Prezidentas François Hollande‘as nurodė atlikti tyrimą dėl kūdikio mirties. Kūdikis gimė dviem mėnesiais anksčiau greitkelyje, tėvams skubant į artimiausius gimdymo namus, esančius už valandos kelio nuo jų kaimo.

Daugelis kaltina prieš dešimt metų patvirtintą tvarką, pagal kurią, trūkstant bendrosios praktikos gydytojų ir siekiant sutaupyti lėšų ir imtis kažkokių priemonių, gydymo įstaigos koncentruojamos didesniuose miestuose.

Prancūzijos lyderis F. Hollande‘as turi planų pasiųsti daugiau gydytojų į kaimo vietoves. Jo teigimu, kūdikio mirtis priminė, jog medikų trūkumas didelėje dalyje Prancūzijos netoleruotinas. Tiesa, neaišku, kaip įsteigti daugiau būsimoms motinoms skirtų ligoninės skyrių, kai šalies sveikatos apsaugos sistema turi 14,7 mlrd. eurų (50,7 mlrd. Lt) skolą, o vyriausybė visais būdais stengiasi sumažinti biudžeto deficitą.

Sutuoktiniai važiavo iš kaimo Lo regione Į ligoninę Koreze, nes vietinius gimdymo namus uždarė prieš trejus metus. Negyvas kūdikis gimė degalinėje.

Ryte ginekologė moteriai (35 m.) liepė vykti į ligoninę. Neaišku, kodėl sutuoktiniai užuot išsikvietę greitosios pagalbos automobilį važiavo patys.

Lakapel Marivalio, kuriame gyvena pora, meras Pascalis Lewickis teigė, kad kūdikio mirtis sukrėtė ir supykdė kaimo gyventojus. „Visas kaimas gedi. Visi mėgo jauną porą, o moteris jau kelerius metus bandė susilaukti vaiko. 2009 m. sakėme, kad gimdymo namų Fižake uždarymas gal turėti pragaištingų padarinių.“

Prancūzijos ginekologų ir akušerių asociacijos prezidentas Jeanas Marty pabarėžė, kad uždarius nedidelius gimdymo namus padaugėjo priešgimdyminių ir pogimdyminių komplikacijų. Per pastaruosius 13 metų Prancūzija iš septintos šalies, kurioje saugiausia gimdyti, tapo 20-a sąraše, nes iš 1 000 kūdikių keturi miršta nesulaukę vienerių metų.

Anot J. Marty, uždaryti mažus gimdymo namus paskatino biurokratinė vizija, kad didesnės ligoninės saugesnės. Be abejo, trūksta kaimo vietovėse norinčių dirbti medikų.