Pokalbiuose Paryžiuje dalyvauja Čado, Nigerio ir Libijos - šalių, kurių gyventojai rizikuoja gyvybe mėgindami pasiekti Europą - lyderiai. Į viršūnių susitikimą taip pat atvyko Vokietijos, Italijos ir Ispanijos lyderiai.

Siekiant sumažinti migrantų antplūdį, E. Macronas nori, kad prieglobsčio prašymai būtų išnagrinėjami Afrikoje, prieš migrantams išvykstant į pavojingą kelionę jūra. Paaiškėjus, kad asmuo nėra tinkamas prieglobsčiui gauti, būtų galima išvengti pavojingos kelionės. Prancūzijos lyderis kalbėjo apie „karštųjų taškų“ įkūrimą Čade, Nigeryje ir Libijoje, kuriuose būtų nagrinėjami prašymai.

Tačiau, remiantis pranešimais, nuolatinis nestabilumas Libijoje taptų didžiausia kliūtimi tokiems prašymų nagrinėjimo centrams.

Šiais metais beveik 100 tūkst. migrantų įveikė pavojingą kelionę jūra iš Libijos į Italiją. Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) teigimu, daugiau kaip 2 tūkst. žmonių žuvo keliaudami šiuo maršrutu.

Liepą, palyginus su birželiu, į Italiją atvykstančių migrantų skaičius sumažėjo 57 proc. Tai gali būti iš dalies susiję su tuo, kad Italija sustiprino bendradarbiavimą su Libijos saugumo pajėgomis. Italija jau ilgai ragino Europos Sąjungos (ES) partneres padėti palengvinti migrantų apgyvendinimo naštą, nes šalies priėmimo centrai perpildyti.

Didžioji dalis migrantų yra iš Vakarų Afrikos, Nigerijos, Gvinėjos ir Dramblio Kaulo Kranto.