Anot jo, R. Pratasevičius neįvardijo nė vieno realybę atitinkančio fakto, rašo forbes.ru.

R. Pratasevičiaus pasakyti dalykai – nepakeliamų kankinimų, sumišusių su asmeniniais išgyvenimais ir sumaniai Ramanui įteigtų teiginių apie totalinę jo buvusios aplinkos išdavystę, rezultatas, sako S. Pucila.

„Mes žinome, kad prieš panašias apklausas (kitaip to „interviu“ ir nepavadinsi) naudojamas tiek specialus psichologinis spaudimas ir mąstymo apdorojimas, tiek specialūs medicininiai preparatai, paveikę tiek Ramano charakterį, tiek jo psichinę bei emocinę būklę. Jie skirti sužadinti jo kalbumą ir fantaziją remiantis kažkada kažkur išgirstais žodžiais“, – kalbėjo „Nexta“ įkūrėjas.

Anot jo, „apie tai byloja ir nervinis Ramano protrūkis pokalbio-apklausos pabaigoje“.

Praėjusią savaitę S. Pucila prašė Vakarų didinti spaudimą Baltarusijos režimui įvedant konkrečias sankcijas.

Spaudos konferencijoje iš Lenkijos, kurioje dalyvavo ir R. Pratasevičiaus tėvai, ketvirtadienį S. Pucila sakė neabejojantis, kad R. Pratasevičius yra kankinamas, su juo neleidžiama susisiekti, taip pat pabrėžė, kad kasdien pranešama apie naujus opozicijos veikėjų sulaikymus, įkalinimus ilgiems metams, uždaromi paskutiniai laisvos žiniasklaidos kanalai, skiriamas mėnesio areštas net už baltai-raudonas vėliavas ar kaukes.

„Prašome tarptautinės bendruomenės pagalbos užtikrinant mūsų saugumą. Bet, pirmiausia, prašome pasaulio padėti Baltarusijai, o tai galima padaryti tik didinant spaudimą režimui, t.y. pagilinti sankcijas, kurios per aštuonis mėnesius neprivertė režimo išsigąsti, todėl jis ryžtasi tokiems poelgiams“, – sakė S. Pucila.

Sciapanas Pucila

Anot jo, būtina pripažinti Baltarusijos režimą „teroristiniu“, nutraukti bet kokį „ekonominį, politinį, diplomatinį, transporto“ bendradarbiavimą, įskaitant ir dabar svarstomus oro erdvės Baltarusijos avialinijoms ribojimus. S. Pucila taip pat ragino blokuoti Baltarusiją tarptautinėje bankinėje SWIFT sistemoje, nes tai „priverstų režimą iš tiesų susimąstyti“.

„Tik beprecedentis tarptautinis spaudimas pajėgus paveikti režimą, pajėgus sustabdyti represijas, pajėgus išgelbėti nekaltas gyvybes. Ekonominiai nuostoliai dėl prekybos su režimo įmonėmis, „Belaruskalij“, dėl bendradarbiavimo transporto srityje, diplomatinių ryšių – jie yra gerokai mažesni lyginant su ta galima nauda, kurios galima sulaukti, jei mes galų gale tapsime demokratiška valstybe, užtikrinančia žmogaus teises“, – sakė jis.

S. Puscila įsitikinęs, kad A. Lukašenka nesitikėjo tokios „greitos ir griežtos“ Vakarų reakcijos į lėktuvo nutupdymą ir R. Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, ypač dėl ES įvedamų draudimų kirsti Baltarusijos oro erdvę, o „Belavia“ lėktuvams – patekti į ES šalių erdvę. Jis tikisi ir griežtesnių Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno administracijos sprendimų ir neabejoja, kad ES sankcijų stiprinimas būtų dar efektyvesnis.

Opozicijos tinklaraštininkas ir aktyvistas R. Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti 23 metų Rusijos pilietė Sofija Sapega – gegužės 23 dieną buvo sulaikyti Baltarusijai priverstinai nutupdžius Minske bendrovės „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių.

2019 metais iš Baltarusijos išvykęs R. Pratasevičius tapo vienu pagrindinių autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos priešininkų. Jis tvarkė populiarų susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalą „Nexta“, suvaidinusį svarbų vaidmenį organizuojant antivyriausybinius protestus, ir buvo apkaltintas masinių neramumų kurstymu.

Valstybinės televizijos ONT ketvirtadienį vakare parodytame 1,5 val. trukmės interviu R. Pratasevičius atrodė besijaučiantis nepatogiai ir prisipažino pernai raginęs rengti protestus, o galiausiai pravirko.

Jungtinė Karalystė penktadienį pareiškė, kad Baltarusijos valstybinės televizijos parodytas interviu su opozicijos tinklaraštininku, kuris buvo sulaikytas Minske priverstinai nutupdžius jo lėktuvą, „kelia nerimą“ ir kad jam „akivaizdžiai buvo daromas spaudimas“.

Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas paragino atsakomybėn patraukti tuos, kurie buvo susiję su Ramano Pratasevičiaus tariamo prisipažinimo transliacija.

„Nerimą keliantis pono Pratasevičiaus interviu praėjusį vakarą akivaizdžiai buvo paimtas darant spaudimą ir suėmime“, – parašė D. Raabas socialiniame tinkle „Twitter“, pakartodamas anksčiau Vokietijos pareigūnų ir Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cihanouskajos išsakytus būgštavimus.

„Žmogaus teises ir žiniasklaidos laisvę ginančiųjų persekiojimas Baltarusijoje turi baigtis“, – parašė jis.

„Tie, kurie dalyvavo filmavime, naudojo prievartą ir prisidėjo prie interviu surežisavimo, turi būti patraukti atsakomybėn“, – paragino britų užsienio reikalų sekretorius.

Penktadienį S. Cichanouskaja atmetė šį interviu sakydama, kad jis buvo duotas „po kankinimų“. Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas pareiškė, kad tai yra „visiškai negarbinga ir neįtikėtina“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)