Australijoje buvo suformuota karališkoji tyrimų komisija dėl to, kaip į vaikų lytinį išnaudojimą reagavo religinės organizacijos, nepelno įstaigos, valstybinės agentūros, mokyklos ir policija. Šis plataus masto tyrimas tikriausiai truks ne vienus metus.

N.Roxon sakė, kad vienas klausimų, kuriuos galėtų svarstyti ši komisija, yra tas, ar vertėtų panaikinti išpažinties slaptumo apsaugą.

"Manau, kad karališkajai komisijai reikia labai atidžiai pažvelgti ... į institucinius barjerus, sistemines problemas; žinoma, tarp jų gali būti tie labai opūs religinėms organizacijoms klausimai", - sakė ji.

Australų katalikų lyderis, Sidnėjaus arkivyskupas George'as Pellas antradienį sakė, kad išpažintis lieka "neliečiama" ir kad jos slaptumo negalima išduoti.

Tačiau N.Roxon, paklausta, ar kunigams būtų teisinga gerbti išpažinties konfidencialumą lytinių nusikaltimų prieš vaikus atvejais, atsakė: "Aš manau, kad visai bendruomenei ši idėja atrodo tikrai bjauri".

"Praėjome šiuos debatus dėl gydytojams, mokytojams privalomo pranešimo, - sakė ji valstybiniam transliuotojui ABC. - Tad manau, kad mums tikrai reikia atidžiai išnagrinėti; nėra kitokių taikytinų taisyklių. Vaikų lytinis išnaudojimas yra nusikaltimas, apie jį reikėtų pranešti. Negalime sau leisti sakyti, kad tai nesvarstoma".

Naujojo Pietų Velso valstijos premjeras Barry O'Farrellas, kuris ragino atlikti tyrimą dėl pastarojo meto įtarimų, kad į šiaurę nuo Sidnėjaus esančio Hanter Valio katalikų dvasininkai dangstė vaikų lytinį išnaudojimą, taip pat sakė, kad turi būti privaloma pranešti apie tokius dalykus.

"Kaip galima tęsiant šią praktiką potencialiai toliau duoti jei ne žalią šviesą, tai leidimą žmonėms, vykdantiems šiuos šlykščiausius veiksmus?" - klausė jis.

Vyriausybė užsiminė, kad pradėtas tyrimas bus plataus masto, kad jį vykdys keli pareigūnai ir kad jis tikriausiai truks daug metų.