Vyskupų konferencijoje dar nutarta sudaryti specialias grupes, kurios išklausytų lytinio piktnaudžiavimo aukų skundus, ir steigti „nepriklausomą nacionalinę komisiją“, kuri tirtų įtariamus atvejus, vadovaujant pasauliečiui.

„Individualūs atvejai lieka mūsų vyskupijose, net istoriniai atvejai, ir mums reikia juos išaiškinti“, – sakė arkivyskupas Georges'as Pontier, Prancūzijos vyskupų konferencijos pirmininkas.

„Mes pažadame padaryti šį darbą, kaip tik nagrinėdami atvejus, apie kuriuos mums pranešė, ypač – aukos“, – sakė jis.

Kiekvienoje vyskupijoje bus įsteigtos vadinamosios išklausymo celės, kurios išklausys aukų skundus, pridūrė G. Pontier.

Apie tokias priemones buvo paskelbta po to, kai Liono arkivyskupo Philippe'o Barbarino byla atnaujino debatus apie pedofiliją Prancūzijos Bažnyčioje.

Ph. Barbarinas yra dviejų tyrimų centre – jis yra kaltinamas tuo, kad neinformavo prokurorų apie kunigą Bernard'ą Preynatą, kuris pripažino seksualiai išnaudojęs berniukus skautus, kuriuos prižiūrėjo Liono rajone daugiau kaip prieš 25 metus.

Sausio mėnesį B. Preynatas buvo apkaltintas.

Aukų grupė kritikavo Ph. Barbariną dėl to, kad jis nepranešė apie B. Preynatą valdžiai, nors 2007-aisiais buvo informuotas apie įtarimus jo atžvilgiu.

Vyskupija B. Preynato nuo kunigystės nenušalino iki 2015 metų.

Po to, kai B. Preynato byla iškilo į viešumą, pasigirdo ir kitų įtarimų dėl kunigų vykdyto seksualinio išnaudojimo Liono vyskupijoje.

Ph. Barbarinas, viena žinomiausių Prancūzijos Bažnyčios figūrų, praėjusį mėnesį sakė, kad „niekada nedangstė pedofilijos“.

„Privalome bendradarbiauti“

Didėjant spaudimui, jis paprašė „atleidimo“ už tai, ką pavadino B.Preynato „pasibjaurėtinais nusikaltimais“, tačiau tvirtina, kad pats nepadarė nieko bloga.

Tai didžiausias Katalikų Bažnyčią Prancūzijoje ištikęs skandalas nuo 2001 metų, kai vienas vyskupas buvo nuteistas už tai, kad nepranešė apie išnaudojimą.

Kitas vyskupas praėjusią savaitę buvo kritikuojamas už tai, kad atsisakė pavadinti pedofiliją „nuodėme“.

Netoli Paryžiaus esančio Pontuazo vyskupas Stanislasas Lalanne'as vėliau bandė paaiškinti savo poziciją ir sakė, kad „pedofilija, visais atvejais, yra objektyviai rimta“.

Antradienį laikraštyje „Le Monde“ arkivyskupas G. Pontier rašė, kad Bažnyčia dabar „geriau supranta (seksualinio išnaudojimo) sukelto skausmo dydį“, ir pripažino: „Mes ne visada gerai atlikdavome šių bylų tvarkymo geriausiu būdu darbą“.

Jis rašė: „Privalome visiškai bendradarbiauti su teismų pareigūnais ir privalome atvirai ir su rūpesčiu klausytis aukų“.

Katalikų Bažnyčią pastaraisiais metais krėtė ne vienas skandalas dėl seksualinio išnaudojimo, ypač - Airijoje, Jungtinėse Valstijose ir Meksikoje.

Popiežius Pranciškus yra sakęs, kad išnaudojimo problemos sprendimas yra gyvybiškai svarbus pasitikėjimui Bažnyčia ir kad kaltininkai turi patirti „sankcijas“.