Žmogaus teisių aktyvistai tvirtina, kad Saudo Arabija šiuos ginklus naudoja pražūtingame Jemeno kare.

Apie karinį krovinį informavo interneto svetainė „Disclose“. Anksčiau šį mėnesį jos paskelbta informacija apie analogišką prancūziškų ginklų siuntą išprovokavo didžiulį triukšmą, dėl kurio Rijadas nusprendė nekrauti krovinio į laivą.

„Disclose“ pranešė, kad naują krovinį sudaro prancūziškoms haubicoms „Caesar“ skirti šaudmenys. Krovinys turi būti pakrautas į laivą Pajūrio Fose netoli Marselio.

„Tikriname tai“, – sakė gynybos ministrė Florence Parly įstatymų leidėjams, piktai užsipuolusiems vyriausybę dėl tokios prekybos ginklais.

„Jei tai tiesa, nejau tai būtų siurprizas? Ne, nes esame pasirašę susitarimą su Saudo Arabija“, – sakė ji.

Tačiau Saudo Arabijos laivybos įmonės, kurios laivas atplaukė į uostą Pietų Prancūzijoje, atstovas paneigė, kad jis gabens ginklų krovinį. Anot įmonės atstovo, į laivą bus pakrauti civilinėms reikmėms skirti Vokietijos pramonės milžinės „Siemens“ elektros energijos gamybos įrenginiai.

„Pranešimai apie ginklų ar sprogmenų siuntą yra absoliučiai melagingi“, – sakė įmonės atstovas naujienų agentūrai AFP.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos kaltina Rijadą, esą šis naudoja prancūziškus ginklus prieš civilius Jemene. Nuo 2015 metų, kai Saudo Arabija su Jungtiniais Arabų Emyratais pradėjo karinę kampaniją Jemene, toje karo draskomoje šalyje žuvo apie 10 tūkst. žmonių.

Keli Prancūzijos įstatymų leidėjai paragino paskelbti ginklų pardavimo Saudo Arabijai moratoriumą. Pernai spalį tokį moratoriumą įvedė Vokietija, reaguodama į Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą.

Prancūzijos nevyriausybinė organizacija „Krikščionys už kankinimų panaikinimą“ (Action des chretiens pour l'abolition de la torture, ACAT) pranešė, jog kreipėsi į teismą su prašymu uždrausti išgabenti ginklų krovinį. Tuo metu Pajūrio Foso uosto atstovas Laurent'as Pastoras sakė, kad „uostas nebus naudojamas ginklams ar šaudmenims pakrauti“.

Purvinas karas

Prancūzijos pareigūnai tvirtina, kad Saudo Arabijai parduoti ginklai naudojami tik gynybos tikslais. Jie atmeta priekaištus, esą šalis pažeidžia Sutartį dėl prekybos ginklais, draudžiančią eksportuoti įprastinę ginkluotę, jei ji galėtų būti panaudota vykdant genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus.

„Taip, tai purvinas karas, taip, jis turi būti sustabdytas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai turi sustabdyti“ kovas, antradienį radijui „France Inter“ sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

„Taip, privalome būti itin budrūs parduodami ginkluotę toms dviem šalims. Būtent taip ir elgiamės“, – sakė jis.

Tačiau praėjusį mėnesį interneto svetainė „Disclose“ paviešino įslaptintą kariuomenės pažymą, kurioje išsamiai aprašoma, kaip Jemeno kare prieš sukilėlius husius naudojami prancūziški tankai ir artilerija. Tai kertasi su oficialia vyriausybės pozicija.

Vėliau Prancūzijos vidaus žvalgybos tarnyba apklausė tris „Disclose“ žurnalistus. Šis žingsnis išprovokavo žiniasklaidos laisvių gynimo aktyvistų protestus.

Prancūzija – trečia pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje – laiko Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus svarbiomis klientėmis, todėl iki šiol nepasiduoda spaudimui nebepardavinėti karinės įrangos Persijos įlankos šalims.

Jungtinės Tautos vadina Jemeno konfliktą rimčiausia šiuo metu pasaulį krečiančia humanitarine krize. Organizacijos duomenimis, dėl kautynių namus buvo priversti palikti 3,3 mln. jemeniečių, o dar 24,1 mln. žmonių reikalinga pagalba.