Ketvirtadienį pakeliui į Japoniją negailėjęs kritikos dėl prekybos muitų ir užsienio politikos nei sąjungininkams, nei varžovams, akis į akį susitikęs su kitais pasaulio lyderiais D. Trumpas atrodė ne toks kovingas.

Ką tik „nusikaltėlišku“ elgesiu apkaltinęs papildomų lėšų į NATO biudžetą atsisakančią įnešti tradicinę sąjungininkę Vokietiją, JAV prezidentas susitikęs kanclerę Angelą Merkel pažėrė jai liaupsių.

„Ji – fantastiškas žmogus, fantastiška moteris ir aš džiaugiuosi, kad ji yra mano draugė“, – sakė jis.

A. Merkel per derybas atrodė besijaučianti gerai. Ketvirtadienį, kelios valandos prieš tai, kai ji įlipo į lėktuvą ir išskrido į G-20 susitikimą, kanclerę ištiko dar vienas nevaldomo drebulio priepuolis, bet Vokietijos pareigūnai tvirtina, kad ji neserga.

Panašiai D. Trumpas gyrė ir susitikimo šeimininką, Japonijos premjerą Shinzo Abe, atsiuntusį „daug automobilių kompanijų“ į Jungtines Valstijas. JAV lyderiui tikriausiai patiko Sh. Abe jam pateiktas dokumentas apie investicijas JAV.

Vos prieš dvi dienas D. Trumpas atrodė abejojantis JAV ir Japonijos aljansu, kai pareiškė, kad Vašingtonas yra įsipareigojęs ginti Japoniją, bet jei būtų užpulta Amerika, „Japonija neprivalėtų mums padėti“ ir „galėtų visa tai stebėti per televizorių „Sony“.

„Labai rimti klausimai“

Nors viešai buvo pasakyta daug šiltų žodžių, susitikimas tikriausiai bus labai įtemptas, su ginčais dėl prekybos, Irano ir klimato kaitos.

Labiausiai laukiama viršūnių susitikimo dalis įvyks šeštadienį, kai D. Trumpas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pirmą kartą po praėjusio G-20 viršūnių susitikimo susitiks akis į akį gvildenti klausimo dėl paliaubų pasaulio ekonomiką sutrikdžiusiame prekybos kare.

Ekspertai mano, kad yra nedaug galimybių iškart pasiekti visapusišką susitarimą, ir sako, kad didžiausias dalykas, kurio galima tikėtis, yra paliaubos, pagal kurias Vašingtonas neįvestų naujų tarifų ir nepadidintų konflikto.

Tačiau net paliaubos nėra garantuotos. Laikraštis „The Wall Street Journal“ ketvirtadienį rašė, kad Pekinas nesutiks su jokiu susitarimu, jei Vašingtonas neatšauks savo draudimų kinų telekomunikacijų milžinei „Huawei“.

Prieš atvykdamas į Osaką D. Trumpas pareiškė, kad Kinija paliaubų nori todėl, kad jos ekonomika esą žlunga.

Įtūžęs dėl, jo nuomone, Kinijos nesąžiningai įgyto pranašumo prekybos sistemoje, D. Trumpas jau anksčiau įvedė muitus 200 mlrd. JAV dolerių (175 mlrd. eurų) vertės kiniškam importui ir atrodė nusiteikęs žengti dar toliau.

Xi Jinpingui surengus susitikimą su kolegomis iš Egipto, Pietų Afrikos Respublikos (PAR) ir Senegalo, Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Dai Bingas sakė, jog „visi lyderiai pabrėžė, kad... vis dažniau naudojama bauginimo praktika“.

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas, kuris ketvirtadienį pietavo su D. Trumpu, sakė, kad dėl šio ginčo teks nemažai padirbėti.

„Išėjau susidaręs įspūdį, kad tai bus sunku, nes yra labai rimtų klausimų, kuriuos jie bando išspręsti“, – sakė jis Australijos televizijai „Channel 7“.

„Raudona linija“

Prekyba toli gražu nebus vienintelis sunkus viršūnių susitikimo klausimas ir atrodo, kad tarp kitų ginčijamų klausimų bus klimato kaita.

Susitikimo šeimininkė Japonija viliasi išspręsti nuomonių skirtumus tarp JAV administracijos, norinčios pasitraukti iš Paryžiaus klimato susitarimo, ir Europos lyderių, siekiančių rimtų veiksmų klimato klausimu.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas yra sakęs, kad nori griežtų formuluočių apie paramą veiksmams dėl klimato kaitos, bet Vašingtonas tikriausiai neparems tokio susitarimo.

E. Macronui tvirtinant, kad šis klausimas yra „raudona linija“, japonų pareigūnai pripažįsta, kad pasiekti susitarimą bus sunku.

„Tikimasi, kad darbas įvairioms nuomonėms konsoliduoti bus sunkus“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė vienas Japonijos pareigūnas.

E. Macronas taip pat sakė, kad nepasirašys svarbaus Europos Sąjungos ir Lotynų Amerikos šalių prekybos susitarimo, kuris galėtų būti pasiektas Osakoje, jei Brazilija pasitrauks iš Paryžiaus susitarimo.

Tarp svarbiausių derybų darbotvarkės temų bus ir tebesitęsianti įtampa Artimuosiuose Rytuose. D. Trumpas prieš išvykdamas į Japoniją sakė, kad bet koks karas su Iranu „netruktų ilgai“.

Tokio vertinimo tikriausiai nepalaikys kiti G-20 lyderiai. E. Macronas ketvirtadienį jau perspėjo: „Trumpų karų nebūna.“

Kalbėdamas apie karus, Prancūzijos prezidentas sakė: „Žinome, kada jis prasideda, bet retai (žinome), kada jis pasibaigs.“