„Prancūzijos Europos ir užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas 2019 metų balandžio 5 ir 6 dienomis susitiks su kitais G-7 užsienio reikalų ministrais Dinare ir Sen Malo“, – sakoma prancūzų URM pranešime.

Pranešime pabrėžiama, kad prieš G-7 „viršūnių susitikimą Bjarice, kuris vyks rugpjūčio 24–26 dienomis, užsienio reikalų ministrai galės pateikti pasiūlymų dėl kovos su nelygybe, grėsmių mažinimo ir demokratijos stiprinimo“.

Pranešime spaudai sakoma, kad derybų dalyviai aptars bendrus veiksmus kovojant su tokiais tarptautiniam saugumui kylančiais iššūkiais kaip terorizmas, žmonių kontrabanda ir stambios regioninės krizės.

Šiame susitikime taip pat bus diskutuojama, kaip sustiprinti demokratiją G-7 šalyse „naujų grėsmių akivaizdoje, ypač kylančių iš skaitmeninės revoliucijos ir bandymų iš užsienio kištis“ į valstybių vidaus reikalus.

Be to, G-7 diplomatijos vadovai aptars savo įsipareigojimus, numatytus vadinamajame „Paryžiaus raginime dėl pasitikėjimo ir saugumo kibernetinėje erdvėje“, prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) paskelbtame praėjusių metų lapkritį.

Susitikimo darbotvarkėje numatytas ir Afrikos klausimas, Prancūzijai pirmininkaujant G-7 tapsiantis organizacijos prioritetu. Ministrai aptarinės tarptautines pastangas, susijusias su parama taikdarių operacijoms Afrikoje ir kova su žmonių kontrabanda Sahelio regione.

Be kita ko, diplomatijos vadovai diskutuos, kaip mažinti lyčių nelygybę ir apginti moteris nuo smurto per ginkluotus konfliktus.

Žiniasklaidos teigimu, Prancūzijoje rengiamose derybose nedalyvaus JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo. Vietoj jo JAV atstovaus jo pavaduotojas Johnas Sullivanas.

Senas G-7 klubas vienija dideles industrializuotas demokratijas, kurių viršūnių susitikimai dažnai apsprendžia pasaulinę darbotvarkę.

Be JAV ir Prancūzijos šiai grupei priklauso Didžioji Britanija, Kanada, Vokietija, Italija ir Japonija.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas tikisi per G-7 viršūnių susitikimą rugpjūčio mėnesį stumti ambicingą darbotvarkę. Užsienio reikalų ministrų susitikime turėtų būti pasirengta būsimam viršūnių susitikimui Prancūzijos Bjarico kurorte.

Šeimininkai prancūzai, be abejo, pamena praėjusio G-7 viršūnių susitikimo Kanadoje pamokas. Tuomet JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsisakė pasirašyti baigiamąjį komunikatą ir atvirai kritikavo Kanados ministrą pirmininką Justiną Trudeau dėl prekybos politikos.