E. Macronas pakartojo, kad Kanberos sprendimas vietoje tradicinių prancūziškų povandeninių laivų įsigyti JAV atomines alternatyvas „sugriovė mūsų abiejų šalių pasitikėjimo santykius“, nurodoma prezidentūros pareiškime.

„Dabar Australijos vyriausybė turi pasiūlyti konkrečius veiksmus, kurie galėtų įkūnyti Australijos valdžios valią iš naujo apibrėžti mūsų santykių pagrindus, taip pat leisti imtis bendrų veiksmų Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – priduriama pareiškime.

Australijos pasitraukimas iš sandorio praėjusį mėnesį išprovokavo Prancūzijos įtūžį. Paryžiaus teigimu, jis nebuvo įspėtas, kad australų vyriausybė nusprendė derėtis dėl naujo gynybos pakto su Jungtinėmis Valstijomis ir Jungtine Karalyste.

Kanbera 2016 metais pasirašė sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų tiekimo. Sudarant sandorį jo vertė siekė 50 mlrd. Australijos dolerių (31 mlrd. eurų).

Reikšdamas protestą Paryžius atšaukė savo ambasadorius Australijoje ir JAV, o prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pasmerkė sąjungininkus dėl „smūgio į nugarą“.

Prancūzija taip pat reikalauja finansinės kompensacijos.

„Dabar daug dėmesio bus skiriama Prancūzijos bendrovių ir jų subrangovų, įskaitant australų įmones, kurioms šis sprendimas turės įtakos, padėčiai“, – pabrėžiama Eliziejaus rūmų pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)