Šis prašymas buvo pateiktas praėjusio mėnesio pabaigoje, kai pasinaudodama savo teisine neliečiamybe M.Le Pen atsisakė atvykti į apklausą kovo 10 dieną.

Tyrėjai norėjo politikę apklausti byloje dėl įtariamo fiktyvaus įdarbinimo jos Nacionalinio fronto (NF) parlamentarų padėjėjais.

M. Le Pen, kuri yra laikoma viena balandžio 23-ąją ir gegužės 7 dieną įvyksiančių rinkimų favoričių, sako, kad šiam tyrimui nėra pagrindo ir vadina jį bandymu pakenkti jos rinkimų kampanijai. Teisinę neliečiamybę jai užtikrina narystė Europos Parlamente.

Tyrimas susijęs su kaltinimas, kad M.Le Pen ir kiti jos euroskeptiškos partijos nariai partinei veiklai naudojosi iš Europos Sąjungos biudžeto atlyginimą gaunančiais savo parlamento padėjėjais. Vienam M. le Pen padėjėjui pareikšti kaltinimai dėl pinigų ėmimo neatlikus jokių pareigų.

Paryžiaus prokuratūra penktadienį pranešė, kad tyrėjai pateikė prašymą panaikinti M.Le Pen teisinę neliečiamybę ir šį prašymą vyriausybė perdavė Europos Parlamentui. Penktadienį parlamentas šio prašymo nekomentavo, tačiau reikia dar kelių procedūrinių žingsnių, kad įvyktų balsavimas dėl M.Le Pen neliečiamybės panaikinimo parlamente.

Penktadienį M. Le Pen „Francetvinfo“ sakė, kad tas prašymas jos nestebina, ir pavadino tai „normalia procedūra“. Anksčiau, pasinaudodama savo teisine neliečiamybe, M.Le Pen ne kartą yra atsisakiusi atvykti į policiją apklausai.

Tyrimas dėl parlamentinio atlyginimo skyrimo yra vienas iš daugybės su M. Le Pen ir jos partija susijusių tyrimų, tačiau nė vienas jų greičiausiai nepasieks teismo iki Prancūzijos prezidento rinkimų.

Praėjusį mėnesį Europos Parlamentas panaikino M. Le Pen teisinę neliečiamybę dėl kito tyrimo, susijusio su socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtomis džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) įvykdytų žiaurių nusikaltimų nuotraukomis.

M. Le Pen tvirtina, kad Europos Parlamentas išskirią ją iš kitų dėl jos euroskeptiškų pažiūrų. Be to ji dar nori surengti referendumą dėl Prancūzijos pasitraukimo iš Bendrijos ir bendros euro valiutos atsisakymo.

Toks vienos iš ES steigėjų ir jos didžiųjų ekonomikos jėgainių žingsnis Bendrijai būtų pražūtingas.

Visuomenės apklausos rodo, kad M. Le Pen užima tvirtas pozicijas prieš balandžio 23 dienos rinkimus ir gali patekti į gegužės 7 dienos antrą rinkimų ratą, tačiau jame turėtų pralaimėti centristų kandidatui Emmanueliui Macronui. Jeigu M. Le Pen laimės rinkimus, ji turės prezidentinę teisinę neliečiamybę.

Tuo metu socialinis tinklas „Facebook“ pranešė, kad per pasaulinę kampaniją prieš neteisingos informacijos skleidimą, jo taikiklyje atsidūrė 30 tūkst. fiktyvių su Prancūzija susijusių paskyrų. Ketvirtadienį tinklas nurodė, kad prieš šias paskyras imsis veiksmų ir aktyviausias panaikins.

Bendradarbiaudamas su prancūzų žiniasklaida „Facebook“ vykdo faktų tikrinimo programą Prancūzijoje, taip siekiama kovoti su klaidinančia informacija, ypač ta, kuri susijusi su prezidento rinkimų kampanija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)