Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) pranešime sakoma, kad gydytojai „priėmė sprendimą“ perkelti A. Navalną į ligoninę.

Pranešime taip pat nurodoma, kad A. Navalnas sutiko pagal gydymo planą vartoti vitaminus.

„Šiuo metu Navalno sveikatos būklė vertinama kaip patenkinama, jį kasdien apžiūri terapeutas. Pacientui sutikus jam paskirta vitaminų terapija“, – nurodė FSIN.

Šeštadienį grupė Rusijos gydytojų paskelbė nerimaujantys dėl A. Navalno sveikatos ir pareiškė, kad jam kilo rimta inkstų nepakankamumo grėsmė. Politiko dukra Daša Navalna sekmadienį paviešino prašymą leisti jos tėčiui pasimatyti su gydytoju.


JAV įspėjo Rusiją apie pasekmes, jei Navalnas mirs

JAV prezidento Joe Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas sekmadienį įspėjo, kad Rusija sulauks „pasekmių“, jei mirs pataisos kolonijoje bado streiką paskelbęs Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.

„Kalbant apie konkrečias priemones, kurių imsimės, svarstome įvairias priemones. Šiuo metu neketinu apie tai viešai kalbėti, tačiau mes pranešėme, kad jei p. Navalnas mirs, bus pasekmių“, – televizijai CNN sakė jis.

Vasario mėnesį įkalintas aršiausias prezidento Vladimiro Putino oponentas kovo 31 dieną paskelbė bado streiką, reikalaudamas tinkamo gydymo dėl nugaros skausmų bei kojų ir rankų tirpimo.

A. Navalnui dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė skirta dėl senos bylos, kurioje politikas apkaltintas pinigų grobstymu, o bausmę jis atlieka pataisos kolonijoje Pokrovo mieste, esančiame maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

A. Navalno gydytojai šeštadienį įspėjo, kad jis „bet kurią akimirką“ patirti širdies smūgį, nes jo sveikatos būklė sparčiai blogėja.

ES užsienio reikalų ministrai aptars Navalno sveikatą

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai virtualiame susitikime pirmadienį aptars smarkiai prastėjančią disidento A. Navalno sveikatos būklę ir Kremliaus agresiją Ukrainos atžvilgiu. Įtampa su Rusija pastaruoju metu išaugo dėl jos karinių pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos ir kitos Rusijos vykdomos politikos.

A. Navalno šalininkai paragino trečiadienio vakarą visoje Rusijoje surengti masinius protestus.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį sakė, kad, bloko nuomone, Rusija yra atsakinga už A. Navalno sveikatą.

Pareiškimas pasirodė didėjant susirūpinimui A. Navalno sveikatos būkle.

„Laikome Rusijos valdžią atsakinga už p. Navalno sveikatą“, – sakė J. Borrellis prieš virtualų ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame, be kitų klausimų, ketinama aptarti ir opozicionieriaus sveikatos būklę.

44-erių metų opozicionierius sulaikytas sausio mėnesį, kai sugrįžo iš Vokietijos, kur buvo gydomas po beveik mirtino apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Nuteistas dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausme dėl senų kaltinimų lėšų grobstymu, A. Navalnas kovo 31 d. pradėjo bado streiką, reikalaudamas medicininio gydymo dėl nugaros skausmo ir kojų bei rankų tirpimo. Pastarosiomis savaitėmis opozicionieriaus sveikata vis prastėja.

ES spalį įvedė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams dėl pasikėsinimo nužudyti A. Navalną, o vasarį paskelbė sankcijas dar keturiems asmenims dėl jo arešto ir nuteisimo. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves’as Le Drianas sekmadienį įspėjo, kad tos sankcijos gali būti išplėstos, ir pridūrė, kad Rusija turi prisiimti atsakomybę už disidento sveikatos būklę.

ETPA aptars Navalno situaciją

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) šią savaitę aptars kalinamo Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno situaciją, pirmadienį pranešė Vokietijos parlamento spaudos tarnyba.

„Balandžio 22 dieną ETPA per skubius debatus aptars Rusijoje nuteisto opozicijos politiko Aleksejaus Navalno situaciją, remdamasi prancūzų deputato Jacques'o Maire'o (Žako Mero) ataskaita. Jis bendravo su A. Navalnu šiam dar neišvykus iš Berlyno į Maskvą“, – rašoma naujienų agentūros „Interfax“ gautame pranešime spaudai.

Pranešime priduriama, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį 11 val. Lietuvos laiku vaizdo ryšiu kreipsis į ETPA.

A. Navalnas buvo areštuotas sausį, vos sugrįžęs iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Kitą mėnesį jis buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Bausmę jis atlieka Pokrovo pataisos kolonijoje, esančioje maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Kovo 31 dieną garsiausias prezidento Vladimiro Putino oponentas paskelbė bado streiką, reikalaudamas tinkamo gydymo dėl nugaros skausmų bei kojų ir rankų tirpimo.

Šeštadienį 44 metų opozicionieriaus gydytojai įspėjo, kad jis „bet kurią akimirką“ gali patirti širdies smūgį, nes jo sveikatos būklė sparčiai blogėja.

Pirmadienį Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) pranešė, kad A. Navalnas perkeliamas į kolonijos teritorijoje esančią ligoninę.

Anot FSIN, šiuo metu A. Navalno būklė vertinama kaip „stabili, patenkinama“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)