Rinkimų apylinkės atsidarė 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir veiks iki 20 val. (21 val. Lietuvos) laiku.

Praėjusią savaitę vykusiame pirmame šių vietos rinkimų ture piliečiai balsavo pasyviai, tačiau Prancūzijos vadovo dešiniojo sparno šalininkai surinko mažiausiai balsų per pastaruosius tris dešimtmečius, ir net kilo pavojus, kad jie apskritai nebedalyvaus regionų administracijose.

N.Sarkozy, kurio centro dešinioji pakraipos Sąjunga už liaudies judėjimą (Union pour un Mouvement Populaire - UMP) tebeturi aiškią daugumą šalies parlamente, tvirtino, jog regioniniai rinkimai nėra verdiktas centrinei vyriausybei, tačiau tikimasi, kad per kelias artimiausias dienas ministrų kabinete įvyks postų perskirstymas.

Provyriausybinis dienraštis "Le Figaro" užsiminė, kad premjeras Francois Fillonas pirmadienį prašys leisti vyriausybei atsistatydinti, tačiau N.Sarkozy jam veikiausiai nurodys suformuoti naują, nedaug pakeistą ministrų kabinetą.

Kita vertus, opozicijai priklausantys socialistai ragina savo šalininkus aktyviau balsuoti, kad jų partija sutvirtintų pozicijas savo regioniniuose bastionuose. Sėkmė šiuose rinkimuose padėtų socialistams susivienyti ir mesti rimtą iššūkį 2012 metais.

Per šį balsavimą renkami delegatai į 25 šalies regionų tarybas, iš jų į 22 žemyninėje Prancūzijoje ir dar tris užjūrio teritorijose.

Karibų jūros saloje Gvadelupoje socialistai laimėjo jau per pirmąjį rinkimų turą.

Kairieji jau dabar kontroliuoja 20 regionų žemyninėje Prancūzijoje. UMP gali būti visiškai nušluota nuo žemėlapio, jeigu socialistai laimės paskutiniuose netvirtuose dešiniųjų bastionuose - Elzase ir Korsikoje.

Kovo 14 dieną vykusiame pirmame balsavime N.Sarkozy UMP iš viso surinko 26,3 proc., o Socialistų partija - 29,5 proc. balsų.

Kairiosios pakraipos žaliųjų partija "Europe Ecologie" surinko 12,5 proc. balsų ir sudarė regionines koalicijas su Socialistais prieš antrąjį turą, todėl bendras jų surinktų balsų skaičius gerokai lenkia valdančiųjų dešiniųjų pasiektą rezultatą.

Tuo tarpu kraštutinis dešinysis Nacionalinis frontas, vadovaujamas Jeano Marie Le Peno, pasirodė pakankamai gerai ir dalyvaus antrajame rinkimų ture 12 žemyninės Prancūzijos regionų. Tai reiškia, kad šią partiją palaikiusių 11 proc. rinkėjų balsai į N.Sarkozy krepšelį veikiausiai nesubyrės.

Apžvalgininkai atidžiai stebės rinkėjų aktyvumą: praėjusią savaitę vykusiame pirmajame ture buvo pasiektas regioninių rinkimų pasyvumo rekordas - savo valios nepareiškė net 53,5 balso teisę turinčių piliečių.

Tai pirmieji rinkimai Prancūzijoje po to, kai šalies ūkį prieš metus apėmė recesija. Dėl jos smarkiai išaugo nedarbas, kuris dabar yra didžiausias per pastarąjį dešimtmetį - šiuo metu darbo neturi beveik 3 mln. šalies gyventojų.