Ketvirtadienį buvo panaikintos dvi nelegalios stovyklos Lilio mieste. Kiek anksčiau buvo iškeldintos panašios gyvenvietės Paryžiuje ir Liono regione. Kritikai teigia, kad socialistų vyriausybė kopijuoja buvusių valdančiųjų konservatorių veiksmus. Buvusio prezidento Nicolas Sarkozy vyriausybė dėl romų iškeldinimo 2010 metais sulaukė kaimyninių valstybių ir Europos Komisijos priekaištų.

Iškeldinus stovyklas Liono apylinkėse apie 240 romų ketvirtadienį buvo išskraidinti į Bukareštą. Jie savanoriškai sutiko grįžti į Rumuniją ir už iškeldinimą iš Prancūzijos gavo po 300 eurų pašalpą.

Kovotojas už romų teises televizijos kanalui „France 3“ sakė, kad savanoriškas sugrįžimas yra tik „užmaskuotas išsiuntimas iš šalies“. Pasak jo, kiekvienam asmeniui skiriama 300 eurų išmoka yra valstybės pinigų švaistymas, nes dauguma išsiųstų romų vėl grįš į Prancūziją.

Romai yra Europos Sąjungos (ES) piliečiai, dauguma iš Rumunijos ir Bulgarijos, bet pagal Prancūzijos įstatymus, norėdami šioje šalyje apsistoti ilgiau nei tris mėnesius, jie turi gauti darbo leidimus ir įrodyti, kad gali save išlaikyti. Aktyvistai teigia, kad savo gimtosiose valstybėse romai yra diskriminuojami.