Iš Strasbūro kilę 24-26 metų amžiaus įtariamieji stos prieš Aukščiausiąjį Paryžiaus teismą, kad išklausytų kaltinimus dėl sąmokslo įvykdyti terorizmo aktus, ir gali būti nubausti iki 10 metų kalėjimo, jei bus pripažinti kaltais.

Tarp sulaikytųjų yra ir Foued'o Mohamed'o-Aggad'o brolis Karimas Mahometas-Agadas. F. Mahometas-Agadas buvo vienas iš trijų vyrų, surengusių žudynes „Bataclan“ koncertų salėje per teroristines atakas, vykusias Paryžiuje 2015 m. lapkritį.

Kaltintojai teigia, kad teisiamieji į Siriją vyko 2013 m. gruodį, padedami džihadistų verbuotojo, žvalgybai žinomo Murado Fareso vardu.

Po 2-3 mėnesių visi vyrai sugrįžo į Prancūziją. Netrukus po to, 2014 m. birželį, „Islamo valstybė“ paskelbė „kalifatą“ Irake ir Sirijoje. Kartu su septyniais teisiamaisiais keliavęs F. Mahometas-Agadas į Prancūziją negrįžo.

Po pusantrų metų jis su kitais trimis vyrais įvykdė atakas „Bataclan“ koncertų salėje Paryžiuje, kur apsiginklavę ir vilkį sprogstamąsias liemenes jie nužudė 90 žmonių.

Visi teisiamieji teigia į Siriją keliavę humanitariniais tikslais.

Teisme kaltintojai ketina pasitelkti britų televizijai „Sky News“ kovo mėnesį nutekintus dokumentus, kuriuose surašytos tūkstančių su šia teroristine organizacija susijusių asmenų pavardės, - manoma, kad šie dokumentai priklauso „Islamo valstybei“.

Tokį prieštaringą žingsnį sukritikavo kaltinamųjų advokatai.

„Keista, dokumentai buvo pateikti praėjus penkioms dienoms nuo teismo pradžios“, - praėjusią savaitę sakė vienas iš advokatų Ericas Plouvieris, pridurdamas, kad buvo abejojama dėl dokumentų autentiškumo.

„Arba reikėtų dokumentų atsisakyti, arba patikrinti jų autentiškumą“, - sakė E. Pluvjė.

Dokumentuose minimos 22 tūkst. asmenų, prisidėjusių prie „Islamo valstybės“ 2013-2014 m., pavardės.

Maždaug 173 asmenys yra Prancūzijos piliečiai arba gyventojai - tarp jų ir keletas Sirijoje bei Irake mirusių asmenų ir dar du Paryžiaus atakų dalyviai - Samy Amimour ir Omaras Ismailas Mosterfai.

Arabų kalba parašytuose dokumentuose, pavadinimu ž„Generalinė pasienio administracija“, įrašyti kiekvieno naujo atvykėlio į „Islamo valstybės“ kontroliuojamą teritoriją duomenys: vardas, pavardė, kraujo grupė, gimimo data, ankstesnis darbas, religinio išsilavinimo lygis ir kt.

Asmenys yra suskirstyti į tris kategorijas: „kovotojai“, „kankiniai“ ir „ingimasi“ (kovotojai, kurie nešiojasi ginklus ir dėvi sprogstamąsias savižudžių liemenes).

Septyni iš Strasbūro kilę kaltinamieji dokumentuose įvardijami kaip „kovotojai“.