Po pasaulį nusiritus protestų bangai dėl G. Floydo tragiškos žūties, visuomenės dėmesį prikaustė 2016 metais įvykęs incidentas, kai dėl galimos policininkų savivalės žuvo 24 metų juodaodis Adama Traore. Šalyje taip pat vėl įsižiebė kontroversija dėl prancūzų policijos numanomo rasizmo ir brutalumo.

Prancūzų policiją prižiūrinti tarnyba pirmadienį pranešė pernai gavusi beveik 1 500 skundų dėl pareigūnų veiksmų – beveik pusė iš jų susiję su galimu smurtu.

Žadėdamas imtis rimtų veiksmų po virtinės pastarųjų dienų protestų, vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras paskelbė, kad sulaikomų asmenų kaklo prispaudimo metodo „bus atsisakyta“.

„Jo nebebus mokomasi policijoje ir žandarmerijos mokyklose. Tai metodas, kuris turi savų pavojų“, – sakė jis per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje, pabrėždamas, jog ir toliau laikysis rasizmo „nulinės tolerancijos“ politikos teisėsaugos srityje.

„Rasizmas neturi vietos mūsų visuomenėje, o ypač mūsų Respublikos policijoje“, – pareiškė Ch. Castaneras.

Ministras pridūrė, kad daugelis pareigūnų pastarosiomis savaitėmis „nevykdė savo prievolės Respublikai“, atsižvelgiant į kelis atskleistus atvejus, kai buvo išsakytos rasistinio ir diskriminacinio pobūdžio pastabos.

„Neužtenka to smerkti, – teigė Ch. Castaneras. – Turime tai atsekti ir su tuo kovoti.“

Anksčiau pirmadienį prezidentas Emmanuelis Macronas paragino savo vyriausybę „paspartinti“ pastangas gerinti policijos etiką.

Prezidentūra pranešė, kad E. Macronas sekmadienį susitiko su Ch. Castaneru ir ministru pirmininku Edouard'u Philippe'u, šeštadienį maždaug 23 tūkst. žmonių išėjus į Prancūzijos miestų gatves reikalauti teisingumo įtariamų policininkų nusikaltimų aukoms.