Aidint džiugiems šūksniams ir plojimams Prancūzijos sostinėje šeštadienį buvo pateiktas siūlomos 195 valstybių sutarties tekstas apie pasaulio ryžtą mažinti šiltnamio efektą stiprinančių dujų emisiją, kuri kelia grėsmę Žemės klimato stabilumui.

Delegatams iš įvairių pasaulio šalių pristatytame klimato kaitos sutarties projekte numatyta, kad temperatūros kilimas turi būti išlaikytas gerokai žemiau 2 laipsnių Celsijaus ribos, tačiau turi būti stengiamasi klimato atšilimą mažinti iki 1,5 laipsnio, skelbia dpa.

Šis susitarimas gali tapti pirmąja sutartimi, pagal kurią visos šalys prisidėtų prie klimato kaitos pokyčių, mažindamos dėl žmogaus veiklos sukeltų teršalų kiekį.

Protestuotojai nepatenkinti

Paryžiuje prie Eifelio bokšto susirinkę aktyvistai jau peikia dar nepatvirtintą pasaulinio klimato sutartį, kurią laiko per silpna, kad mūsų planeta būtų išgelbėta.

Kai JT klimato konferencijos Paryžiuje rengėjai pateikė, kaip jie patys tikisi, paskutinę sutarties versiją, aplinkosaugos ir žmogaus teisių grupių protestuotojai susirinko prie Eifelio bokšto, kad atkreiptų visuomenės dėmesį į kylantį vandens lygį jūrose, dažnėjančias sausras ir potvynius.

Vienos tokių grupių „Attac“ narys Thomas Coutrot sako, kad minima sutartis tėra tik optinė apgaulė kuri „užmaskuoja“ rimtų politikos pokyčių stoką, kaip pavyzdžiui visiškai atsisakyti naftos kaip kuro panaudojimą.

„Ši sutartis nepriimtina“, – sakė jis ir ragino skelbti „nepaprastąją klimato padėtį“.

Tuo tarpu valstybių delegatai nagrinėja jiems pateiktą sutartį, kuri galbūt bus patvirtinta vėliau šeštadienį.
Kitos grupės, „Alternatiba“, narys Guillaume Durinas pareiškė: „mes esame įsitikinę, kad šio susitarimo nepakaks“.

Pasaulis laukia sulaikęs kvapą

Užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas, pirmininkavęs beveik dvi savaites Paryžiuje vykusioms deryboms, kurios užsitęsė nepaisant naktinių posėdžių, pateikė sutarties tekstą ministrams, kurie turi nuspręsti – pritarti šiai sutarčiai ar ne.

„Pasaulis sulaikė kvapą ir deda viltis į mus visus“, – sakė L. Fabiusas, kuris kalbėjo kartkartėmis užsikirsdamas iš susijaudinimo.

Pavadinęs tekstą „istoriniu susitarimu“, L. Fabiusas sakė, kad šiuo paktu bus stengiamasi planetos šiltėjimą po industrinės revoliucijos apriboti „gerokai“ mažesniu skaičiumi nei 2 laipsniai pagal Celsijų ir siekti dar ambicingesnio tikslo – apribojimo 1,5 laipsnio pagal Celsijų.

Susitarimas taip pat reikštų mažiausiai 100 mlrd. dolerių (92 mlrd. eurų) per metus mobilizavimą nuo 2020-ųjų – kad būtų padedama besivystančiam pasauliui dorotis su pasauliniu šiltėjimu, sakė jis.

Svarbu ir tai, kad naujas šio finansavimo skaičius būtų nustatytas iki 2025 metų, nurodė L. Fabiusas.

Pasak jo, bendras susitarimas būtų „teisiškai įpareigojantis“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as paragino JT klimato derybose Paryžiuje dalyvaujančius ministrus žengti „lemiamą“ žingsnį ir patvirtinti „istorinį“ susitarimą pažaboti pasaulinį šiltėjimą.

„Turite žengti paskutinį žingsnį, lemiamą žingsnį, kuris leis mums pasiekti tikslą, – sakė prezidentas ministrams ir delegatams, susirinkusiems gauti galutinį sutarties tekstą susipažinimui ir galbūt patvirtinimui vėliau šeštadienį. – Tai bus pirmoji klimato derybų istorijoje universali sutartis“.

Stebėtojai sako, kad dokumento projektas dar nepaskelbtas, todėl kol kas neaišku, ar minimas finansavimas būtų teisinis įsipareigojimas. Tam priešinosi Jungtinės Valstijos.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas spaudė pasaulio pasiuntinius pritarti paktui.

„Pabaiga matyti. Dabar užbaikime darbą. Visas pasaulis stebi. Milijardai žmonių kliaujasi jūsų išmintimi“, – sakė jis.

„Atėjo laikas pripažinti, kad nacionaliniai interesai geriausiai patenkinami veikiant tarptautiniais interesais, – pažymėjo Ban Ki-moonas. – Turime daryti (taip), kaip diktuoja mokslas. Privalome apsaugoti planetą, kuri mus išlaiko. Mums reikia visų mūsų pagalbos“.

JT vadovas kalbėjo pateikus naują, potencialiai galutinį susitarimo projektą, pagal kurį visoms šalims tektų imtis žingsnių taršai mažinti ir padėti viena kitai dorotis su klimato kaita.

Savo ruožtu Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas šeštadienį jausmingai prašė pasaulio diplomatų, kurie Prancūzijoje derasi dėl galimo susitarimo klimato klausimu, kovoti su pasaulio šiltėjimu.

Analitikai teigia, kad iki galutinės sutarties dar toli. Susitarimas bus ratifikuotas tuo atveju, jei šeštadienį per ministrų susitikimą nebus pateikta jokių prieštaravimų. Tiesa, deryboms pirmininkavęs L. Fabius anksčiau sakė, kad dar nebuvo tokių palankių sąlygų tvirtam ir ambicingam susitarimui.

BBC praneša apie padarytą didžiulę pažangą sprendžiant įvairius klausimus, be to, tarp šalių matomas kompromisas. Valstybės pritarė neleisti klimatui atšilti daugiau negu 2 laipsniai, bet taip pat siekti, kad atšilimas neviršytų 1,5 laipsnio.

Klausimas dėl skirtingų šalių skirtingų reikalavimų, priklausomai nuo tų valstybių turtingumo ir išsivystymo lygio, buvo pagrindinė nesutarimų priežastis. Kita ne ką mažesnė problema - skaidrumas. Turtingesnės šalys nori vienos sistemos, pagal kurią būtų matuojami, dėstomi ir tikrinami sutartyje numatyti valstybių įsipareigojimai. Tai ypač svarbu JAV, kurios nori užtikrinti, jog Kinijai būtų taikomos tos pačios taisyklės kaip ir joms. Kinija ir Indija nelinkusios pritarti tokiai priežiūros sistemai.

Tačiau penktadienį JAV prezidentas Barakas Obama ir Kinijos vadovas Si Dzinpingas kalbėjosi telefonu ir sakė esantys pasiryžę pasiekti ambicingą klimato sutartį.

„Abu lyderiai sutiko, kad Paryžiaus konferencija suteikia lemiamą galimybę pažadinti pasaulines pastangas priimant klimato kaitos iššūkius, - nurodė Baltieji rūmai. - Jie įsipareigojo, kad jų derybininkų komandos Paryžiuje tęstų glaudų bendradarbiavimą tarpusavyje ir su kitais, kad būtų realizuota ambicingos klimato sutarties vizija“.