Pasak leidinio, nežinoma atmaina nustatyta į Prancūziją iš Kamerūno grįžusiems keliautojams.

Ekspertai neatmeta, kad šio varianto sukėlėjas paplitęs šioje Afrikos šalyje. Testai parodė, kad visi infekuotieji yra užsikrėtę „atipine mutacijų kombinacija“, rašo „Heute“.

Naująjį koronaviruso variantą B.1.640.2 aptiko Marselio medikai. Pasak prancūzų mokslininkų, nustatytos 46 jo mutacijos. Šios atmainos pavojingumo arba užkrečiamumo lygis nežinomas.

Informaciją apie tai, kad Prancūzijos pietuose aptikta nauja atmaina, pirmadienio vakare paskelbė ir didžiausios vokiečiakalbės žiniasklaidos priemonės.

Naujoji atmaina buvo nustatyta 12 žmonių, galbūt turėjusių kontaktą su asmeniu, gyvenančiu nedideliame miestelyje pietrytinėje Prancūzijos dalyje.

Šią informaciją pateikė Prancūzijos infekcinių ligų instituto „IHU Méditerranée Infection“ mokslininkai, neseniai paskelbę savo tyrimą, kuris dar nebuvo recenzuotas.

Šis atvejis buvo nustatytas lapkričio mėnesio viduryje, kai neįvardytas asmuo sugrįžo iš Kamerūno, kur viešėjo tris paras.
Naujoji atmaina pasižymi įvairiais genetiniais pokyčiais, kurių keletas, bet ne visi, panašūs į ankstesnių koronaviruso atmainų pokyčius. Naujoji atmaina pavadinta IHU – kaip ir ją aptikęs institutas.

„Šis radinys dar kartą pavirtino nenuspėjamumą, kalbant apie naujų SARS-CoV-2 atmainų atsiradimą ir jų atvežimą iš užsienio. Taip plintančias naujas atmainas labai sunku kontroliuoti“, – pabrėžė tyrimo autoriai.

Ištyrus keletą tame pačiame rajone gyvenančių COVID-19 pacientų, įskaitant keletą vaikų, taip pat aptiktas „tokių pačių mutacijų derinys“.

Mokslo darbe teigiama, kad naujosios atmainos atsiradimas įrodo plataus masto testavimo ir „genominio stebėjimo“ svarbą.

Tyrimo autoriai pridūrė, kad „kol kas per anksti spėlioti apie IHU atmainos, kuria užsikrėtė 12 žmonių, virusologines, epidemiologines ar klinikines ypatybes“.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) epidemiologas ir sveikatos ekonomistas Ericas Feigl-Dingas priklauso vis didėjančiam užsienio ekspertų būriui, paskelbusiam pavojų dėl naujosios atmainos.

Harvardo universitete mokslus baigęs specialistas antradienį tviteryje parašė žinučių apie „netipišku mutacijų deriniu“ pasižyminčią padermę.

Jis atkreipė dėmesį, jog nuolatos aptinkama naujų koronaviruso atmainų, bet tai nereiškia, kad jos būtinai bus pavojingesnės.

„Varianto žinomumą ir pavojingumą lemia jo gebėjimas daugintis dėl naujų mutacijų, kurių neturėjo pradinė koronaviruso atmaina“, – parašė E. Feigl-Dingas.

„Būtent tada nauja atmaina tampa „keliančia susirūpinimą“, kaip, pavyzdžiui, omikron, kuri yra labiau užkrečiama ir geba geriau išvengti imuninės sistemos atsako. Dar neaišku, kuriai kategorijai bus priskirta naujoji padermė“, – pridūrė epidemiologas.

Visgi jis nurodė vieną „nerimą keliantį“ faktą: tame Prancūzijos regione, kur nustatyta naujoji atmaina, intensyviosios terapijos skyriuose gydoma gerokai daugiau žmonių, palyginti su likusia šalies dalimi.

Keičia taisykles

Prancūzijoje nuo pirmadienio švelninamos izoliacijos dėl COVID-19 taisyklės, pranešė šalies valdžia, siekianti švelninti saviizoliacijos taisyklių poveikį visuomenei ir ekonomikai.

Pagal visą schemą paskiepyti žmonės, kurių testas bus teigiamas, turės izoliuotis tik septynias dienas, nepriklausomai nuo to, kokia koronaviruso atmaina jie yra užsikrėtę. Saviizoliacijos laiką galės sutrumpinti iki penkių dienų, jeigu gaus neigiamą antigenų ar PGR testą.

O su užsikrėtusiu asmeniu artimą kontaktą turėjusiems pagal visą schemą paskiepytiems žmonėms izoliuotis nereikės.

Žmonės vis tiek privalo imtis apsaugos priemonių ir „reguliariai testuotis“, interviu leidiniui „Le Journal du Dimanche“ sakė sveikatos reikalų ministras O. Veranas.

Iki šiol Prancūzijoje asmenys, kurių koronaviruso testas yra teigiamas, turėjo izoliuotis dešimt dienų, o kontaktą su tokiu žmogumi turėję gyventojai privalėjo karantinuotis savaitę.

Jeigu namų ūkyje užfiksuotas teigiamas atvejis, maksimalus izoliacijos laikotarpis, nepriklausomai nuo koronaviruso atmainos, gali būti iki 17 dienų.

Esama tvarka keičiama dėl poreikio „atsižvelgti į itin spartų omikron atmainos plitimą Prancūzijoje“.

Pakeitimai turėtų užtikrinti „naudos ir rizikos pusiausvyrą siekiant, kad virusas būtų kontroliuojamas ir būtų palaikomas socialinis bei ekonominis gyvenimas“, nurodė Sveikatos ministerija.

Ministerija pridūrė, jog „pirminiai virusologiniai duomenys“ rodo, kad „omikron atmainos inkubacinis laikotarpis trumpesnis nei ankstesnių atmainų, todėl galima sutrumpinti izoliacijos laikotarpį“.

Pagal visą schemą nepaskiepyti gyventojai, kuriems nustaytas koronavirusas, ir toliau privalės karantinuotis dešimt dienų, tačiau po neigiamo antigenų ar PGR testo jie galės nutraukti izoliaciją po septynių dienų.

Taip pat išlieka reikalavimas septynias dienas izoliuotis neskiepytiems gyventojams, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju. Jie taip pat privalės pasidaryti testą, kad galėtų nutraukti izoliaciją.

Prancūzijos Vyriausybė šeštadienį išleido potvarkį, kuriame nurodoma, jog nuo pirmadienio vaikai nuo šešerių metų amžiaus viešajame transporte privalės dėvėti kaukes. Anksčiau reikalavimas galiojo vaikams nuo 11 metų amžiaus.

Be to, vežėjai nuo pirmadienio tris savaites kelionės metu negalės tiekti jokio maisto ar gėrimų.

Nacionalinės geležinkelių vežėjos SNCF atstovas pažymėjo, kad naujausias apribojimas reiškia, jog keleiviams nebus leidžiama nusiimti kaukių net ir norint atsigerti ar pavalgyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)