ryšį su šeima, o su Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos štabu dar nespėjo susisiekti.

Į klausimą, ar po „interviu“ Baltarusijos propagandistams pasikeitė jo politinės pažiūros, R. Pratasevičius atsakė: „Mano pažiūros nepasikeitė. Be to, pažiūros negali keistis interviu metu. Suprantu, kodėl daugelis žmonių netikės net apolitiškais dalykais, kuriuos čia rašysiu.“

Kaip ir anksčiau, baltarusis neigia, kad tardymo izoliatoriuje jėgos struktūrų pareigūnai jį kankino.

R. Pratasevičius taip pat parašė, jog gyvena name kartu su savo mergina Sofija Sapega. Vėliau jis pajuokavo, kad ilgam įsitaisė skrydžių baimę, turėdamas omenyje Baltarusijos valdžios įsakymu nutupdytą lėktuvą.

Tut.by žurnalistai pažymi, kad Baltarusijoje asmenims, kaltinamiems sunkiais nusikaltimais, kuriems skirtas namų areštas, paprastai draudžiama išeiti iš namų, naudotis ryšio priemonėmis, įskaitant internetą, gauti ir siųsti laiškus, priimti svečius (net artimuosius). Ką konkrečiai uždrausti, nusprendžia tyrėjas.

Kaltinamieji gali būti kontroliuojami naudojant elektronines apyrankes. Taip pat jie privalo atsiliepti į kontrolinius skambučius ir atvykti teisėsaugos institucijų atstovų nurodymu. Name gali būti įrengta vaizdo stebėjimo įranga arba budėti sargybiniai.

Naujienų portalas rašo, kad Pratasevičių šeimą pažįstantis asmuo pranešė, jog išnuomotame bute kartu su R. Pratasevičiumi nuolatos gyveno operatyviniai darbuotojai.

Birželio 25 d. pranešta, kad Minske gegužę po priverstinio lėktuvo nutupdymo sulaikytiems baltarusių opozicijos tinklaraštininkui R. Pratasevičiui ir jo draugei, Rusijos pilietei Sofijai Sapegai suėmimas buvo pakeistas namų areštu.

Baltarusių opozicijos lyderė tai pavadino „geromis naujienomis“, nors jos dar nereiškia laisvės sulaikytiesiems. Sviatlana Cichanouskaja, kuri pernai Minsko režimo buvo priversta išvykti iš Baltarusijos į Lietuvą, penktadienį savo „Telegram“ kanale patvirtino, kad R. Pratasevičiui ir S. Sapegai skirtas namų areštas.

Ji sakė, jog tai „geros naujienos“, bet pabrėžė, kad tai dar ne pabaiga. „Namų areštas nėra laisvė, jiems vis dar gresia kaltinimai, vis dar stebimas kiekvienas jų žingsnis. Tai reiškia, kad jie vis dar yra įkaitai“, – sakė S. Cichanouskaja.

R. Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti S. Sapega buvo sulaikyti gegužės 23 dieną, Minske dėl tariamos bombos grėsmės nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ keleivinį lainerį. Lėktuvo nutupdymas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, o Europos Sąjunga paskelbė naujų ekonominių sankcijų Baltarusijai.

R. Pratasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“, kuris suvaidino labai svarbų vaidmenį pernai po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų organizuojant beprecedentes demonstracijas prieš Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

26 metų R. Pratasevičius, kuriam gali grėsti 15 metų įkalinimo, buvo parodytas per valstybinę televiziją apgailestaujantis dėl savo veiklos.

Opozicija teigia, kad jis kalbėjo verčiamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (421)