Vienoje Belgijos degalų saugykloje, esančioje netoli Prancūzijos sienos, trečiadienį naktį buvo suimti dešimtys žmonių. Tuo metu Ispanija pasmerkė prie savo šiaurinės kaimynės sienos susiformavusias spūstis.

Šimtai tūkstančių žmonių, vilkėjusių šviesą atspindinčias geltonas liemenes, šeštadienį pradėjo blokuoti kelius ir energetikos infrastruktūros objektus visoje Prancūzijoje, protestuodami prieš kylančias kuro kainas ir žemą gyvenimo lygį.

Dėl kelių blokavimo ir trumpo sienos uždarymo antradienį susidarė maždaug 11 km ilgio spūstys pagrindinėje Pirėnų kalnų magistralėje jungiančioje Prancūziją ir Ispaniją, ketvirtadienį pranešė ispanų Užsienio reikalų ministerija.

Protestuotojų judėjimas „trukdė laisvai prekių apyvartai tarp (ES) valstybių narių“, pareiškime nurodė ministerija, pabrėždama, kad nuostolių suma siekia maždaug 2 mln. eurų.

„Ypač nukentėjo vaisių ir daržovių sektorius dėl šių prekių savybės greitai gesti“, – priduriama pareiškime.

Ispanijos vyriausybė pareiškė prancūzų valdžiai oficialų protestą ir kreipėsi į Europos Komisiją.

Nors nuo savaitgalio protestų Prancūzijoje smarkiai sumažėjo, ketvirtadienį, artėjant šeštadienį Paryžiuje numatytai dar vienai demonstracijų bangai, vis dar pasitaikydavo pavienių akcijų.

Ketvirtadienį Prancūzijos šiaurėje apie 30 protestuotojų trikdė eismą netoli Lamanšo tunelio esančiame greitkelyje A16, kuriuo iš Britanijos kasdien atvyksta tūkstančiai vilkikų.

Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo griežtai sureaguoti į smurtą Reunjono saloje, kurią sukrėtė riaušės, prasidėjusios kartu su šeštadienio protestais.

850 tūkst. gyventojų prie pietryčių Afrikos krantų esantį Reunjoną užklupo didžiausia smurto banga per beveik 30 metų.

„Tai, kas šeštadienį nutiko Reunjone, yra labai rimta. Išskyrėme išteklių ir imsimės tolesnių veiksmų“, – vėlai trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė E. Macronas, pridurdamas, kad bus dislokuotos sukarintos policijos pajėgos.

„Busime nepalenkiami, nes negalime susitaikyti su tuo, ką matėme“, – pažymėjo jis.

Policija paskelbė, kad trečiadienio naktį susirėmimų Reunjone sumažėjo palyginti su padėtimi anksčiau šią savaitę ir informavo, kad per tą laiką buvo suimti dar 16 žmonių. Iš viso nuo šeštadienio buvo areštuoti 123 žmonės.

„Geltonųjų liemenių“ judėjimas – taip pramintas dėl protestuotojų vilkimų signalinių drabužių – yra didelis iššūkis E. Macronui, 2017-ųjų gegužę į valdžią atėjusiam 40 metų centristui, žadėjusiam pažaboti aukštą nedarbo lygį ir mažinti mokesčius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)