Straipsnis, dėl kurio Nacionalinio Susirinkimo deputatai balsavo pakeldami rankas, yra įstatymo, turinčio užtikrinti „valstybę, tarnaujančią pasitikėjimo vertai visuomenei“, „kertinis akmuo“, nurodė vyriausybė.

Šis įstatymas yra dalis reformų, prezidento Emmanuelio Macrono žadėtų per rinkimų kampaniją. Jis numato, kad netyčinių administracinių pažeidimų įvykdę piliečiai gali tikėtis nebūti nubausti už pirmąjį atvejį.

Administracijai paliekama teisė mėginti įrodyti, kad nusižengusiojo ketinimai buvo piktavališki.

„Susirinkimas ką tik priėmė nutarimą išplėsti teisę padaryti klaidą!“ – sakoma biudžeto ir viešųjų išteklių ministro Geraldo Darmanino „Twitter“ žinutėje.

„Tai administracijos ir administruojamųjų santykių revoliucija“, – pridūrė jis.

Straipsnio pakeitimu, pateiktu remiantis nepatenkintų piliečių prašymais, pripažįstama, kad „klysti – žmogiška“, bet pažymima, kad vyriausybės atlaidumas „apsiribos pirmąja klaida“.

Svarstymo pradžioje G. Darmaninas sakė, kad vyriausybė įsiklausė į „prancūzus, kuriems patinka jiems teikiamos viešosios paslaugos, bet ne jų administravimas“. Ministras citavo vieną skundą, atsiųstą jam piliečio, vardu Alexandre'as.

Įstatymų leidėjai dar turės apsvarstyti dešimtis kitų šio teisės akto straipsnių ir nuspręsti, kokiu mastu leistina teisė suklysti.

Vis dėlto ši teisė nebus taikoma kai kuriais išskirtiniais atvejais – pavyzdžiui, valstybinėje medicinoje.

Naujasis teisės aktas, kai kurių pareigūnų laikomas įstatymu „visiems gyvenimo atvejams“, apima itin įvairias sritis – pavyzdžiui, leidimų statyti jūrines vėjo jėgaines reglamentavimą arba galimybę aukoti bažnyčioms SMS žinutėmis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)