Prancūzai balandžio 23-iąją rinks prezidento Francois Hollande'as įpėdinį. Šis antrosios kadencijos nesieks. Apklausos rodo, kad antrajame rinkimų rate gegužės 7 dieną turėtų susirungti kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen ir buvęs ministras socialliberalas Emmanuelis Macronas.

Tuo tarpu pranešama, kad kovoje dėl prezidento posto savo pozicijas gerina kairysis politikas Jeanas-Luc Melenchonas Remiantis „Kantar SOFRES" apklausa, jis šiuo metu turi 18 proc. rinkėjų pasitikėjimą. Ž. L. Melenšonas išsiveržė į trečiąją vietą, pirmą kartą aplenkdamas konservatorių Fransua Fijoną. 65-erių politikas nuo kovo vidurio savo pozicijas pagerino aštuoniais procentiniais punktais. F. Fijoną, anot apklausos, remia 17 proc. rinkėjų. E. Makronas ir M. Le Pen su 24 proc. pirmauja.

Vis dėlto trečdalis prancūzų likus dviem savaitėms iki rinkimų dar nėra apsisprendę, todėl pirmajame rinkimų rate balandžio 23-iąją galimi ir netikėtumai. To tikisi ir F. Fijonas, ir Ž. L. Melenšonas. „Mes girdime. Mes juntame. Pergalė yra ranka pasiekiama", - sakė Ž. L. Melenšonas sekmadienį rinkimų kampanijos renginyje Marselyje, kuriame, organizatorių duomenimis, dalyvavo 70 000 žmonių.

Sostinėje Paryžiuje F. Fijonas kalbėjo 20 000 šalininkų. „Ateinančios dienos bus lemiamos", - pabrėžė jis. F. Fijonas kažkada buvo laikomas favoritu, tačiau po kaltinimų dėl fiktyvaus šeimos narių įdarbinimo jo populiarumas gerokai smuko.

Antrajame rinkimų rate apklausos prognozuoja aiškią E. Makrono pergalę prieš M. Le Pen.