Alpių regione Prancūzijos rytuose gyvenęs 57 metų Danielis Forestier buvo rastas negyvas praėjusį ketvirtadienį nuošalioje mašinų stovėjimo aikštelėje nedideliame Balaizono miestelyje šalia Ženevos ežero.

Į vyrą buvo paleisti iš viso penki šūviai, vienas jų – į galvą, kitas – į širdį, naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Cedricas Huissoudas.

D. Forestier ir dar vienam buvusiam Prancūzijos užsienio žvalgybos tarnybos (DGSE) agentui pernai rugsėjį buvo pareikšti kaltinimai dėl „nusikalstamo susimokymo“ ir „sprogmenų laikymo“ byloje dėl sąmokslo nužudyti pastaruosius 20 metų tremtyje Prancūzijoje gyvenantį generolą Ferdinandą Mbaou.

Manoma, kad D. Forestier DGSE dirbo 14 metų. Jis gyveno pasienyje su Šveicarija esančiame mažame Liusinžo miestelyje. D. Forestier dirbo šio miestelio taryboje, be to, jam priklausė vietos kavinė.

Spalį F. Mbaou AFP sakė, kad supyko dėl sąmokslo, tačiau jo šios žinios nenustebino.

Prancūzijoje gyvena ne vienas Kongo Respublikos prezidento Denis Sassou Nguesso oponentų. F. Mbaou įsitikinęs, kad jis buvo pasirinktas taikiniu už vieno iš ilgiausiai pareigas einančių Afrikos lyderių kritiką.

62 metų generolas dažnai aštriai kritikuoja D. Sassou Nguesso, kuris naftos išteklių turtingą buvusią Prancūzijos koloniją Afrikos centrinėje dalyje valdo jau maždaug 35 metus.

D. Mbaou pabėgo iš Kongo, kai jo buvusį vadovą, pirmąjį demokratiškai išrinktą Kongo prezidentą Pascalį Lissoubą 1997 metais nuvertė D. Sassou Nguesso.

Kartą į jo gyvybę jau buvo kėsintasi.

D. Mbaou įsitikinęs, kad tąsyk režimas pasiuntė smogikus, kurie 2015 metų lapkritį pašovė jį į nugarą, kai generolas ėjo iš savo namų į šiaurę nuo Paryžiaus esančiame Besankure.

D. Mbaou torse tebėra įstrigusi kulka po to pasikėsinimo.

„Medikai negalėjo jos išimti, nes ji įstrigusi pavojingoje vietoje netoli širdies“, – sakė generolas.

Dėl šio pasikėsinimo niekas nebuvo oficialiai apkaltintas.