Nuo gegužės Persijos įlankos regione įtampą didino atakos prieš tanklaivius, vieno JAV bepiločio lėktuvo numušimas ir smūgiai svarbiems Saudo Arabijos naftos infrastruktūros objektams.

Dėl šių incidentų buvo kaltinamas Iranas, bet šiitiška respublika neigė esanti su jais susijusi.

Nors buvo smogta Vašingtono artimai sąjungininkei Saudo Arabijai ir buvo numuštas amerikiečių kariuomenės skraidyklė, Jungtinės Valstijos susilaikė nuo proporcingų atsakomųjų smūgių.

„Stebėjome sąmoningą laipsnišką JAV atsiribojimą“, – kalbėjo F. Parly, atvykusį į kasmetinę „Manamos dialogo“ konferenciją regiono saugumo klausimais. Ministrė pridūrė, kad tokios politikos Vašingtonas laikėsi „jau kurį laiką“, bet dabar ji tapo aiškesnė.

„Kai nebuvo atsakyta į laivų minavimą, buvo numuštas bepilotis lėktuvas. Kai į tai nebuvo atsakyta, buvo subombarduoti dideli naftos pramonės objektai. Kur bus pabaiga? Kokios yra stabilizuojančios priemonės?“ – klausė F. Parly.

„Regionas yra įpratęs prie JAV įsitraukimo pakilimų ir nuosmukių. Vis dėlto šįkart tai atrodo rimčiau“, – sakė ji.

Anot F. Parly, JAV atsitraukimas yra „lėtas procesas“, taip pat pripažino, kad neseniai į Persijos įlankos regioną atplaukė JAV lėktuvnešio smogiamoji grupė.

„Tačiau tendencija, manau, yra gana aiški, todėl tikriausiai nesvarbu, kas laimės ateinančius [JAV prezidento] rinkimus“, – pridūrė prancūzų gynybos ministrė.

JAV lėktuvnešis „USS Abraham Lincoln“ ir jį lydinys laivai praeitą savaitę praplaukė Hormūzo sąsiauriu, kad pademonstruotų Vašingtono „įsipareigojimą“ laivybos laisvei, nurodė Pentagonas. .

JAV lėktuvnešio smogiamoji grupė sąsiauriu praplaukė pirmąkart nuo birželio, kai tame rajone Iranas numušė JAV bepilotį orlaivį.