Prezidento rinkimuose kairieji iškėlė keturis kandidatus, kurie pasidalijo balsus pirmajame rinkimų ture ir nė vienas iš jų nepateko į antrąjį turą, kurį laimėjo prezidentas Emmanuelis Macronas.

Prieš birželio 12 ir 19 dienomis vyksiančius parlamento rinkimus kraštutinė kairioji partija „Maištingoji Prancūzija“, socialistai, žalieji ir komunistai bando sudaryti aljansą, kuris suteiktų jiems galimybę laimėti daugumą.

Tai suteiktų jiems galimybę sutrukdyti daugelį E. Macrono siūlomų vidaus ekonomikos reformų, visų pirma jo planą didinti pensinį amžių.

Deryboms vadovauja buvusio trockisto Jeano-Luco Melenchono vadovaujama partija „Maištingoji Prancūzija“. J. L. Melenchonas pirmajame rinkimų ture užėmė trečiąją vietą ir pareiškė sieksiantis tapti E. Macrono ministru pirmininku.

Socialistų partija, kuri kovoja dėl išlikimo po to, kai prezidento rinkimuose surinko mažiau nei du procentus balsų, penktadienį paskelbė savo atsakymą į 12 pagrindinių „Maištingosios Prancūzijos“ politinių pasiūlymų.

Iš esmės teigiamame atsakyme ji pritarė minimalaus darbo užmokesčio didinimo principui, pensinio amžiaus mažinimui iki 60 metų ir nukrypimui nuo „kai kurių taisyklių“, kurių turi laikytis visos Europos Sąjungos narės.

Keturių puslapių atsakyme, kuriame matyti didelis poslinkis į kairę, partija teigė, kad „bendra programa, pagrįsta nuoširdžia suartėjimo paieška, turi parodyti tikrą norą kartu valdyti darbininkų ir viduriniosios klasės labui“.

Buvęs socialistų prezidentas Francois Hollande'as, kuris, kaip žinoma, norėtų grįžti į politiką, kritikavo siūlomą susivienijimą. „Esmė čia ne diskusija, o partijos išnykimas“, – sakė jis ketvirtadienį radijui „Franceinfo“.

Tačiau politologas Remi Lefebvre‘as agentūrai AFP sakė, kad Socialistų partija „neturi absoliučiai jokios kitos išeities“, kaip tik sudaryti susitarimą, nes birželį rizikuoja prarasti „daugumą“ savo parlamento narių.

J. L. Melenchonas, kuris surinko 22 proc. balsų pirmajame prezidento rinkimų ture, taip pat derasi su Komunistų partija, kurios kandidatas Fabienas Rousselis gavo 2,3 proc. balsų.

F. Rousselis ketvirtadienį perspėjo, kad derybos yra „įstrigusios“.

Analitikai teigia, kad norint veiksmingo aljanso, partijoms reikės įveikti istorinį susipriešinimą ir sudaryti sudėtingą susitarimą, pagal kurį jos pasiskirstytų rinkimų apygardas ir jose visos remtų bendrą kandidatą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją