Nacionalinio saugumo komiteto (KNB) pranešime sakoma, kad jo buvęs vadovas Karimas Masimovas buvo sulaikytas ketvirtadienį, tarnybai pradėjus tyrimą dėl įtariamos išdavystės.

KNB pridūrė, kad išsamesnės informacijos nebus paskelbta, kol vyksta tyrimas.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis ir šturmavo vyriausybės pastatus.

K. Masimovas iš KNB vadovo pareigų buvo atleistas anksčiau ketvirtadienį, tačiau tą dieną jis dar dalyvavo Saugumo tarybos posėdyje, kuriam pirmininkavo prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas).

Pirmojo Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbayevo (Nursultaną Nazarbajevo), K.-J. Tokayevo pirmtako ir mentoriaus, buvęs patarėjas Ermukhametas Ertysbayevas (Jermuchametas Jertysbajevas) anksčiau valstybinei televizijai sakė, kad Kazachstane neramumus pakurstę „sąmokslininkai“ siekė nuversti valstybės vadovą. Pasak jo, tokio masto „valstybės perversmo“ nebūtų buvę įmanoma įgyvendinti be „išdavikų aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, ypač teisėsaugos tarnybose“. E. Ertysbayevas teigė, kad Kazachstane mėginta įgyventi scenarijų „kaip savo laiku įvyko Ukrainoje“.

„Visi kaltieji bus nubausti, – perspėjo buvęs patarėjas. – Iš esmės tai valstybės išdavystė.“

56 metų K. Masimovas KNB vadovavo nuo 2016 metų rugsėjo. Jis taip pat yra dirbęs Kazachstano ministru pirmininku, prezidento administracijos vadovu ir prezidento padėjėju.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)