Prokurorai taip pat paragino konfiskuoti jau areštuotą visą jo nekilnojamąjį turtą, vertinamą 90 mln. eurų.

Velionio Sirijos prezidento Hafezo al Assado – dabartinio prezidento Basharo al Assado tėvo – jaunesniojo brolio teismas yra susijęs su įtariamais nusikaltimais 1984–2016 metais, įskaitant mokestinį sukčiavimą sunkinančiomis aplinkybėmis ir neteisėtą Sirijos lėšų pasisavinimą.

R. al Assadas, kuris gyvena Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje, kaltinimus neigia.

82 metų R. al Assadas yra pramintas „Chamos skerdiku“ – teigiama, kad jis vadovavo pajėgoms, 1982 metais nuslopinusioms sukilimą centrinėje Sirijoje.

Prancūzijoje tyrimas jo atžvilgiu vyksta nuo 2014-ųjų.

Buvęs Sirijos viceprezidentas R. al Assadas iš tėvynės išvyko 1984-aisias, surengęs nesėkmingą perversmą prieš savo brolį Hafezą, vadovavusį Sirijai nuo 1971 iki 2000 metų.

Atvykęs į Europą R. al Assadas nustebino prabangiu gyvenimu, keturiomis žmonomis ir 16 vaikų.

Kaip pranešama, Prancūzijoje, be kitų dalykų, jam priklauso du namai Paryžiuje, kurių vieno plotas yra 3 tūkst. kv. m, žirgynas, pilis ir 7,3 tūkst. kv. m biurų Lione.

Jis ir jo šeima taip pat turėjo 507 valdas Ispanijoje, vertinamas maždaug 695 mln. eurų, rodo teisiniai dokumentai šioje šalyje. Visas jo valdas Ispanijoje pareigūnai areštavo 2017 metais.

R. al Assadas tvirtina, kad taip gyventi galėjo dėl Saudo Arabijos karališkosios šeimos dovanų, kurios sudarydavo maždaug milijoną eurų per mėnesį.

R. al Assado advokatai teigė galį dokumentais pagrįsti apie 22 mln. eurų dovanas nuo 1984 iki 2010 metų, bet prancūzų tyrėjai užregistravo tik 9 mln. eurų pervedimus iš Saudo Arabijos.

R. al Assado teismo procesas prasidėjo gruodžio 9 dieną, o antradienį jo advokatai turi pateikti savo argumentus.

Prancūzijoje tai tik antras garsių užsieniečių teismo procesas dėl kaltinimų, susijusių su „neteisėtomis pajamomis“.

Pirmoje tokioje byloje Pusiaujo Gvinėjos viceprezidentui Teodorinui Obiangai 2017 metų spalį buvo paskirta lygtinė trejų metų įkalinimo bausmė už prabangaus gyvenimo Paryžiuje finansavimą valstybės pinigais.