Apie tai liepos 30 d. įvykusioje trumpoje spaudos konferencijoje pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinio analitinio centro atstovas Andrejus Lysenka.

„Jie ten sutraukė daugybė artilerijos, užminavo praėjimus į šią teritoriją. Dėl to tarptautiniai ekspertai, mėginantys pradėti darbą bei nustatyti lėktuvo „Boeing-777“ katastrofos priežastis, negali atlikti savo darbo“, - pareiškė A. Lysenka.

Anksčiau buvo pranešama, kad nėra įmanoma teroristus pašalinti iš teritorijos, kurioje sudužo Malaizijos lėktuvas.

Tyrėjai negalėjo pasiekti Malaizijos lainerio katastrofos vietos

Susirėmimai tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų trečiadienį vėl sutrukdė tarptautiniams tyrėjams pasiekti oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo sudužimo vietos, pranešė tos grupės vadovas olandas.

„Nebus kolonos, vežančios Olandijos ekspertus iš Donecko į teritoriją, kurioje sudužo MH17 lėktuvas. Padėtis palei kelią pernelyg nesaugi“, – Nyderlandų užsienio reikalų ministerija savo pranešime citavo tyrimo vadovą Pieterį Jaapą Aalbersbergą.

Metė kaltinimus dėl šališkumo

Savarankiškai pasiskelbusi „Donecko liaudies respublika“, kurią Ukrainos valdžia pripažino esant teroristine organizacija, grasina blokuoti priėjimus prie Malaizijos oro linijų lėktuvo „Boeing“ katastrofos vietos tam, kad tarptautiniai ekspertai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) negalėtų patekti į šią teritoriją.

Apie tai teigiama „Donecko liaudies respublikos“ išplatintame pranešime, rašo UNIAN.

„Donecko liaudies respublika“ metė ESBO kaltinimus dėl šališkumo.

„Nuo pat pradžių ESBO nebuvo neutrali bei atstovavo Ukrainos interesus. Paaiškėjo, kad ESBO – tai struktūra, kurią visiškai kontroliuoja JAV“, - teigiama „Donecko liaudies respublikos“ pranešime.

Tarptautiniai ekspertai, tarp kurių be ESBO atstovų taip pat yra ir Nyderlandų ir Australijos policijos pareigūnai, nuo liepos 27 d. negali pasiekti lėktuvo katastrofos, kuri įvyko dar liepos 17 d., vietos.

Šioje katastrofoje žuvo beveik 300 asmenų.

Iš karto po katastrofos teroristai apsunkino tarptautiniams ekspertams prieigą prie teritorijos, kur nukrito lėktuvas. Anot Kijevo, tai grįsta siekiu paslėpti kaltės įrodymus.

Remiantis specialiųjų tarnybų pateikiamais duomenimis, teroristai numušė keleivinį lėktuvą pasitelkę zenitinę raketinę sistemą „Buk“, kurią gavo iš Rusijos.