Policijos šaltinių teigimu, neramumus įžiebė 16-mečio čečėnų bendruomenės nario užpuolimas, įvykęs birželio 10 d.

Čečėnų diasporos nariai tuomet surengė vadinamuosius nubaudimo reidus, siekdami atkeršyti už išpuolį, pasakoja policija.

Kaip rašo france24.com, po tris naktis iš eilės nesiliovusio smurto ankstų pirmadienio rytą apie 150 žmonių, kai kurie jų buvo su gobtuvais ir ginkluoti, ir vėl susirinko Dižone ir ėmė padeginėti šiukšliadėžes ir automobilius.

Pasak policijos šaltinių, kai kurie jų taip pat šaudė į orą.

„Tokie įvykiai neturi precedento ir yra nepriimtini“, – pareiškė miesto meras Francois Rebsamenas.

Per savaitgalį įtampai nenuslopus, vidaus reikalų ministras nurodė pasiųsti į Dižoną policijos pastiprinimą ir pirmadienį pareiškė, kad vyriausybė perims situacijos valdymą.

Penktadienį prasidėję išpuoliai vyko tris naktis iš eilės. Nemažai žmonių turėjo beisbolo lazdas.

Vietos prefektas Bernardas Schmeltzas – aukščiausio rango pareigūnas regione – savo pranešime teigė, kad smurtas Dižone „pasirodė esantis santykių aiškinimosi tarp čečėnų bendruomenės Prancūzijoje ir vietos gyventojų dalis“.

Policijos teigimu, vieno incidento metu apie 50 čečėnų šeštadienio naktį įsiveržė į Gresilles rajoną. Įvyko susišaudymas, sunkiai sužeistas picerijos savininkas.

Dar daugiau aršiai nusiteikusių žmonių – maždaug 200 – ir vėl įsiveržė į Gresilles sekmadienio vakarą.

Interviu vietos dienraščiui „Le Bien Public“ vyriškis, teigęs, kad yra čečėnas, pasakojo, jog tokiais reidais siekiama atkeršyti už vietinių narkotikų prekeivių užpultą 16-metį.

„Mūsų buvo apie šimtą – žmonės atvyko ne tik iš visos Prancūzijos, bet ir iš Belgijos ir Vokietijos. Mes neturėjome jokių ketinimų apiplėšti miestą ar skriausti žmones“, – tikino vyriškis, kurio vardas nenurodytas.

Dižono prokuroras Ericas Mathais teigė, kad iš viso trijų incidentų, įvykusių per tris naktis iš eilės, metu buvo sužeisti šeši žmonės, tačiau kol kas dar niekas nesuimtas. Jis pridūrė, jog pradėtas tyrimas dėl nusikalstamos grupuotės įvykdyto pasikėsinimo.

F. Rebsamenas telefonu kalbėjosi su vidaus reikalų ministru Christophe‘u Castaneriu. Po šio pokalbio buvo išsiųstas policijos pajėgų pastiprinimas.

Mero teigimu, sekmadienį atvyko 37 kovos su riaušėmis policijos pareigūnai, pirmadienį – dar 110 žandarų.

Čečėnija yra daugiausia musulmoniška Rusijos respublika Šiaurės Kaukaze. Du dešimtąjį dešimtmetį Čečėniją purtę karai paskatino emigracijos bangą. Daugelis čečėnų išvyko į Vakarų Europą.

Šie neramumai įsiplieskė tvyrant įtampai tarp Prancūzijos vyriausybės ir policijos. Prancūzijoje vykstant protestams prieš rasinę nelygybę ir policijos brutalumą, vyriausybė praėjusią savaitę pareiškė, kad uždraus policininkams naudoti potencialiai mirtiną kaklo spaudimą prieš sulaikomus asmenis. Visgi pirmadienį vyriausybė pakeitė nuomonę, policijai pareiškus protestą dėl šių planų.

Kaip alternatyva svarstoma galimybė išplėsti elektros šoko įtaisų naudojimą.