Derybos sustabdytos šalims nesutariant vienu svarbiausių klausimų – kada užsienio pajėgos gali palikti Afganistaną.

Abiejų pusių derybininkai beveik visą praėjusią savaitę praleido Dohoje, kur buvo surengtas šeštasis derybų ratas. Tačiau Talibanas tvirtina, kad derybos, kuriose ieškoma būdų užbaigti ilgiausią Amerikos karą, įstrigo.

Talibano politinis atstovas spaudai Suhailas Shaheenas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad pirmąją Ramadano dieną derybos bus sustabdytos, tačiau antradienį jas ketinama pratęsti.

Konfliktų ir humanitarinių studijų centro Dohoje direktorius Sultanas Barakatas taip pat nurodė, kad antradienį derybos bus pratęstos. Jis pridūrė, kad derybose pasiekta „geros pažangos“.

Tačiau sekmadienį vėlai vakare naujienų agentūrai AFP S. Barakatas sakė, kad derybos stringa esminiu klausimu – kada užsienio pajėgos pasitrauks iš Afganistano.

Prieš sutikdamos išvesti kontingentą Jungtinės Valstijos reikalauja Talibano saugumo garantijų, paliaubų ir kitų įsipareigojimų, įskaitant „Afganistano vidaus dialogą“ su Kabulo vyriausybe ir kitais afganų atstovais.

Sukilėliai tvirtina, kad nesutiks su šiais reikalavimais, kol Vašingtonas nepaskelbs pajėgų išvedimo tvarkaraščio.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani praėjusią savaitę Kabule vykusioje Loja Džirgoje – visuotinėje asamblėjoje, kuri buvo sušaukta taikos klausimams aptarti, pasiūlė Talibanui pirmąją Ramadano dieną skelbti paliaubas.

Pirmadienį A. Ghani dar kartą paragino Talibaną gerbti reikalavimus, išsakytus Afganistano genčių vyresniųjų, bendruomenių lyderių ir įtakingų politikų sueigoje.

„Ramadanas yra taikos ir susitaikymo mėnuo“, – sakė prezidentas.

„Vėl raginu Talibaną gerbti šį mėnesį ir žmonių reikalavimus dėl taikos ir susitaikymo, išsakytus Loja Džirgoje“, – kalbėjo jis.

Sekmadienį mažiausiai 13 žmonių žuvo ir dešimtys buvo sužeisti, kai Talibano savižudis sprogdintojas ir keli ginkluoti kovotojai atakavo policijos būstinę Afganistano šiaurėje.