Tačiau socialistas F.Hollande'as, kurio populiarumas yra vienas mažiausių tarp visų Prancūzijos prezidentų, vengė konkretumo apie savo asmeninį gyvenimą ir bandė savo metinę prezidentinę spaudos konferenciją skirti Prancūzijos ekonomikos gaivinimo planui.

F.Hollande'o partnerė, žurnalistė Valerie Trierweiler, ligoninėje guli nuo penktadienio, kai bulvarinis žurnalas „Closer“ paskelbė nuotraukas, kurios, pasak jo, įrodo F.Hollande'o romaną su aktore Julie Gayet visai šalia prezidentinių Eliziejaus rūmų.

F.Hollande'as sakė, kad V.Trierweiler „ilsisi“, bet tvirtino, kad ta sausakimša spaudos konferencija nėra vieta aptarinėti šį klausimą.

Jis nepaneigė ir nepatvirtino „Closer“ pranešimo, bet jo paskelbtas ekonomikos priemones darbuotojų samdymui paskatinti temdė šis skandalas.

Reporteris, kuris kalbėjo pirmas, paklausė F.Hollande'o, kas yra Prancūzijos pirmoji ponia.

Prezidentas nepaisė šio klausimo – šalyje, kur privatus lyderių gyvenimas ilgą laiką ir buvo laikomas privačiu. Tačiau jis užsiminė, kad jo santykiai su V.Trierweiler šiuo metu išgyvena krizę.

„Kiekvienas savo asmeniniame gyvenime gali patirti sunkių išmėginimų — taip su mumis yra, - sakė jis. - Tai – skausmingos akimirkos. Bet aš laikausi vieno principo. Jis toks, kad privatūs reikalai turėtų būti tvarkomi privačiai, gerbiant visų intymumą. Čia nei vieta, nei laikas tai daryti“.

F.Hollande'as pridūrė, kad atsakys į šį klausimą iki vasario 11-osios valstybinio vizito į Vašingtoną, kurio metų normaliomis aplinkybėmis jį turėtų lydėti V.Trierweiler.

Vašingtone Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney nevikriai išsisukinėjo, kai jo buvo paklausta, ar kaip nors keitėsi planai dėl F.Hollande'o ir jo partnerės vizito.

„Prezidentas laukia susitikimo su prezidentu Hollande'u ... Dėl delegacijos, su kuria atvyksta prancūzai, klausimų nukreipčiau jus pas Prancūzijos vyriausybę“, - sakė J.Carney.

Minėtą „Closer“ straipsnį iliustruojančiose nuotraukose matyti vyras, esą – F.Hollande'as. Vyras nuotraukose yra su motociklininko šalmu ir yra vežamas motoroleriu į, kaip teigiama, slaptą pasimatymą su J.Gayet.

Paklaustas, ar buvo sukeltas pavojus jo saugumui, F.Hollande;as atsakė: „Mano saugumas užtikrinamas visur, bet kurią akimirką. Kai keliauju oficialiai ... O kai keliauju privačiu pagrindu, turiu apsaugą, kuri yra ne tokia dusinanti. Bet esu saugomas visur“.

Po spaudos konferencijos F.Hollande'as su keliais žurnalistais nuėjo į privatų kabinetą Eliziejaus rūmuose, atrodė atsipalaidavęs ir sakė, kad yra patenkintas spaudos konferencija. Jis sakė, kad nesistebi klausimais apie jo privatų gyvenimą, bet plačiau komentuoti nesutiko.

V.Trierweiler yra pirmoji moteris, nesusituokusi su prezidentu, bet užimanti pirmosios ponios vietą, kuri Prancūzijoje nėra oficialios pareigos.

F.Hollande'as turi keturis vaikus su kita įtakinga socialistų politike Segolene Royal. Jis ją paliko dėl V.Trierweiler, su kuria gyvena nuo 2007-ųjų.

Prancūzija turi seną ir turtingą lyderių flirtavimo tradiciją, ar kalba eitų apie karalius, kurių kurtizanės pavertė neištikimybę karališku ritualu, ar apie prezidentus.

Tačiau šventa laikoma privatumo sąvoka ėmė griūti valdant F.Hollande'o pirmtakui Nicolas Sarkozy, pasipūtėliškam, arogantiškam jo politiniam varžovui, kuris tapęs prezidentu išsiskyrė, o tada vedė modelį ir dainininkę Carlą Bruni.

Prancūzijos žiniasklaida nusitvėrė pranešimo apie F.Hollande'o neištikimybę V.Trierweiler. Savaitinio naujienų žurnalo „L'Express“ viršelyje šalia F.Hollande'o nuotraukos buvo išspausdinta antraštė „Kompromitacija“.

Žinoma, Prancūzijoje lyderiai „turi teisę įsimylėti“, televizijai „iTele“ sakė žurnalo vykdomasis redaktorius Christophe'as Barbier. Bet „jis verčiau būtų paaiškinęs savo asmeninę situaciją“, o ne palikęs tai „Closer“ rankose.

Tačiau buvęs socialistų prezidentas Francois Mitterrand'as (Fransua Miteranas), F.Hollande'o politinis globėjas, priešingai, savo meilės vaisių - dukterį Mazarine (Mazarin) - ilgus metus laikė paslaptyje.

Antradienį paklaustas apie „Closer“ pranešimą, F.Hollande'as sakė, kad jo „pasipiktinimas yra totalus“, ir pavadino tai „pažeidimu, paveikiančiu žmogaus laisvę“.

Prezidentas neatmetė galimybės paduoti žurnalą į teismą.

Reitingas ėmė kilti

Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o reitingas ėmė kilti, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie galimą jo neištikimybę savo partnerei Valerie Trierweiler, praneša "RIA Novosti”.

Žurnale "Nouvel Observateur” paskelbtais apklausos duomenimis, valstybės vadovo reitingas palyginti su 2013 metų gruodžio mėnesiu išaugo 2 procentais - nuo 24 iki 26 procentų.

Apklausa buvo surengta sausio 10-11 dienomis, jau po to, kai žurnale "Closer” pasirodė publikacija su nuotraukomis, tariamai įrodančiomis slaptą Prancūzijos prezidento ir aktorės Žiulie Gayet meilės ryšį. Žurnalistė V. Trierweiler nuo 2007 metų laikoma nuolatine F.Hollande'o palydove, bet oficialiai jie nėra susituokę.

Vis dėlto jau ketvirtą mėnesį Prancūzijos prezidento reitingas negali viršyti 30 procentų - pastarąjį kartą toks rodiklis buvo užfiksuotas rugsėjį.